Kert

Néha hiába vársz virágra – egyes növények életciklusa két évig is tarthat

Ahol van rend, ott lesz rendetlenség is, nincsen ez másként a növényvilágban sem! Hiába virágzik a többség tavasszal, mégis lesz néhány renitens, amelyik csak ősszel fog, sőt egyesek kétévente. Már ha épp úgy tartja kedvük. Az evolúció kegyetlen játék, amelyben mindenkinek meg kell találnia a saját túlélési stratégiáját. Van, aki a nagy tömegbe vegyül, mások pedig inkább teljesen külön utakat járnak.

Kezdjük rögtön egy olyan növénnyel, amivel mostanában az erdőket-mezőket járva sok helyen találkozhatunk. Ez az őszi kikerics. Érdekessége, hogy a vegetatív és a generatív életszakaszai két teljesen különböző évszakban zajlanak le. Egyszerűbben szólva a leveleit tavasszal növeszti, ilyenkor gyűjti a tápanyagokat is hagymájába, azonban ezt követően teljesen visszahúzódik a földbe. Ősszel aztán a növény ismét előkerül, azonban ekkor már csak a virágja bújik elő az őszi vegetációból, se levél, se szár, csak a szaporodás… Érthető, ha a botanikában kevésbé jártas erdőjárók még gondolatban sem kötik össze a tavasszal dúsan zöldellő, majd meddőn elfonnyadó levélcsomókat az őszi rét világos-lilás virág-csodáival…

kikerics

Kikerics. Fotó: Bouba/Wikimedia

A nem véletlenül ebdöglesztőfűnek is nevezett növényről azonban nem árt tudni, hogy erősen mérgező, ráadásul leszedve hamar fonnyadásnak is indul, ezért gyűjtése semmi esetre sem javasolt!

Itt vannak aztán a kétéves, másnéven kétnyári növények, amelyek életciklusa még az őszi kikericsén is messze túlmutat, éppen két éven keresztül tart. Ezek esetében a vegetatív szervek (levelek, szár, gyökérzet) kifejlesztése történik az első évben, és majd csak a második évben fejlesztenek virágzatot, hoznak és szórnak termést. A két év közti hideg, téli időszaknak sok ilyen faj esetében létfontosságú szerepe van, kellően hideg tél hiányában a virágzás teljesen el is maradhat!

okorfarkkoro

Ökörfarkkóró

 

Hatalmas termete miatt is rendkívül látványos kétnyári növény az ökörfarkkóró, amelynek teáját a népi gyógyászatban köhögés ellenszereként is használták. Nem könnyű gyűjteni, mivel a virágzatában található virágok nem egyszerre nyílnak, ráadásul leszedve igen hamar hervadásnak indulnak… Ez a gyógynövény első évben terjedelmes tőlevélrózsát növeszt, amiből aztán majd csak második évben emelkedik ki az akár két méteres magasságot is elérő szár és virágzati tengely.

A megszokottól eltérő módon élő növényekkel azonban nem csak a vadonban, de akár saját kertünkben is találkozhatunk. Tipikusan ilyen növény a petrezselyem is, amely első évben a finom és ehető gyökérzetét, a fehérrépát, illetve a fűszerként szintén használható hajtásrendszerét fejleszti ki, és csupán a második évben hoz magszárat, nevel apró virágzatot, érlel termést.

petrezselyem

Petrezselyem

A növény erős ízét és illatát nagymértékben a benne található illóolajnak köszönheti, ami mellett nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi sókat is. Fogyasztása a szervezet számára a téli hónapokban különösen előnyös, de gyógynövényként gyomorerősítő, vesetisztító, gyulladáscsökkentő készítményekben is felhasználhatjuk.

Nyitókép: KovácsD/Wikipedia

 

Ajánljuk még:

A „megtört szívek” gyógyitala, az erkölcs jelképe – Mindent az árvácskáról

Városi virág, idén egész télen állta a sarat a belvárosi virágágyásokban is, aki pedig résen volt, tél derekán is szüretelhette a színes virágokat a balkonládájából egyenesen a salátába. Tavasszal a szupermarket pultjaiban a salátamixből hirdette sárgán vigyorogva, hogy helló, itt a kikelet. Az árvácska strapabíró, dekoratív, festőket megihlető virág, ami igen finom is!

 

Már követem az oldalt

X