Kezdjük rögtön egy olyan növénnyel, amivel mostanában az erdőket-mezőket járva sok helyen találkozhatunk. Ez az őszi kikerics.
Érdekessége, hogy a vegetatív és a generatív életszakaszai két teljesen különböző évszakban zajlanak le.
Egyszerűbben szólva a leveleit tavasszal növeszti, ilyenkor gyűjti a tápanyagokat is hagymájába, azonban ezt követően teljesen visszahúzódik a földbe. Ősszel aztán a növény ismét előkerül, azonban ekkor már csak a virágja bújik elő az őszi vegetációból, se levél, se szár, csak a szaporodás… Érthető, ha a botanikában kevésbé jártas erdőjárók még gondolatban sem kötik össze a tavasszal dúsan zöldellő, majd meddőn elfonnyadó levélcsomókat az őszi rét világos-lilás virág-csodáival…
Kikerics – Fotó: 123RF
A nem véletlenül ebdöglesztő fűnek is nevezett növényről azonban nem árt tudni, hogy erősen mérgező, ráadásul leszedve hamar fonnyadásnak is indul, ezért gyűjtése semmi esetre sem javasolt!
A kétéves, más néven kétnyári növények, amelyek életciklusa még az őszi kikericsén is messze túlmutat, éppen két éven keresztül tart. Ezek esetében a vegetatív szervek (levelek, szár, gyökérzet) kifejlesztése történik az első évben, és majd csak a második évben fejlesztenek virágzatot, hoznak és szórnak termést.
A két év közti hideg, téli időszaknak sok ilyen faj esetében létfontosságú szerepe van: kellően hideg tél hiányában a virágzás teljesen el is maradhat!
Molyhos ökörfarkkóró – Fotó: Pixabay / Angela
Hatalmas termete miatt is rendkívül látványos kétnyári növény az ökörfarkkóró, amelynek teáját a népi gyógyászatban köhögés ellenszereként is használták. Nem könnyű gyűjteni, mivel a virágzatában található virágok nem egyszerre nyílnak, ráadásul leszedve igen hamar hervadásnak indulnak…
Ez a gyógynövény első évben terjedelmes tőlevélrózsát növeszt, amiből aztán majd csak második évben emelkedik ki az akár két méteres magasságot is elérő szár és virágzati tengely.
A megszokottól eltérő módon élő növényekkel azonban nem csak a vadonban, de akár saját kertünkben is találkozhatunk. Tipikusan ilyen növény a petrezselyem is, amely első évben a finom és ehető gyökérzetét, a fehérrépát, illetve a fűszerként szintén használható hajtásrendszerét fejleszti ki, és csupán a második évben hoz magszárat, nevel apró virágzatot, érlel termést.
Petrezselyem – Fotó: Pixabay / Katharina N.
A növény erős ízét és illatát nagymértékben a benne található illóolajnak köszönheti, ami mellett nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi sókat is. Fogyasztása a szervezet számára a téli hónapokban különösen előnyös, de gyógynövényként gyomorerősítő, vesetisztító, gyulladáscsökkentő készítményekben is felhasználhatjuk.
Nyitókép: Pixabay / Jonathan
Ajánljuk még: