Néha hiába vársz virágra – egyes növények életciklusa két évig is tarthat

Kert

Néha hiába vársz virágra – egyes növények életciklusa két évig is tarthat

Ahol van rend, ott lesz rendetlenség is, nincsen ez másként a növényvilágban sem! Hiába virágzik a többség tavasszal, mégis lesz néhány renitens, amelyik csak ősszel fog, sőt egyesek kétévente. Már ha épp úgy tartja kedvük. Az evolúció kegyetlen játék, amelyben mindenkinek meg kell találnia a saját túlélési stratégiáját. Van, aki a nagy tömegbe vegyül, mások pedig inkább teljesen külön utakat járnak.

Kezdjük rögtön egy olyan növénnyel, amivel mostanában az erdőket-mezőket járva sok helyen találkozhatunk. Ez az őszi kikerics. Érdekessége, hogy a vegetatív és a generatív életszakaszai két teljesen különböző évszakban zajlanak le. Egyszerűbben szólva a leveleit tavasszal növeszti, ilyenkor gyűjti a tápanyagokat is hagymájába, azonban ezt követően teljesen visszahúzódik a földbe. Ősszel aztán a növény ismét előkerül, azonban ekkor már csak a virágja bújik elő az őszi vegetációból, se levél, se szár, csak a szaporodás… Érthető, ha a botanikában kevésbé jártas erdőjárók még gondolatban sem kötik össze a tavasszal dúsan zöldellő, majd meddőn elfonnyadó levélcsomókat az őszi rét világos-lilás virág-csodáival…

kikerics

Kikerics

A nem véletlenül ebdöglesztőfűnek is nevezett növényről azonban nem árt tudni, hogy erősen mérgező, ráadásul leszedve hamar fonnyadásnak is indul, ezért gyűjtése semmi esetre sem javasolt!

Itt vannak aztán a kétéves, másnéven kétnyári növények, amelyek életciklusa még az őszi kikericsén is messze túlmutat, éppen két éven keresztül tart. Ezek esetében a vegetatív szervek (levelek, szár, gyökérzet) kifejlesztése történik az első évben, és majd csak a második évben fejlesztenek virágzatot, hoznak és szórnak termést. A két év közti hideg, téli időszaknak sok ilyen faj esetében létfontosságú szerepe van, kellően hideg tél hiányában a virágzás teljesen el is maradhat!

okorfarkkoro

Ökörfarkkóró

Hatalmas termete miatt is rendkívül látványos kétnyári növény az ökörfarkkóró, amelynek teáját a népi gyógyászatban köhögés ellenszereként is használták. Nem könnyű gyűjteni, mivel a virágzatában található virágok nem egyszerre nyílnak, ráadásul leszedve igen hamar hervadásnak indulnak… Ez a gyógynövény első évben terjedelmes tőlevélrózsát növeszt, amiből aztán majd csak második évben emelkedik ki az akár két méteres magasságot is elérő szár és virágzati tengely.

A megszokottól eltérő módon élő növényekkel azonban nem csak a vadonban, de akár saját kertünkben is találkozhatunk. Tipikusan ilyen növény a petrezselyem is, amely első évben a finom és ehető gyökérzetét, a fehérrépát, illetve a fűszerként szintén használható hajtásrendszerét fejleszti ki, és csupán a második évben hoz magszárat, nevel apró virágzatot, érlel termést.

petrezselyem

Petrezselyem

A növény erős ízét és illatát nagymértékben a benne található illóolajnak köszönheti, ami mellett nagy mennyiségben tartalmaz vitaminokat, ásványi sókat is. Fogyasztása a szervezet számára a téli hónapokban különösen előnyös, de gyógynövényként gyomorerősítő, vesetisztító, gyulladáscsökkentő készítményekben is felhasználhatjuk.

 

Ajánljuk még:

Földi paradicsomot teremtett az óceán közepén – Turós Lászlóval beszélgettünk

Képzeljünk el egy csodás, buja trópusi kertet. Lépjünk be! Egy virágoktól illatozó ösvényen 4-5 méter magas fák közt visz az utunk, a fák törzsén színpompás orchideák sziporkáznak. Zölden harsognak a bokrok, virágtenger látványa kápráztat el. Futónövények és csodás lugas viszi a tekintetet egyre tovább, egészen a függőkertekig, amelyek öt emelet magasba törnek. 60 féle faj és mintegy 22 ezer tő található itt, a függőfalban 8 ezer növény varázsolja el azokat, akik ide betérnek. Merthogy ez a csodakert létezik. Valójában egy óriási park bevásárlóközponttal, éttermekkel, egy úszó sziget. Óceánjárók parkjait építi Turós László növénytermesztő mérnök, akivel az extrém körülmények között is virágzó összeállításokról, kísérletezésről, hajózásról beszélgettünk.

 

Már követem az oldalt

X