
„Hazánknak czímere; áldott a ki hozta!” – az őszinte töltött káposzta
Nálatok is ott rotyog már, a fazékban? A fenyőillattal keveredő aromái a karácsonyi hangulat balzsamos összetevői. Vannak hagyományos, őszinte ételek, amelyekkel nem lehet hazudni. Ilyen a töltött káposzta is: ott van benne a friss hús íze, a jól ismert fűszerek aromája. Tudjuk, mit várhatunk tőle, s legfeljebb csak akkor kapjuk fel a fejünket, ha valami szokatlant vélünk felfedezni benne. Talán nem véletlenül vált a karácsony egyik ikonikus fogásává.

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk
A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.

Magyarország kedvenc étele – nálatok hogy készül a töltött káposzta?
Mindenhol más, mégis mindenhol jó.

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk
Azt hiszitek, csak egyféleképpen lehet elkészíteni az ünnepi töltött káposztát? Dehogy! Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.

Töltött káposzta, ahogy Borbás Marcsi készíti
Borbás Marcsi receptje a töltött káposztához, avagy a szármához!

Művészek főzőkanállal – ínyencségek hírességek asztaláról
Sokan szeretjük a főzős műsorokat, ahol művészek villantják fel kisebb-nagyobb konyhai tehetségüket. Nem is olyan régen ez még nem volt divatban, viszont egy több mint 40 éves szakácskönyv a fakanálforgató művészvilág konyhatitkaiba kalauzolta el az olvasókat. Bodrogi Gyula hideg töltött káposztája, Gobbi Hilda csalánlevese, Kovács Kati fehérboros felfújtja vagy Bánffy György különleges májas pecsenyéje akár az ünnep asztalra kerülhet, ha egészen véletlenül olvasás közben megkívánjuk.

Fogások, amiket leginkább ünnepekkor fogyasztunk és a fűszerek, amelyek különlegessé teszik őket
Töltött káposzta, rácponty, mézeskalács és bejgli nélkül szinte elképzelhetetlen a magyar karácsonyi asztal. A fogások rendje vidékenként és családonként is változik, de az ünnepi menü ízvilága jellegzetes, fűszeres aromái által teszi igazán meghitté a karácsonyt. Vannak fűszerek, amelyekből ilyenkor fogy a legtöbb, sőt, vannak fűszerkeverékek, amelyek méltán viselik a „karácsonyi” jelzőt.

Ez hozhat a nőre dicsőséget: A jó házikonyha
„A nő a család központja és éltető lelke, legfőbb ékessége és minden tudásának koronája a háziasság!” – Ezzel a kézzel írt bejegyzéssel ajánlotta nagynénémnek a jó anyósa A jó házikonyha című könyvet 1947-ben. Láthatóan nem túl sokat forgathatta a megajándékozott a becses ajándékot, amely végül szinte érintetlenül, a gyűjteményben kötött ki. Szép, méretes darab pedig, a recepteken kívül rendkívül tanulságos olvasnivalót kínál, és egy remek utazást ígér a XX. század polgári életébe.

Honvágy-étvágy: az íz, ami hazahúz
„Útjaidat akármerre bolygod, egy országot hordozol magadban, veled jön egy makacs íz, egy halk dal” – írta Babits Mihály. De tényleg így van-e? Hordozunk magunkban kitörölhetetlen ízeket? Közelről vagy távolról hazahúz-e a vasárnapi húsleves, a rántott hús, a nagyi sütije?

Felmelegítve még jobb: ételek, amiket megéri érlelni
Felmelegítve csak a káposzta jó – tartja a mondás, de talán ideje ezt megcáfolnunk. Akad ugyanis bőven olyan étel a hazai konyhában, amely másnap nemcsak, hogy ugyanolyan finom, de adott esetben még finomabb is, mint frissen fogyasztva. Hogy melyek ezek a fogások, és melyiknél mire kell figyelnünk? Már mutatjuk is!

A zsenge szőlőlevél minden titka
A szőlőlevél a jólét szimbóluma zsenge korában szinte kínálja magát, hogy valami finom töltelékkel kerülhessen az asztalra! A görög, a török, az erdélyi és a szabolcsi töltikék mellett érdemes kipróbálni a levélbe bugyolált, gombával töltött pisztrángot, a mazsolás töltikét, vagy a kakukkfűvel bűvölt változatot. Közös vonásuk a kellemesen savanykás, zsenge szőlőlevél különleges ízvilága.

Tormaleves főtt fürjtojással – a maradék sonkalé sejtelmes átváltozása
A húsvéti sonka levét vétek volna kiönteni. Jó alapja lehet a bablevesnek, a savanyú káposztás ételeknek. Készület felhasználásával krumpligombóc- vagy sonkagaluska-leves. Nálunk a tormaleves örvend jó ideje nagy népszerűségnek, ami a legfinomabb, ami a sonkaléből elképzelhető!

Egyszerű elkészíteni, és tetszés szerint ízesíthetjük házi zabitalunkat
A zabital otthoni elkészítése egyszerű, csak idő kell hozzá és víz, esetleg egy-két csepp juharszirup, hogy édesebb legyen. Sütemény- és palacsinta tésztájához is kevertem már belőle, de habos cappuccinót inkább másból készítenék.

Káposztás receptek: 15 zseniális, szezonális fogás
A fejes káposzta igazi kincs. Olcsón beszerezhető, könnyen tárolható, tele van vitaminokkal; K-, B1-, E- és persze C-vitaminban is hihetetlenül gazdag. Antioxidáns-tartalma magas, sok rost van benne, és még antibakteriális hatással is bír! Mutatunk 15 receptet, amiben örömmel fogyasztod majd.

Csirkés egytálételek: tíz recept, amitől összefut a szádban a nyál
A csirke tökéletes alapja és összetevője bármilyen ételnek, mert mindenhez illik. Például a jó, ropogós bőrű sült combja és szárnya még fűszer nélkül is megszépíti az összes diétát, ahogyan a csirkemell meg bele tud simulni akármilyen erőteljes ízvilágba, és akkor még nem is beszéltünk a csirkemájról... De nekünk még a csirkeszívre is van egy kihagyhatatlan receptünk!

Kelkáposzta-főzelék és társai – fogások, amik tűzön főttek, de hidegen kelletik csak igazán magukat
Azon kapom magam, hogy állok a konyha közepén és kislábosból ebédelek. Kelkáposzta-főzeléket fasírttal. Hidegen.