Diétás töltött káposzta
Olvasási idő: 2 perc

Diétás töltött káposzta

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók (4 főre)

  • 1 kg vágott savanyú káposzta
  • 15 levél savanyú káposzta
  • 30 dkg zsírszegény darált hús (karaj, csirkemell, pulykamell)
  • 20 dkg reszelt zöldség (cukkini, sárgarépa)
  • 1 db vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 db tojás
  • füstölt kolbász
  • só, bors, fűszerpaprika

Elkészítés

A zsírszegény darált húst összedolgozzuk a reszelt zöldségekkel, a két egész tojással, az apróra vágott vörös- és fokhagymával, majd ízesítjük sóval, borssal és fűszerpaprikával. Én egy egész evőkanálnyi füstölt fűszerpaprikát kevertem a töltelékbe, mert az is sűrít, de természetesen, aki más fűszerezéshez van hozzászokva, aszerint ízesítse a tölteléket. A hagymát azonban ezúttal nyersen keverje a húshoz, hogy ne kerüljön plusz zsiradék az ételbe. A tölteléket egy hagyományos receptben a rizs lazítja, ám ezt a szerepet most a reszelt zöldségek töltik be.

Ezután a káposztalevelekből vágjuk ki a vastag, kemény középső erezetet és kb. két tenyérnyi darabokra vágva töltsük meg őket a masszával. Precízen tekerjük fel a megtöltött leveleket, hogy ne tudjon kifőni belőlük a töltelék.

A lábas aljába tegyük bele a szálas káposzta felét, majd jöhetnek a töltikék, a tetejére pedig a maradék káposzta. (Főzés előtt mindig kóstoljuk meg a savanyú káposztát, és ha túl erős, akkor hideg vízzel mossuk át!) Az íze kedvéért tettem egy-két darab füstölt kolbászt is az én káposztámba. Amikor elkészült a rétegzés, engedjük fel vízzel, majd amikor felforrt, szórjunk a tetejére is egy kis fűszerpaprikát. Kb. 40 perc alatt el is készül a diétás töltött káposzta. Zsírszegény tejföllel, vagy joghurttal tálaljuk.

Kapcsolódó tartalom
Különleges sárgadinnyelekvár
Halmos Monika | 2025. július 12

Különleges sárgadinnyelekvár

Sarkantyúkával, egy fantasztikus ehető virággal ízesítve.