Egészség

Zabtól a kókuszig: melyik alternatív tej mire és miért jó?

Egyesek muszájból isszák a növényi italokat, mert a sima tejjel meggyűlik a bajuk, mások elvi megfontolásból, például a vegánság okán választják az alternatívákat. De mire is jók ezek, miért terjednek olyan nagyon, és melyiket vigyük haza a boltból, ha kipróbálnánk a műfajt? 

Jócskán lehet velük fogyni, mentesek azoktól az antibiotikumoktól és hormonoktól, amelyek a takarmányon keresztül juthatnak a tejet adó állatokba. A bennük lévő zsírtartalom az egészségesebbik fajtából való, számos vitamint, ásványi anyagot, esszenciális fehérjéket tartalmaznak (az utóbbiakat a szervezetünk nem képes előállítani), továbbá antioxidánsokat, cukrokat, rostokat és telítetlen zsírokat. Jót tesznek a lassú emésztéssel, székrekedéssel küzdők számára. De finomak-e?

Összehasonlítottuk a mandula-, a rizs-, a zab- és a kókusztejet több szempontból is.

Melyiknek milyen az íze, milyen ételbe valóak és milyen tápanyagokat tartalmaznak. Aztán az elkészült ételeket teszteltük gyerekeken is, hogy kijelenthessük: bátran beszerezhettek pár alternatív tejet, ha úgy hozza az élet, nem jártok majd rosszul vele!

A különböző növényi tejek eltérő fehérje-, kalória-, zsír- és cukortartalommal bírnak attól függően, milyen arányban szerepel bennük az adott élelmiszer, továbbá tartalmaznak-e hozzáadott cukrot. Egyre többen választják ezeket a termékeket – olykor akkor is, ha szervezetük tolerálja a tejet, tejtermékeket. Nemrég fültanúja voltam, ahogy egy barátnőm koffeinmentes, zabtejes tejeskávét kért. Elsőre felszaladt a szemöldököm, miért inna valaki ilyet, ha egyszer se koffein, se tej nincs benne, aztán elmondta, még szoptat, tehát nem mindegy, mennyi koffeint iszik, és bár neki semmi baja nincs a tejtől, a babája kiütéses lesz tőle. Ő tehát így oldotta meg, hogy mégis „kávézhasson”. Megértettem, és látszólag a vendéglátósok is megértik, hogy ezernyi okból kérhet valaki növényi tejeket, tehát egyre több helyen elérhetőek ezek a termékek. Mi most a Metro Chef italait hasonlítottuk össze, hogy lássuk, melyiket milyen helyzetben érdemes választanunk. A négy élelmiszerből – mandulából, rizsből, kókuszból és barista zabból – készült növényi italok

ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak

és EU Organic tanúsítvánnyal rendelkeznek. Mint minden saját márkás termékfejlesztésénél, a METRO ezúttal is a vendéglátóipari felhasználásra koncentrált, hogy a speciális étrendet követő vendégek magas minőségű élelmiszereket fogyaszthassanak.

alternativ-tejek-novenyi-tejek-novenyi-italok-zabtej-kokusztej-rizstej-mandulatej

 

Mandulatej  

A tehéntejjel összehasonlítva a kalóriatartalma harmadannyi, a szénhidráttartalma nyolcadannyi. Ebben egyáltalán nincs szénhidrát és cukor (ha hozzáadott cukor nélküli terméket veszünk), ezért is olyan keserű. Zsírtartalma közel azonos, mint a csökkentett zsírtartalmú tejének, az általunk összehasonlított növényi tejek közül egyébként ennek a legalacsonyabb a kalóriatartalma, ugyanakkor a telített zsírsav tekintetében ez mutatja a legmagasabb értéket.

A tápanyagokban leggazdagabb növényi tejek egyike.

Jó hatással van a bőr-, a haj és a köröm egészségére, magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően daganatmegelőző, sejtregeneráló hatása is ismert. Rosttartalma a megfelelő anyagcserét segíti elő. Bővelkedik magnéziumban, vasban, D- és E-vitaminban, védi a szívet és az ereket, kiváló kalciumforrás, jótékonyan hat a csontok állapotára. Étvágyfokozó hatású, érdemes adni gyenge, vérszegény, alultáplált gyerekeknek. Káliumtartalma miatt jót tesz az agynak és az izmoknak, ráadásul erősíti a fogakat és segít megőrizni azok épségét.

Kókusztej

A kókusztej nem közvetlenül a dióban található, hanem a gyümölcshúst pürésítik vízzel és a keletkezett elegyet anyag-szűrőn keresztül szűrik meg. A hozzáadott vízmennyiségtől függ a kókusztej zsírtartalma. A Metro Chef termékei közül ennek a növényi tejnek volt a legalacsonyabb a zsírtartalma, 0,9 gramm száz milliliterben (ugyebár, az 1,5 százalékos tehéntejben 1,5 gramm van), viszont az mind telített zsírsav, és ebből a szempontból ez mutatja a legmagasabb értéket az összes vizsgált ital közül. Egyébként nem olyan magas a természetes cukortartalma, mint gondolnánk, a rizstejnek és a zabtejnek jóval magasabb.

Hasznos a réztartalma, így fogyasztásával megőrizhetjük a bőr és az erek rugalmasságát. Sok foszfort tartalmaz, ami szintén erősíti a csontokat.

Egy csésze kókusztej a napi vasigény negyedét fedezi, márpedig a vashiány elég gyakori probléma nőknél és gyerekeknél, a vérképzésben fontos szerepe van. Magas a magnéziumtartalma, ami a görcsök (például menstruációs vagy izomgörcsök) oldásában segít, az idegrendszerre szintén jó hatással van.

Gazdag káliumforrás, ami segít szinten tartani a vérnyomást, és cinket is tartalmaz, ami fontos szerepet játszik a prosztata egészségének előmozdításában. Összetevőinek szerencsés kombinációja révén a bakteriális és vírusos fertőzések hatékony ellenszere lehet. Csökkentheti az káros LDL koleszterin mennyiségét, ráadásul bizonyítottan szabályozza a vércukor szintjét.

Rizstej

Érdemes odafigyelni arra, hogy ennek magas lehet a természetes cukortartalma, illetve a szénhidráttartalma, ez attól függ, mekkora arányban tartalmaz rizst. Az általunk tesztelt termék esetében jóval magasabbak voltak ezek az értékek, mint az 1,5 százalékos tej mutatói. A kalóriatartalma is magasabb az 1,5 százalékos tejnél, viszont a 3,5 százalékos tejnél alacsonyabb, és ebben van a legkevesebb só.

Nem terheli meg az emésztőrendszert, sőt, megelőzheti a puffadást. Nincs benne glutén, ráadásul hipoallergén, azaz nincsen kimutatott allergén hatása. A benne található triptofánnak és B-vitaminoknak köszönhetően jótékonyan hat az idegekre.

Nem véletlenül nevezik keleten a nyugalom italának.

Rendszeres fogyasztása szabályozza az emésztést, kiváló kiegészítője lehet a méregtelenítő kúráknak és a diétáknak. Bónusz, hogy segíthet egészséges szinten tartani a vérnyomást.

Zabtej

A zabtejben sok vas és rost van, továbbá ebben van a legtöbb a fehérje a növényi tejek közül, a tehéntejhez képest azonban harmadannyi. Ennek a legmagasabb a zsírtartalma, de a telített zsírsavak tekintetében nem vészes ez sem. A kalóriatartalma magasabb, mint az 1,5 százalékos tehétejé, de a szénhidrátjai gyorsan hasznosulnak, így nem járulnak hozzá a testsúly gyarapodásához. Ebben lehet glutén, ugyanis számos esetben olyan üzemben, olyan gépekkel készül, amelyek glutént tartalmazó gabonaféléket is feldolgoznak. 

Magas rosttartalma miatt jótékony hatással van az emésztésre és segít szabályozni az étvágyat, 

órákig tartó teltségérzetet ad, ráadásul kisöpri a bélredőkben megtapadt méreg- és salakanyagokat. Találhatóak benne esszenciális zsírsavak, antioxidánsok és E-vitamin is, ami immunerősítő hatású. Magas béta-glükán-tartalma segít csökkenteni a koleszterinszintet, védi a szívet. Segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását, mérsékli az epesav mennyiségét. Egy pohár zabtejjel a napi B12-vitamin szükségletünk felét fedezhetjük.

Ízteszt kicsikkel és nagyokkal

Tapasztalatunk szerint mindegyik növényi tej képes helyettesíteni a tejet olyan értelemben, hogy nem viselkedik nagyon másképp: palacsintaként, tejbegrízként és tortába való krémként teszteltük, és rendben találtuk őket. Az íztesztünk érdekesen alakult, mert azt gondoltuk, biztos a kókusz és a mandula fog győzni, de többen is a rizst éreztük a legfinomabbnak (ugyanis abban van a legtöbb természetes cukor), a zabtejet a második legfinomabbnak, és a mandula tűnt a legkevésbé jónak a kesernyés íze okán, bár még ez sem volt rossz senki szerint sem.

Ha viszont nem magában kóstoltuk, hanem kávéval, akkor kiderült:

a kávé ízébe határozottan a mandulatej simul bele a legjobban.

A rizstejjel van, aki szerint egy íztelenebb édes löttyöt kapunk, más szerint pedig ez a legjobb változat, mert kristálycukor nélkül is élvezhető így a kávé. Ha azonban teszünk pluszban cukrot a kávéba, akkor valóban a mandulatejes kávé tetszett a legjobban. Viszont a barista zabtejet lehet úgy habosítani, mint a tehéntejet, tehát a cappuccino és a macchiato készítésére ez a legalkalmasabb.

Gyerektesztelőnk szerint a rizstej szuper, felválthatja akár a tehéntejet is, a zabtej íze nem tetszett neki, a kókusztej rendben volt, a mandulatej viszont nem lett kedvenc (a tesztelés magában zajlott le, hozzáadott cukor nélkül). Az évek óta tejmentes diétát folytató ismerős gyerek arról számolt be, hogy általánosságban véve tejberizsben a rizstejet szereti, a mandulatejet tejbedaraként, illetve ezt issza kakaóval és ízesített szívószálakkal. A zabtejet főzelékekben eszi meg. Érdemes kísérletezni, melyiket milyen ételben szeretjük a legjobban.

Egy sokat sütögető nagymama szerint a kókusztej a csokoládéhoz, kakaóhoz jól passzol, főleg a trüffelkrémbe teszi, viszont a cukrászkrémbe, ami az oroszkrém torta alapja, a mandulatej a jobb. A tejbedarába is inkább a mandulatej illik, mert egy kicsit semlegesebb ízű, a kakaót is így issza, a kókusszal ugyanis egyértelműen kap minden egy kókuszos ízt. Palacsintába szintén a mandulatejet használja, tapasztalata szerint

az elmúlt években eddig mindent tudott helyettesíteni növényi tejjel.

 

Ajánljuk még:

Mint emberek a sót... – ami nélkül nincs ízes élet

„Úgy szeretlek Édesapám, mint emberek a sót!” – mondja a mesebeli királyleány, és valljuk be, a furcsa megfogalmazás ellenére – királyi édesapjához hasonlóan – igazat kell neki adnunk. Elsőre talán azt hihetnénk, hogy a só csak egy a gyakrabban használt konyhai ételízesítők közül, azonban ha jól végiggondoljuk, életünk szinte minden területén találkozhatunk vele. Változatos felhasználási lehetőségeihez hasonlóan történelme is izgalmas: volt már fizetőeszköz, rendeztek vele adósságot, ráadásul az egyik legjobb minőségű kősót Európában éppen a Kárpát-hazában bányásszák.

 

Már követem az oldalt

X