Egészség

Van-e csodadiéta a demencia ellen?

Nincs olyan esztendő, hogy ne kapna szárnyra egy-egy új csodadiéta, amely akár a demencia minden változatára, akár csak valamelyikre – leginkább az Alzheimer-kórra – javulást ne ígérne, és ígéri természetesen a betegség megelőzését is. Sajnos, a diéta önmagában nem segít.

Könnyű belátni, hogy ha valaki napi nyolc-tíz órát mozgás nélkül ül az internet előtt vagy folyamatosan ki van téve a stressznek a munkahelyén, esetleg a családjában, akkor az egészséges táplálkozás csak lassítani lesz képes a teste és az agyműködése romlását, de nem lesz elég. Szintén belátható, hogy ha valaki intenzíven dohányzik vagy rendszeresen fogyaszt nagyobb mennyiségű alkoholt, hiába fordul dietetikai szakemberhez, ő is először azt fogja tanácsolni, szokjon le a káros szenvedélyeiről. Ha az ember azt szeretné, hogy kisebb valószínűséggel érje el a demencia, akkor az életszemléletén, a gondolkodásán és ennek következtében az életmódján kell változtatnia, s ennek csak az egyik, habár nagyon fontos része a táplálkozás.

Amennyiben valaki képes rendszeresen mozogni, hosszabb időt tiszta levegőn tartózkodni, elkerülni a káros szenvedélyeket és a stresszt, akkor valóban nagyon hatékonyak lehetnek az étkezési reformok is, és egyes, speciális diéták valóban csökkenthetik a demencia esélyét, illetve lassíthatják a dementálódási folyamatot.

Emellett fontos, hogy sok esetben a genetikai háttér erősítő tényező lehet, habár ezzel kapcsolatban nincsenek objektív bizonyítékok, a tapasztalat ebbe az irányba mutat. Tehát azoknál, akiknek a családjában az egyenesági felmenők között több, demenciában szenvedő ember volt, még indokoltabb az életmód komplex megváltoztatása, minél hamarabb.

Mi legyen a táplálkozási alapelvünk, ha lassítani akarjuk a testünk és az agyunk romlási folyamatait? Ha tanulmányozunk néhány tucat diétát, megtalálhatjuk a közös eredőt: az erősen zsíros, illetve az úgynevezett vörös húsok fogyasztásának csökkentését, a fehér cukor és a margarin limitálását, illetve a gyorséttermi ételek kizárását a mindennapjainkból. Emellett pedig gyakorlatilag minden diéta ajánlja a tengeri hal, a baromfi, a teljes kiőrlésű gabonák, a bogyós gyümölcsök, a dió, a bab, a sárgarépa és az olívaolaj fogyasztását.

Amennyiben olyan diétát szeretnénk követni, amelyben talán a leginkább összefoglalásra kerül az agyunk számára optimális táplálkozás, akkor a MIND-diétát javaslom, amelyet világszerte elismert, egyetemeken dolgozó kutatóorvosok és táplálkozástudományi szakemberek állítottak össze, egy évtizedes kutatás tanulságait leszűrve.

Azonban – mint minden diétánál – itt is hangsúlyozandó a lényeg, amelyre feljebb utaltam: amennyiben életszemléletünket nem változtatjuk meg, és nem kezeljük megfelelően fizikai, lelki, szellemi és spirituális állapotunkat, nemcsak a testsúlyunk marad változatlan, de egészségesebbek sem leszünk! A ember egy komplex lény, s ha nem változatjuk meg életünk mindegyik dimenzióját, az eredmény nem lesz tartós, sőt, nem egyszer inkább további romlás következik be.

Tehát nincsenek csodadiéták! Az egyetlen megoldás az, hogy életmódot váltunk, s így csökkentjük a demencia rizikóját a lehető legkisebbre… ehhez pedig akár a mai napon is hozzáfoghatunk!

Ajánljuk még:

Alapvetések az esszenciális illóolajokról

Az illatok az agyunk limbikus részét stimulálják és amellett, hogy ez is fontos szerepe az esszenciális illóolajoknak, a terápiás erejüket érdemes globálisan vizsgálni. A kiváló minőségű, 100 százalékos tisztaságú esszenciális illóolajok azonban azért is érdemelnek még több figyelmet, mert némely esetben tudományos gyógynövényterápiát kutató háttérrel, modern laboratóriumokkal, peszticidmentes ültetvényekkel törnek utat az egyre zajosabb piacon. Színtiszta fitoterápia amit nyújtanak, de mi is ez pontosan?