Egészség

Van-e csodadiéta a demencia ellen?

Nincs olyan esztendő, hogy ne kapna szárnyra egy-egy új csodadiéta, amely akár a demencia minden változatára, akár csak valamelyikre – leginkább az Alzheimer-kórra – javulást ne ígérne, és ígéri természetesen a betegség megelőzését is. Sajnos, a diéta önmagában nem segít.

Könnyű belátni, hogy ha valaki napi nyolc-tíz órát mozgás nélkül ül az internet előtt vagy folyamatosan ki van téve a stressznek a munkahelyén, esetleg a családjában, akkor az egészséges táplálkozás csak lassítani lesz képes a teste és az agyműködése romlását, de nem lesz elég. Szintén belátható, hogy ha valaki intenzíven dohányzik vagy rendszeresen fogyaszt nagyobb mennyiségű alkoholt, hiába fordul dietetikai szakemberhez, ő is először azt fogja tanácsolni, szokjon le a káros szenvedélyeiről. Ha az ember azt szeretné, hogy kisebb valószínűséggel érje el a demencia, akkor az életszemléletén, a gondolkodásán és ennek következtében az életmódján kell változtatnia, s ennek csak az egyik, habár nagyon fontos része a táplálkozás.

Amennyiben valaki képes rendszeresen mozogni, hosszabb időt tiszta levegőn tartózkodni, elkerülni a káros szenvedélyeket és a stresszt, akkor valóban nagyon hatékonyak lehetnek az étkezési reformok is, és egyes, speciális diéták valóban csökkenthetik a demencia esélyét, illetve lassíthatják a dementálódási folyamatot.

Emellett fontos, hogy sok esetben a genetikai háttér erősítő tényező lehet, habár ezzel kapcsolatban nincsenek objektív bizonyítékok, a tapasztalat ebbe az irányba mutat. Tehát azoknál, akiknek a családjában az egyenesági felmenők között több, demenciában szenvedő ember volt, még indokoltabb az életmód komplex megváltoztatása, minél hamarabb.

Mi legyen a táplálkozási alapelvünk, ha lassítani akarjuk a testünk és az agyunk romlási folyamatait? Ha tanulmányozunk néhány tucat diétát, megtalálhatjuk a közös eredőt: az erősen zsíros, illetve az úgynevezett vörös húsok fogyasztásának csökkentését, a fehér cukor és a margarin limitálását, illetve a gyorséttermi ételek kizárását a mindennapjainkból. Emellett pedig gyakorlatilag minden diéta ajánlja a tengeri hal, a baromfi, a teljes kiőrlésű gabonák, a bogyós gyümölcsök, a dió, a bab, a sárgarépa és az olívaolaj fogyasztását.

Amennyiben olyan diétát szeretnénk követni, amelyben talán a leginkább összefoglalásra kerül az agyunk számára optimális táplálkozás, akkor a MIND-diétát javaslom, amelyet világszerte elismert, egyetemeken dolgozó kutatóorvosok és táplálkozástudományi szakemberek állítottak össze, egy évtizedes kutatás tanulságait leszűrve.

Azonban – mint minden diétánál – itt is hangsúlyozandó a lényeg, amelyre feljebb utaltam: amennyiben életszemléletünket nem változtatjuk meg, és nem kezeljük megfelelően fizikai, lelki, szellemi és spirituális állapotunkat, nemcsak a testsúlyunk marad változatlan, de egészségesebbek sem leszünk! A ember egy komplex lény, s ha nem változatjuk meg életünk mindegyik dimenzióját, az eredmény nem lesz tartós, sőt, nem egyszer inkább további romlás következik be.

Tehát nincsenek csodadiéták! Az egyetlen megoldás az, hogy életmódot váltunk, s így csökkentjük a demencia rizikóját a lehető legkisebbre… ehhez pedig akár a mai napon is hozzáfoghatunk!

Ajánljuk még:

A leggyakoribb tanácsunk segít a legritkábban az idősek alvászavarán

A kor előrehaladtával a legtöbb embernél fokozódnak az alvási nehézségek: idősebb korban később és nehezebben alszunk el, kevesebb időt töltünk mélyalvásban és hamarabb kelünk, mint fiatalabb korunkban. A nép bölcsességek pedig, amiket e probléma orvoslására hallunk, sokszor csak messzebb visznek az igazságtól.

 

Már követem az oldalt

X