Egészség

Több mint a kávé, kész antioxidáns-bomba – mindent a matcha teáról

24 évesen, egy aprócska teázóban kóstoltam meg életemben először a matchát. Elég volt egy csésze belőle ahhoz, hogy a túlárazottnak hitt zöld trutymó miatti szemforgatást egy wow-élmény váltsa fel.

Töredelmesen bevallom, amikor a felszolgáló az asztalunkhoz ért, majd szertartásos mozdulatokkal nekilátott bambusz habverővel összekeverni a fűszínű port a forró vízzel, még fogalmam sem volt, pontosan mit is fogok pár perc múlva kortyolgatni. Nem tudtam, hogy a matcha porrá őrölt, japán eredetű speciális zöld tea; az egyik legkülönlegesebb esszencia, amit már több mint ezer éve használnak a japán teaceremóniák során.

A matcha mégsem egyenlő a zöld teával – mert jóval több annál: egy csésze matcha tea tíz zöld tea jótékony hatásával bír. Az erős hatásfok annak köszönhető, hogy ha matchát iszunk, majdnem teljes tealeveleket fogyasztunk el porrá őrölve, míg a szálas teák esetében csupán egy leszűrt főzetet készítünk a levelekből, és azt kortyolgatjuk. Azért beszélünk „majdnem teljes tealevelek”-ről, mert csak a levél „hús” részét használják fel az őrléshez, az erezetét eltávolítják. A japán teakülönlegesség lelkét, esszenciáját tehát e porrá őrölt levél adja. Mutatom, mi mindenre képes. 

  1. Detoxikálómester

A matcha teák detoxikáló hatása a magas klorofillszintnek köszönhető. A klorofill egy növényi pigment, amely fénymegvonásos termesztés következtében alakul ki, és többek között a különleges ital élénkzöld színéért felelős. A klorofill azonban nemcsak a zöld színről tehet, mivel egy szupererővel felruházott detoxikáló pigment, képes a testből a káros kemikáliák, toxinok, nehézfémek eltávolítására is .

  1. Antioxidánskirály

A Japánban található Okinawa szigetén, a „halhatatlanok földjén” él a legtöbb száz évnél idősebb ember. Az Okinawai Száz évesekkel Foglalkozó Kutató program a magas átlagéletkor lehetséges okaira fókuszál, és nemrég derült rá fény, hogy a jó minőségű zöld tea nem véletlenül lett az Okinawai szépkorú lakosok mindennapi itala. A matcha teának rendkívül magas az antioxidáns-tartalma – a Wall Steet Journal cikke szerint antioxidáns hatású epigallokatekin-gallát tartalma az átlagos zöld teában található mennyiség 137-szerese, az áfonya mennyiségének tizennégyszerese. Ezenkívül kilencszer több béta-karotint tartalmaz, mint a spenót, és hetven százalékkal több vitamint, mint a narancs.

  1. Idegrendszerpörgető

A hagyományos zöld teához képest a matcha háromszor nagyobb koffeintartalommal bír. A koffeindózis felszívódását az L-Theanin lassítja, fokozatosan adagolja a véráramba; hosszú távon, akár 6 órán át javítva ezzel a reakcióidőt, energiaszintet és a mentális éberséget. Sokan használják a kávé helyettesítésére, hiszen egy gramm matcha 30 mg koffeint tartalmaz (egy presszó kávé 80-120 mg-ot).

  1. Anyagcseretámogató

A távol-keleti ital nemcsak az idegrendszert, de az anyagcserét is felpörgeti akár negyven százalékkal, segíti a zsírsejtek lebontását is. Az Americal Journal kutatása arra világít rá, hogy a matcha magas katechin-tartalma termogenetikus hatással, azaz természetes kalóriaégető képességgel bír, napi energiafelhasználásunkat tíz százalékról akár negyven százalékra is növelheti.

A matcha teához egyáltalán nem nehéz hozzájutni, megfelelő minőségűt találni azonban már nem olyan egyszerű. Ha a hazai drogériákban válogatunk, érdemes ellenőrzi az összetevők listáját: ha az első helyen a cukor szerepel, akkor szinte biztos, hogy nem minőségi, tiszta teáról van szó. Az eredeti lelőhely feliratra is érdemes odafigyelni, ugyanis az igazit csak Japánban termesztik. 

Forrás: ITT, ITT és ITT

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X