Egészség

Egy.Életem

Titokzatos tünetek, amelyekre érdemes figyelni

Milyen rémültek tudunk lenni, amikor felfedezünk magunkon valami szokatlant, valami elváltozást! Ilyenkor rendszerint elkezdünk magyarázatok után kutatni, azonnal meg akarjuk érteni, mi történik a testünkkel, és az internet világából remélünk válaszokat. Részben jogosan, hiszen annyi információ kering a neten, amennyit befogadni is képtelenség, joggal hihetjük hát, hogy a mi igazságunkat is megtaláljuk. Szeretünk felkészült betegként érkezni az orvoshoz, de ehhez tudnunk kell, honnan érdemes tájékozódni.

1. NEM CSAK CSOMÓK

Nőiességünket, de akár életünket is veszélybe sodorhatjuk például, ha nem tudjuk, hogy bizonyos bőrelváltozások is utalhatnak emlőrákra, nemcsak a köztudott csomók kitapintása a mellben. Évente 8000 emlőrákos beteget diagnosztizálnak Magyarországon, és az emlőrák pontos diagnózisának megtalálásában – ami természetesen szakorvosi feladat, nem a beteg dolga – az idő kulcstényező. A mi felelősségünk, hogy időben felismerjük: ide szakember kell.

Milyen jelekből gyanakodhatunk a bajra? Például a mell bőrének felületi elváltozásaiból, a ráncos, behorpadt felület kitapintásával: a mellben lévő csomó a kötőszöveti rostok rövidülését, és ezáltal a bőr behúzódását okozhatja. Hasonló veszélyt jelezhet a melleinken kialakuló narancsbőrszerű elváltozás, ami a mell nyirokereinek elzáródásából adódik és az emlőrák egyik típusának jele. Ugyancsak érelzáródásra utalhat, ha láthatóvá válnak a vénák a melleinken, megint másik jelzés az ekcémaszerű bőrpír a mellbimbón vagy a környékén – a mellbimbó elváltozásai, váladékozása pedig alapvetően jelzésértékű, ezzel mindenképpen forduljunk orvoshoz! A csomó tapintása tejtermelő mirigy elzáródását is jelezheti, ahogy a hónaljban tapintható csomó ugyanúgy tünete lehet a rosszindulatú folyamatoknak. Mindezeket az információkat szeretnénk egy helyen olvasni, lehetőleg nem érthetetlen orvosi szaknyelven, hanem emészthető formában. 

A rákos és daganatos betegségekkel kapcsolatos általános rémület egyik oka éppen az, hogy nem ismerjük, mi vár ránk a terápiában, mi fog történni velünk az egészségügyi rendszerben, amikor már megkaptuk a diagnózist. Jó volna, ha valaki elmondaná, mire számíthatunk. Az onkológiai betegút megismerése részben a gyógyulásunk egyik kulcsa is, hiszen minél tájékozottabbak vagyunk, annál könnyebben tudunk együttműködni kezelőorvosainkkal gyógyulásunk érdekében. 

2. SZÍVVEL, ÉSSZEL

Mintha egy rémült lepke verdesne a szárnyaival a mellkasunkban, hogy engedjük ki: a legenyhébb formája annak az érzésnek, amit a szívritmuszavar vált ki. Alattomos betegség, aminek lehet lassú vagy gyors lefolyása és nagyon nem mindegy, hogyan reagálunk. Ráadásul van, hogy tünetmentes, az életkor előrehaladtával pedig gyakoribbá válhat az előfordulása.

A pitvarfibrilláció ugyanakkor nem midig életveszélyes, de éppen attól olyan sunyi kór, hogy sok esetben viszont szélütést, stroke-ot okoz, ami rokkantsághoz, bénuláshoz vezethet. A szélütés azért a legalattomosabb szövődmény, mert a vérrögképződés úgy következik be, hogy a beteg ebből semmit nem vesz észre. Gyanútlanul éli az életét mindaddig, amíg a szélütésre jellemző tünetek hirtelen ki nem alakulnak. Szapora szívdobogás, légszomj, fáradékonyság, szorító érzés a mellkasban, szédülés: a pitvarfibrilláció leggyakoribb tünetei. Ha ezeket észleljük, azonnal forduljunk orvoshoz! – figyelmeztet a hiteles tájékoztatás

3. GYEREKBAJOK FELNŐTT FEJJEL

Saját egészségünk védelménél talán még fontosabbnak érezzük gyermekeink, szeretteink egészségének megőrzésében betöltött szerepünket. Ez persze nemcsak érzelmi kérdés, de tájékozottság dolga is, itt sem szabad megelégednünk a félinformációkkal. Kevesen tudják például, hogy a főként gyermekkorban előforduló bárányhimlő, amire már negyedszázada létezik védőoltás, Magyarországon a leggyakoribb, oltással megelőzhető betegség, aminek felnőttkorban súlyos szövődményei is lehetnek.

Serdülő-, felnőttkorban a bárányhimlő lefolyása súlyosabb, gyakoribb a szövődmények előfordulása, különösen veszélyes a terhesség alatt elkapott fertőzés. Idősebb korban a fertőzésen átesettek 10-20 százalékánál alakul ki a megbetegedés másik fajtája, az övsömör. Fertőző betegség, aminek a megjelenéséből még nem következtethetünk arra, mennyire lesz súlyos lefolyása, hogyan reagál rá a szervezetünk.

4. LÁTSZÓLAG SEMMI KÖZE

Nem csak az idősebbeket érinti, sajnos fiatal korban is előfordulhat az ízületi gyulladás, a reumatoid arthritisz, aminek a felismerése nem is olyan egyszerű, és több mint 100 típusa ismeretes, a kapcsolódó tünetek pedig nehezítik a felismerést. A betegség ugyanakkor az egész testet érinti, teljes életminőségünket meghatározza. Fontos, hogy figyeljünk a tünetekre, hogy időben orvoshoz tudjunk fordulni, megelőzve a súlyos ízületi károsodás kialakulását: fájdalom, duzzanat, merevség a végtagok ízületeiben, fáradtság, energiahiány – mind-mind utalhatnak reumatoid arthritisz kialakulására. Mivel pedig a betegség a test különböző részeit is érintheti, így azon tüneteknek is van jelentősége, amelyek látszólag nem köthetőek a kórhoz: a sokízületi betegség 90 000 embert érint hazánkban. Mivel kialakulása lassú folyamat, a tünetek pedig szórványosan is jelentkezhetnek, nem mindegy, mikor ismerjük fel, hogy orvoshoz kell fordulnunk. Ebben segít a minőségi egészségügyi tájékoztatás.

Pusztán néhány példát soroltunk fel a leggyakoribb betegségek közül, a pontos tájékozottság fontosságát illusztrálandó. A minőségi információ életet menthet, találjuk hát meg hiteles forrását, hogy időben léphessünk gyógyulásunk érdekében!

A tájékozottság életet menthet! A cikk megjelenését az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete támogatta. Az innováció érték. Az új gyógyszer új esély.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X