Egészség

Tiszta levegőn termő egészségforrás: mindent az izlandi zuzmóról

A legtöbben azt hiszik, hogy távoli vidékek növénye, pedig magashegységeinkben is megél. Jelenléte jelzi a levegő tisztaságát, gyógyhatásait pedig napról napra fedezi fel a tudomány. A belőle készült torokfertőtlenítő cukorkák és szirupok ellepik a patikák polcait, de érdemes jobban beleásnunk magunkat különleges világába, mert az izlandi zuzmó sokkal többet tud, mint gondolnánk.  

Tudományos nevén Cetraria islandica: 10-15 cm átmérőjű, villaszerűen elágazó, lemezes telepeket alkotó növény, amely még a legkülönlegesebb vulkanikus területeken is megél. Áprilistól októberig gyűjtik, nyálkás-kesernyés ízű gyógyhatású részét a zuzmó szárított telepteste adja. Magashegységeinkben nagy kiterjedésű, sűrű telepeket képez, színe a zöldes szürkétől a gesztenyebarnáig változó, az oldalai fehér gödrös foltokkal vannak tele, a teteje sötétbarna színű, töve pedig vérpiros. Nyirkos állapotban hajlékony, bőrnemű, megszáradva kemény lesz – különlegessége pedig az, hogy télen nem pusztul el, egész éven át friss marad.

A gyógyászatban lichen islandicus néven használják. Gazdag kalciumban, káliumban, foszforban, jódban, illetve különböző vitaminokban. Hatóanyagai nyugtató, regeneráló hatást fejtenek ki az irritált nyálkahártya felületén. A 17. században még tüdőbaj ellen használták, manapság inkább köhögés elleni szirup készül belőle. A növény gyökeréből létrehozott főzet a köhögés intenzitását és gyakoriságát is csökkenti, hatása pedig tovább fokozható, ha fehér mályvával keverjük. A fehér mályva, más néven Althaea officinalis – mivel levelei és virágai is nyálkát tartalmaznak –, balzsamként vonja be a szájat és a torkot borító szöveteket.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint azon torokfájásban és/vagy gégegyulladásban szenvedő felnőttek és gyermekek közül, akik izlandi zuzmó és mályva kombinációját szedték, 86 százalék számolt be pozitív hatásokról. A Journal of Pharmacology and Therapy folyóiratban közzétett klinikai vizsgálatban 61 torokfájós beteg gyógyulását követték nyomon, és a tudósok megállapították, hogy a mályva és az izlandi zuzmó segített bevonni a torkuk finom nyálkahártyáját, gyorsítva ezzel a gyógyulást és enyhítve a fájdalmat. A vizsgálat kezdetén csak 12 százalékuk volt egészséges, de öt napi pasztillaalkalmazás után ez az arány 71 százalékra emelkedett. A Cardiff-i Common Cold Center tudósai szerint az eredmények természetes alternatívát jelentenek, és

új reményt adnak azon iskolás gyermekek szüleinek, akik évente akár tíz felső légúti fertőzést (azaz köhögést, megfázást vagy torokfájást) is elkapnak.

Mindennapjaink során a méztől és a citromtól kezdve a sós vízzel való gargarizálásig számos természetes gyógymódot használunk a torokfájás csillapítására, azonban egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a zuzmó az eddig bevett szereknél hatásosabb lehet a panaszok kezelésére. Kutatások kimutatták, hogy a növény segít csökkenteni a fájdalmat és megállítani a kórokozók szaporodását, a szakértők ezért úgy vélik, hogy használata biztonságosabb, mint a paracetamolé, amely adott esetben növelheti a gyermekek vese-, máj- és szívkárosodásának kockázatát. Jelenleg is folynak a kutatások azzal kapcsolatban, hogy a fenti készítményt az izlandi zuzmóból készített gyógyhatású készítményekkel váltsák fel.

Az izlandi zuzmó kiváló természetes antibiotikum és antivirotikum, a róla készült első írásos emlék 874-ből származik. A 19. században megfázáskor és az influenzajárványok idején édesítve, kakaóval itatták a gyermekekkel, a növényből pedig tuberkulózis elleni antibiotikumot gyártottak. Finnországban kenőcsöt készítenek belőle lábgomba ellen. A skandináv államokban a mai napig levest főznek belőle...

Az izlandi zuzmó kiváló a felső légúti gyulladásoknál, szájüregi- (afták, íny), torok- illetve hangszalaggyulladás kezelésében, de ínyvédő hatása miatt használatos a fogkrémekben is. Segít az asztma kezelésénél. Javítja az emésztést, növeli a tápanyagok felszívódását. Gyomorfekéllyel küzdőknek előnyös a használata, mert befedi a sérült gyomornyálkahártyát. Véd a Helicobacter pylorival szemben is – ez az a baktérium, amely a gyomorfekély és gyomorgyulladás kialakulásának fő okozója. Kedvező hatása van krónikus székrekedés, hasmenés, bélfertőzések vagy ételmérgezések esetén is, továbbá enyhíti a tüneteket a rosszullét, hányinger vagy étvágytalanság fennállása esetén.

Az izlandi zuzmóból készült borogatások segíthetnek az ekcéma, száraz bőr és sebek kezelésénél, emellett a zuzmó támogatja a kisebb égési sebek gyógyulását is. Az alapanyag a nők számára is jó szolgálatot tehet, használhatjuk hüvelyfertőzéseknél, a hüvelyszárazságnál vagy változókori panaszok kezelésére. Növeli az anyatej termelődését, gyermekeknél pedig javítja az étvágyat, erősíti az immunrendszert.

És a jó hír az, hogy otthon is elkészíthetjük, például ekképpen:

  1. Kocsonyás zuzmófőzet: 10 g izlandi zuzmót ugyanennyi ánizzsal és édesgyökérrel negyed liter vízben rövid ideig főzünk, majd leszűrjük.
  2. Ivótea: Az összevagdalt zuzmóból két teáskanálnyit negyed liter forró vízzel leöntünk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.
  3. Öblögető tea: Az összevagdalt zuzmóból két teáskanálnyit negyed liter forró vízzel leöntünk és fél perc elteltével leszűrjük. A folyadékot, amely csaknem kizárólag keserű anyagokat tartalmaz, kiöntjük. A zuzmót újabb negyed liter forró vízzel leöntjük, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Ez a főzet kevesebb keserű anyagot tartalmaz, ezért gyermekek számára alkalmasabb. Ugyanakkor ez az eljárás a zuzmó antibiotikumos hatását nagyrészt megszünteti, a felnőtteknek inkább az első készítési mód ajánlatos!
  4. Dzsem: lassú tűzön egy órán át főzünk 20 g izlandi zuzmót egy liter vízzel. A tűzről levett főzethez egy citrom levét és 200 g cukrot teszünk.

Idézett tanulmányok: itt és itt 

Niytókép: Björn S.../Wikimedia/Flickr

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X