Emésztő- és bélrendszerünkről sokszor hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig egy nagyon érzékeny és kifejezetten képzett rendszer, amely testünk egész működésére hatással van. Minden ezzel kapcsolatos probléma egy jelzés, egy üzenet: valami nincs rendben, valamit orvosolni kell.
Fotó: 123RF
Ünnepek alkalmával, családi lakomákon, vendégségben járva gyakran ülünk fel a csábítás lovára, és vágtatunk vele a cél felé, sőt azon túl is: túl sokat eszünk. Mennyiségben, minőségben is sokkolhatjuk szervezetünket ételekkel, amelyek megterhelik testünket, akár több napon át tartó problémákat okozhat fogyasztásuk.
Azt talán mindannyian tudjuk, hogy a gondoskodás már az alapoknál kezdődik:
az étel megfelelő megrágásával, a viszonylag lassú és mértékletes evéssel sok bajt megelőzhetünk.
Amit nem, arra pedig itt van a mezei katáng. Ennek a sokszor igazságtalanul mellőzött gyomnövénynek áldásos hatásai vannak emésztésünkre nézve. Ugyancsak kitűnő orvosság lehet az aranyvesszőből készült tea, amely egy-egy túltolt étkezés után enyhíti a puffadást és teltségérzetet. Az erdei málna leveléből készült tea segíti emésztésünket, és enyhíti a bél görcsös tüneteit. Akárcsak a fehér akác virága, amely csökkenti a gyomorsavtermelést, ezáltal a refluxos tüneteket is.
Fotó: 123RF
Ha a felborult étkezési rend székrekedést okozott, akkor első körben érdemes enyhébb módszerekkel próbálkoznunk: a nyáron aszalt vagy készen vásárolt gyümölcsök rosttartalmuknál fogva segítségünkre lehetnek a probléma megoldásában: a szilva, barack, körte, meggy és füge kíméletesen segíthet rajtunk. Ugyanígy hatásos lehet az ezekből készített igazi, rostos gyümölcslé elfogyasztása is. A kiegyensúlyozott emésztést egy másik magas rosttartalmú alapanyaggal, az útifűmaghéj őrleményével is biztosíthatjuk.
Fotó: 123RF
Ha egyik sem vált be, áztassunk lenmagot vagy mustármagot, és ezt fogyasszuk el. Természetesen mindegyik módszernél ügyelnünk kell arra is, hogy elegendő mennyiségű vizet igyunk!
Ha a folyamat ellenkező irányba hat, tehát hasmenéssel találjuk szemben magunkat, a legegyszerűbb és generációk óta kedvelt megoldás a széntabletta fogyasztása. De sokan esküsznek a banánra is vagy a legalább 75%-os étcsokoládéra. Fordulhatunk a teafőzetekhez is segítségért:
a fehér árvacsalán, a diófalevél, az apróbojtorján vagy az erdei szeder- illetve málnalevél is gyógyír lehet a bajra.
Fotó: 123RF
A teákat ne csak forrázzuk, főzzük is pár percig, hiszen a cserzőanyagok így jobban kioldódnak. Naponta háromszor fogyasszuk, amíg a probléma fennáll, és még hatásosabb, ha az előbb említett növények keverékével gyógyulunk. Ha pedig úgy vesszük észre, hogy a fenti terápia nem megfelelő, akkor egészítsük ki egy kevés vadsóskamag-őrlemény fogyasztásával: az őrleményt áztassuk be, és maximum naponta háromszor kanalazzunk belőle.
Fotó: 123RF
Ha tüneteinkhez hányinger is társul, alkalmazzunk gyömbért bármilyen formában. Porrá őrölve, teaként, reszelve vagy kapszulában – a hatás sehogy sem marad el. Nyugtatja a gyomrot, a beleket, és csillapítja a hányingert. Forrázzunk szegfűszeget, koriandermagot vagy mentát! Ha úgy érezzük, ez kevés, akkor szedjünk B6-vitamint is, sok esetben önmagában is képes enyhíteni vagy megszüntetni a tüneteket.
Fotó: 123RF
A bemutatott gyógynövényekből érdemes beszereznünk egy keveset házipatikánkba, hogy mindig legyen odahaza azonnali segítség. Sokat tehetünk gyomor- és bélrendszerünk egészségének megőrzéséért, ha nemcsak panasz esetén, hanem kúraszerűen is alkalmazzuk őket – hiszen szervezetünk felvértezve sokkal inkább ellenáll a komolyabb megpróbáltatásoknak is.
Az alapanyagok beszerzése miatt pedig senki se aggódjon:
minden gyógynövény elérhető a legközelebbi herbaházakban, gyógynövényboltokban.
Érdemes még ünnep előtt feltölteni az otthoni készleteket!
Fotó: 123RF
Ha pedig célzott májtisztításba kezdenétek, ezeket az alapanyagokat ajánljuk, a vese egészségéért pedig ezekkel a növényekkel tehettek sokat.
Nyitókép: 123RF
Ajánljuk még: