Szinte minden sós ételbe belekerül, és ez a szerencsénk! – A bors mint gyógynövény

Egészség

Szinte minden sós ételbe belekerül, és ez a szerencsénk! – A bors mint gyógynövény

Piper nigrum, a trópusi éghajlat erdőinek kúszónövénye. Az egyik legismertebb és legkeresettebb fűszer, ami nem hiányozhat szinte egy sós ételből sem. Kevesen tudják, de ez az alapanyag sokkal többet tud annál, semhogy csak ízesítsen. A fekete bors ugyanis egy kitűnő gyógynövény!

A bors története

A bors már az ókorban is kedvelt és értékes fűszernek számított, az indiai és római kereskedelem egyik legfontosabb eleme volt. A legenda szerint 408-ban a várost megostromló I. Alarik nyugati gót király az arany, az ezüst és a textíliák mellett borsot kért hadisarc gyanánt. Hazai vonatkozásáról annyit tudunk, hogy bár csak a középkorban kezdett elterjedni, már honfoglaló őseink is ismerhették.

A középkorban, amikor kereskedelme nehézkesebbé vált, értéke az aranyéval azonos volt, így pénzt helyettesítő fizetőeszközként is használták, a 13–14. századi földesurak például gyakran borsban kérték bérlőiktől a bérleti díjat. Az Oszmán Birodalom visszaszorulásával kereskedelme újra könnyebb lett, ára zuhanni kezdett, így elindulhatott világhódító útjára. Ma már rendkívül jelentős eleme az élelmiszerkereskedelemnek, a 20. század végére világszerte évi 100 000 tonnát termeltek belőle. (Forrás: Dalby, Andrew: Dangerous Tastes: The Story of Spices, 2002)

Miért jó borsot enni?

Az elérni kívánt hatástól függően termését zöld, félig érett piros vagy fekete állapotában gyűjtik. A legerősebb hatást a frissen őrölt bors fejti ki, melynek még nem illantak el aromái. A szakemberek szerint egyszerre maximum öt szemet fogyasszunk belőle, és ne lépjük át a napi maximum 12 darabos határt sem!

Általános hatásait tekintve elmondhatjuk, hogy vértisztító, étvágyjavító, fokozza az emésztést, fertőtlenít, javítja a vérkeringést, erősíti az idegrendszert és reumaellenes hatása is van. Közvetetten lázat csillapít, és kiváló afrodiziákum. Lélektani hatás szempontjából megakadályozza a kedvetlenség és a rossz kedélyállapot elhatalmasodását, felráz a csüggedt állapotból. Erősíti az akaratot, segít tetterőt társítani az elgondolásokhoz.

A bors illóolaját is számos problémára alkalmazhatjuk: szájüregi fertőzések esetén egy pohár vízbe egy csepp olaját téve öblögethetünk, de ha olajunk nincs odahaza, két szem borsot a szánkban tartva is közel ugyanazt a hatást érhetjük el. Étkezések után fogyasztva segíti az emésztést, megelőzi a gyomorrontást, vagy segít megszüntetni, mérsékelni azt.

Fotó: Pixabay

A belekre izgatóan hat, ezért serkenti a bélmozgást, a bélfalakon megjelenő emésztetlen tápanyagok feldolgozásában is nagy szerepe van. Hatékonyan előzi meg a puffadást, hiszen akadályozza az elfogyasztott táplálék erjedését, gombás bélbetegségek kezelésére kifejezetten ajánlott.

Segíti a máj méregtelenítő tevékenységét, és a nyirokrendszer áthevítésének következtében hozzájárul a szervezet védekezőképességének erősödéséhez. Segít a vér cukor-, zsír- és koleszterintartalmának csökkentésében, és segíti a kapilláris vérkeringés munkáját. A megfigyelések alapján a kéz- és lábfázós emberek rendszeres alkalmazásával elköszönhetnek a kellemetlen tünetektől. 

Van azonban néhány ellenjavallat, amit érdemes szem előtt tartani: vesegyulladás esetén nem ajánlott alkalmazni, mert irritál, és az idegrendszert aktivizáló tulajdonsága miatt indulatos hajlam esetén káros. Túlzott fogyasztása gutaütéshez, belső vérzésekhez is vezethet, ezért nagyon körültekintően alkalmazzuk!

 

Már követem az oldalt

X