SZPSZ

Szerelmi bájital otthon is készíthető – Vénusz és Afrodité nyomába eredünk

A nemek közötti vonzalom, a testi örömszerzés, és a vágyat keltő növények ismerete egyidősek az emberiség történetével. A szerelem titka a lélekben gyökerezik, de a testben szökken szárba. Habár sok afrodiziákum mára a feledés homályába merült, mégis találunk olyan időtlen és klasszikus növényeket, amik melegséggel és biztonságérzettel töltenek el, és képesek fokozni a szenvedélyt.

Különleges élőlények a növények, és ennek talán nem is vagyunk teljesen tudatában. Képesek szervetlen anyagokból szerves anyagot előállítani, pusztán a napfény segítségével. És olyan táplálékot jelentenek, amik biztosítják az életfolyamatok belső és külső dinamikájához szükséges energiát is. A természet mindig is ajándékot nyújtott számunkra gyógy- és fűszernövények formájában, vitaminforrásként, és természetes afrodiziákumként is. Az afrodiziákumok nemcsak a testben zajló folyamatokra vannak hatással, hanem az illatuk és ízük révén fokozzák a gyengéd érzelmeket is.

Mik az afrodiziákumok?

Amikor Afrodité kiemelkedett a tengerből, egy meztelen, és érzéki női alak született meg. Ő volt a szerelem istennője, de nem egy elvonatkoztatott érzésé, hanem a testi élvezeteké. Az idők során a kétkedés és a szorongás nélküli szexualitás szimbólumává vált.
Az ókorban, a nagyra becsült Vénusz istennő rendelkezett egy csodálatos eszközzel, amit varázsövnek neveztek. Benne volt minden varázs, ami egy korabeli himnusz szerint elvette a legbölcsebb férfiak eszét is. Az ilyen varázsszereket nevezték afrodiziákumoknak, amiktől azt várták, hogy az istennő varázsövéhez hasonló módon hassanak. Mivel Afrodité és Vénusz eszközei nem voltak hozzáférhetők az emberek számára, ezért a természetben igyekeztek olyan szereket találni, amivel felébreszthetik a lankadó libidót.

A vágyfokozás mesterei

Bár a libidó működése még mindig sok titkot rejt magában, azt tudjuk, hogy a nemi ösztön a hipotalamuszból ered. Agyunknak ez a területe szabályozza az ételek és italok iránt érzett vágyunkat is, így bizonyos ízek képesek felébreszteni a szenvedélyt, segítenek oldani a szorongást, és hatással lehetnek a kielégülésre is.

Íme, néhány növény, amik nem csak az ízlelőbimbóknak izgatóak: 

A kakaó keserű gyógynövény és népszerű alkotóeleme sok vágyfokozó receptnek, nem hiába volt nagyrabecsült az ősi közép- és dél-amerikai kultúrákban. Elsősorban az érzékek megnyitására, az érzékiség emelésére szolgált. A kakaó polifenolban gazdag vegyület, amely a keringési rendszert védő hatásairól is ismert, de javítja az agy és a nemi szervek vérkeringését is. Kutatások szerint befolyásolhatja a szív- és érrendszer működését, amik közvetve hatással lehetnek a szexuális funkciókra.

Gazdag, édes, érzéki, mély, krémes – ezek mind a vaníliára jellemző tulajdonságok. Az azték kultúrában használták először ezt a növényt tudatosan, amikor szent kakaószertartásokon italaikhoz adták. Vágykeltő tulajdonságait az aromás alkotóelemeinek köszönheti, amik oldják a stresszt, enyhítik a haragot és a feszültséget, így javítják a véráramlást a test alsóbb régióiban is.

A fahéj melegítő, nyugtató hatása gyengéden segíti a bőr és a perifériás szövetek véráramlását, és finom, stimuláló energiája van. Vágyfokozó ételek vagy italok készítésekor érdemes fahéjat használni, nemcsak az előbb említett tulajdonságai miatt, hanem mert kellemes aromája összhangba hozza a recept alapanyagainak különböző ízeit.

A kardamom Délkelet-Ázsia népszerű fűszere, de érdekes módon a skandináv gasztronómiában is előkelő helyet foglal el. Az emésztés szövetségeseként is gyakran említik, hasznos az étvágy helyreállításában. Energiája könnyen és egyenletesen oszlik szét a testben. Az Ajurvédában a kardamom a vajikarana, azaz a szexuális élénkséget és szervi működést javító anyagok közé tartozik.

A gyömbér egy tüzes, melegítő gyógynövény, ami serkenti a keringést és az energiát, fokozza a testben a „tüzet”, ezáltal élénkíti a reproduktív szervrendszert. A népi hagyományban az impotencia kezelésére is használják, amit a testben fellépő, létfontosságú hő hiánya idéz elő. Bár klinikai bizonyíték nincs arra, hogy a gyömbér közvetlen hatással lenne az erekciós funkciókra, mégis úgy tűnik, hogy javítja a vérkeringést és táplálja a belső tüzet. Semmiképp se hagyjuk ki ezt a gyógynövényt, ha szerelmi ételt készítünk.

Nyitókép: Najla Cam/Unsplash

Ajánljuk még:

Láthatatlan anya: a családi élet szervezése is egyfajta munka, de senki nem veszi észre

Felkészíteni a gyerekeket, hogy a szünet után visszaálljanak a megszokott ritmusra. Fejben tartani, hogy az orvosi szűrővizsgálatokra időpontot kell foglalni. Fejben tartani a távolabbi családtagok szülinapját és gondolkodni az ajándékokon, majd meg is vásárolni. Befizetni a számlákat, bejelenteni a mérőóra-állásokat. Kitalálni mi legyen a vacsora, ami mindenkinek megfelel és még egészséges is. Önmagukban apróságnak tűnő feladatok, ha viszont egy ember vállát nyomja mindez, már kifejezetten megterhelővé válik.  

 

Már követem az oldalt

X