Egészség

 Segíthet a fogyásban a csípős étel?

Állítólag a tűzben edzett ételek, a csípős fűszerek nemcsak a szánkat, de a kalóriákat is égetik. Utánajártunk, mit mond erről a tudomány!

Sokat vitatott téma, de a tudomány mai állása szerint kijelenthetjük: a csípős fűszerek nemcsak az egészségünkre lehetnek pozitív hatással, de a súlycsökkentésben is segítőinkké válhatnak. Ha eddig bizonytalan voltál, mutatjuk, miért érdemes egy kis erős paprikát belelopni a diétás étrendbe (is).

Csípünk minden támogatást

Az erős, fűszeres ételek egyik legismertebb egészségügyi előnye éppen az, hogy a fogyasztásuk fokozza az anyagcserét, ami révén egyrészt támogathatják a szervezetünk méregtelenítését, másrészt a szokottnál több kalóriát égethetünk el észrevétlenül. Hogy a számokról is szó essen: kutatások szerint egy adag csípősebb étel elfogyasztása akár nyolc százalékkal is felpörgetheti az anyagcserénket, és ha valaki rendszeresen fogyaszt csípős fűszereket, az akár napi 50 kalóriával többet is elégethet, mint azok, akik mellőzik az erősebb, tüzesebb ételeket az étrendjükből.

A kutatók azt is megállapították, hogy a csípős ételek fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy hamarabb kialakuljon bennünk a telítettség érzése. Az intenzívebb, pikánsabb fűszerek ugyanis arra ösztönözhetnek bennünket, hogy lassabban, tudatosabban együnk, ne csak úgy befaljuk az elénk tett ételeket. A lassabb étkezés pedig lehetővé teszi az agyunknak, hogy „utolérje” a gyomrunkat, így időben, még a túlevés előtt jelzi, hogy jóllaktunk, s akármilyen finomat is ettünk, a repetát nyugodtan későbbre halaszthatjuk.

Némely tanulmányban arról olvasni, hogy a csípős fűszerek segíthetnek mérsékelni a zsíros, az édes, vagy éppen a sós ételek iránti vágyakozásunkat. Vagyis hozzájárulhat ahhoz, hogy ne együnk (túl) sokat, ne együk túl magunkat. 

Miért segít?

Számos tanulmány született már arról, hogy a kapszaicin nevű vegyület – ami többek között a chili- vagy a jalapeno paprikában, valamint a fekete és a cayenne borsban is megtalálható – hőt termel a szervezetünkben, akárcsak mintha edzenénk, és ugyanez az alkotóelem felelős a fentebbi előnyökért is.

Fontos azonban észben tartani, hogy a csípős fűszerek sem varázsszerek: az egészségünk megőrzése a legfontosabb, a súlycsökkentést is ennek mentén kell végeznünk. Ezt pedig az egészséges és változatos étrend, valamint a rendszeres testmozgás teszi lehetővé, melyeknek kiváló kiegészítői lehetnek a csípős ételek. 

Különben is jól tudjuk, hogy mértéken felül inkább ártanak a dolgok, mintsem segítenek, sajnos a fűszeres ételek sem képeznek ez alól kivételt. A túl sok csípős étel fogyasztása gyomorproblémákhoz vezethet, amit jobb elkerülni.

Mértékkel fogyasztva azonban kiváló kiegészítői lehetnek a diétás étrendünknek az erős paprikák és a pikáns fűszerek, de fogyókúrától függetlenül is bárki számára jótékony hatásúak lehetnek.

Már csak azért is érdemes időről időre csípős ételeket enni, mert

  • javíthatja a szívünk egészségét;
  • jótékony hatással lehet a bélrendszerünkre;
  • csökkentheti a szervezetünkben kialakult gyulladásokat;
  • erősítheti az immunrendszerünket;
  • segíthet megelőzni a rákos megbetegedéseket;
  • hozzájárulhat a depresszió, a lehangoltság érzésének csökkentéséhez;
  • vágyfokozó afrodiziákumként is hathat.

Tehát ha diétázunk, ha nem, érdemes színesebbé, változatosabbá tenni egy kis gyömbérrel, fahéjjal, kurkumával, fokhagymával, vagy éppen chili vagy pepperoni paprikával, cayenne vagy fekete borssal az étrendünket. Felpörgethetjük velük az anyagcserénket, és támogathatják a súlycsökkentésünket – vagyis hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy kicsit könnyebben leadjuk azt a néhány fölösleges kilót, amitől szívesen megszabadulnánk, hogy egy kicsit még jobban, még egészségesebbnek érezzük magunkat.

Források: itt, itt és itt

A cikk megjelenését az UNIVER támogatta

 

Már követem az oldalt

X