Egészség

Nyáron szedjük a téli egészséget (is) – Ezeket gyűjtsd be és tedd el júliusban

Esik. Szakad. Dörög és villámlik, az utcákat elöntötte a víz, túlcsordultak a tározók, nem száradnak a ruhák... Ilyen Budapest, július egyik késői péntekjén. Mindeközben a Portánkon még a kút alja is porzik, tágabb pátriám az aktuális talajnedvesség térképen a sivatag kategóriába kerülhetne, a nem öntözött növények az életükért küzdenek. Hónapok óta nem esett „rendes” eső, olyan, ami néhány milliméternél mélyebbre szivárogna, csendben, hosszan szemerkélve végre iszaposra áztatná a poros utat. Mert az öregek szerint ha ott tocsog, akkor már a növények is eleget ittak, s pár nap múlva a kút vize is megújul. Viszont ha eső nem is hull, dolog mégis akad bőven így aratáson és az első kaszáláson túl is, vegyünk sorra néhányat a mostanában gyűjthető növények közül! 

Egy ideje már megjelentek az első hófehér virágok az orvosi citromfű leveleinek tövében, napokon belül itt az ideje a virágzó, leveles hajtások betakarításának. A népi gyógyászatban méhfűként is említett növény elsősorban nyugtató hatása révén közismert, azonban különféle kivonatait és a belőlük előállított készítményeket többek között herpeszvírus okozta problémák esetén is sikerrel alkalmazhatjuk!

A citromhoz rendkívül hasonló illatú gyógynövény a XIV. században leírt alkohol alapú gyógyital, az úgynevezett „kármelitavíz” legfontosabb alkotója, melyet a kármelita nővérek a király számára megfázás és emésztési problémák kezelésére készítettek. Bár az eredeti recept az évszázadok során sajnos elveszett,

különféle variációinak (töredékesen) ránk maradt leírásai alapján készíthetünk még ilyen receptúrákat. 

Elkészítése sok tekintetben hasonlít a korábban már általunk is bemutatott zöld dió likőréhez: alapként ez esetben is kb. fél liter jó minőségű pálinkát vagy égetett szeszt használjunk. A citromfű mellett vele azonos mennyiségben adjuk hozzá angyalfű levelet is, valamint harmadannyi koriandert. A receptek innentől rendkívül változatosak, van, amely nem is javasol több összetevőt, mások akár 10-12 további fűszert is felsorolnak. Ezek közül leggyakoribb a szerecsendió, a fahéj és a szegfűszeg. A fűszeres pálinkát 3-4 héten keresztül napos, meleg helyen tartsuk, naponta rázogassuk, majd tisztára szűrve töltsük új üvegbe. A kész csodaszert 30-50 cseppenként fogyasszuk – akár megelőzésre is! A citromfű illóolaját és erős illatú, friss csokrát akár szúnyogok távoltartására is kiválóan használhatjuk!

Végre valahára itt van a szezonja a paradicsomnak is! Bár a különféle hiper-szuper üzletközpontok pultjain egész évben hozzáférhetünk paradicsomnak látszó áruhoz, ilyenkor bárki könnyen beláthatja, hogy a karakteresen fűszeres illatú, botanikai szempontból gyümölcsnek tekintendő valódi paradicsomnak köze nincsen a téli üvegházakban termesztett, vízízű kín-növényhez.

A paradicsomnak a konyhában és a gasztronómiában betöltött szerepe közismert, kevesebben tudják azonban, hogy a gyógyászatban is számos módon felhasználható! Magas flavonoid-, karotinoid- és vitamintartalmának köszönhetően kivonatait sikerrel alkalmazzák a szív és a keringési rendszer kezelésében, csökkentheti a különféle szívbetegségek kialakulását. Nem meglepő, hogy a legtöbb ható-, illat- és ízanyag a természetes módon termesztett paradicsomban található, a téli időszakban vásárolható paradicsomtól e tekintetben sem várhatunk sok jót. Jó hír viszont, hogy a benne található íz- és hatóanyagok a paradicsom feldolgozott formáiban is megmaradnak, így érdemes magunk számára is befőzni néhány üveggel, hiszen 

a nyári termésből télire eltett püréket, leveket bátran fogyaszthatjuk akár terápiás célból is!

Ha már szóba került a paradicsom, nem hagyhatjuk ki a szintén most gyűjthető bazsalikomot sem! Egy igazi paradicsomsaláta mit sem ér frissen vágott, illóolajának köszönhetően feledhetetlenül jellegzetes ízű bazsalikomlevelek nélkül! (És nem is a bazsalikom az egyetlen gyógynövény, ami kiválóan működik fűszerként is!) Közismert gasztronómiai szerepe mellett ezen növénynek is van gyógyhatása – nem is akármilyen! A gyomor különféle betegségeinek megelőzésére, puffadás, teltség érzés csökkentésére bármikor sikerrel alkalmazhatjuk, míg a leveléből préselt lével gyulladásos bőrbetegségeket, viszkető rovarcsípéseket kezelhetünk. Utóbbi esetben a rovarcsípés helyét akár egy frissen szedett bazsalikomlevéllel is bedörzsölhetjük!

Ha pedig a frissen termő gyógynövények valamilyen extrább tartósítási módján gondolkodnánk, jöhetnek a főzetek, tinktúrák és macerátumok...

A lédús paradicsomhoz, feszes és vastag bazsalikomlevélhez azonban eső kellene…

Ajánljuk még:

ABSZINT, GIN ÉS A TÖBBIEK – ITALOK NYÁRESTI BESZÉLGETÉSEKHEZ, GYÓGYNÖVÉNYEKBŐL
ORBÁNCFŰ, CICKAFARK ÉS IZSÓP – HÁROM NYÁRI CSODASZER, AMIKET IDEJE MINÉL HAMARABB
FŰSZERES ECET HÁZILAG

 

Már követem az oldalt

X