Egészség

Mindig morog, kiállhatatlan? Lehet, hogy csak vitaminhiánya van!

Az egyik családtagunk híres volt arról, hogy mindig mindenben csak a rosszat látta meg. Sosem felejtem el, amikor együtt sétáltunk, és rácsodálkoztam az újonnan telepített facsemetékre: De jó! Fasor lesz a házunk előtt! Mire ő: na, biztos allergiás leszek a termésére! Nála negatívabb, elítélőbb, mérgelődőbb embert nem ismertem. Aztán egyszer csak történt valami. 

Ez az ismerősöm mindenben meglátta a rosszat. Reggelente, amikor felhúzta a redőnyt, ha esett az eső, hosszú percekig szidta az időjárást. De ha sütött épp a nap, akkor meg a túlzott melegre panaszkodott, hogy a tévé képernyőjét nem látni majd a fénytől, és hogy kijönnek a kiütései. Soha semmivel nem lehetett a kedvére tenni, az időjárás sem tudott, de mi, emberek, még kevésbé. Sajnos nem túlzok: némelyik nap már-már kabaréba illő módon sopánkodott azon, amin más örvendezett volna. Elfogadtuk őt így, ahogy van, mert nem lehetett változtatni a szemléletmódján – ugyanakkor megterhelő volt vele tölteni az időt. 

Történt azonban, hogy a mindig tápanyaghiányos étkezése jókora bajt okozott. Mivel a táplálékok nagy részétől félt (ez puffasztani fogja, attól majd ég a gyomra, amazt meg biztosan agyonpermetezték, és több bajt hoz, mint hasznot), gyakorlatilag vajas kenyéren élt, hiába könyörögtünk neki, hogy változtasson az étrendjén. A hosszú ideje fennálló vitaminhiány miatt végül összeomlott a szervezete, és kórházba került. Nagy küzdelmek árán állították őt talpra, és az ijedtség életmódváltozásra késztette. Ha nem is evett meg továbbra sem sok mindent, néhány tápanyagot elkezdett beépíteni az étrendjébe, és szépen szedni kezdte az orvosok által felírt vitaminokat: multivitamint, B-vitaminokat, ásványi anyagokat.

Ahogy töltődött fel a szervezete ezekkel a vitaminokkal, úgy alakult át a személyisége is a szemünk előtt.

Több hónapnyi vitaminszedés után eljutottunk odáig, mintha nem is ugyanaz az ember lett volna, mint korábban.

Szinte hihetetlen, hogy ma már, ha felhúzza a redőnyt, akkor gyönyörködik a napsütésben, a felhőkben. Eltűntek a morgások, a folytonos negativitás, a kritizálás, az elégedetlenség, és átvette a helyét a szeretetteljesség, a humor, a nevetés, a pozitív gondolatok. Most is van, hogy morog, hogy rossz napja van, hogy egy-egy helyzetben irritált, de ezek a vonások háttérbe szorultak, lecsendesedett a háborgás. Kisimultabb lett ő is, és a mi idegrendszerünk is.

Foghatnánk arra, hogy a nagy ijedtség, a kórházi kezelés szükségessége miatt átértékelte az életet, és ettől változott meg. De nem: a változás fokozatosan zajlott, ahogy épültek be a vitaminok és ásványi anyagok a szervezetébe, úgy változott a személyisége. A kórházból hazajövet még épp olyan volt, mint mikor bement oda, szép lassan, napról napra lett vidámabb, kedvesebb, pozitívabb. Ma már szinte „javított kiadása” korábbi önmagának.

Ez arról is elgondolkodtatott, hogy vajon mennyire voltunk igazságosak vele, amikor zsémbes természetéért kárhoztattuk, háborogtunk pesszimizmusán, sopánkodásain. Vajon mióta szenvedhet olyan alapvető vitaminok hiányától, amelyek pszichés állapotát is befolyásolták? Lehet, hogy sosem volt ő ilyen házsártos, csak épp a szervezete merült ki folyamatosan és egyre súlyosabban? Ez most már sosem derül ki, és a múltat sem tudjuk megváltoztatni – de mások sorsának alakulását esetleg igen, ha észnél vagyunk, mikor a másik életéből hiányzik az öröm, a pozitív gondolkodásnak még a csírája is – lehet, hogy valójában a vitamin hiányzik neki.

A kiegyensúlyozott pszichés működésben nagy szerepet kapnak például az alábbi vitaminok, ásványi anyagok: 

  • D-vitamin: a depresszió kialakulásában és fennmaradásában szerepe lehet a D-vitaminhiánynak, amely fáradtságot, kedvetlenséget, levertséget okozhat
  • B-vitamin: az idegrendszer fő vitaminja, tartós hiánya esetén többek között hangulatingadozással és szellemi leépüléssel is számolni kell
  • C-vitamin: hiányában jelentkezhetnek a depresszió, a krónikus fáradtság szindróma és a szorongás tünetei
  • Cink: ha szervezetünk a cink hiányától szenved, az agyunk nem feltétlenül tud megfelelően működni, ami viselkedéselváltozásokhoz vezet. Ellenben a cink fogyasztásával csökkenthetjük a depresszió tüneteit (különösen ha magnéziumot is szedünk), illetve megfelelő gyógyszerek kíséretében az ADHD kezelésében is segítségünkre lehet.
  • Magnézium: idegrendszerünk egyik fontos szabályozója, nyugtatója. Szerepe lehet a jó alvásban és a hangulatunk alakulásában is.
  • Omega-3: ez a zsírsav is nagy szerepet játszik egészségünk megőrzésében. Azoknál a nemzeteknél, ahol sok halat fogyasztanak (ami bővelkedik omega-3-ban), alacsonyabb a depresszió előfordulása. 

 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X