Egészség

Miért jönnek elő a visszerek, és mit tehetünk ellenük?

Nemcsak esztétikai problémával találja szembe magát az, akinek visszeres a lába. Ez a gond sokakat érint, és olyanok is szép számmal akadnak, akinek még nincsen a visszerekkel nehézsége, de ha a jelenlegi életmódját folytatja, jó eséllyel hamarosan lesz.

Mik azok a visszerek? 

Ha a bőrünkön jól látszanak a visszerek, az azt jelenti, hogy kitágultak a felületi vénáink és kanyargóssá váltak. Hogy miért hívják visszereknek őket? Azért, mert visszapumpálják a vért a szív felé. A szívből a verőereken (artériákon) keresztül zúdul le a vér, amelyet a visszerek (vénák) pumpálnak vissza a szívbe.

Kétféle visszér van: amelyek a csontok közelében, az izmok között futnak, ezeket mélyvénáknak nevezzük, és vannak azok, amelyek a bőr alatt húzódnak, ezek a felületi vénák – ezeket szúrják meg egy vérvétel során. A kétféle vénát sok kicsi vénácska köti össze. Visszerei tehát mindenkinek vannak, csak nem mindenkinek látszanak át a bőrén.

Bármilyen vékonyak is ezek az összekötő vénák, vannak bennük úgynevezett vénabillentyűk. Ezek a vénabillentyűk lezárnak, amikor a szív felé áramlik a vér, nem engedik visszafolyni azt. Ha azonban nem zárnak rendesen, akkor az adott érszakaszban megnő a nyomás, az ér kitágul, kanyargóssá válik. Ráadásul a megnőtt nyomás miatt a fehérvérsejtek is összetömörülnek, dugókat alkotnak. A dugók kinyomják az érfalat, és enzimeket szabadítanak fel. Ettől az érfal elvékonyodik, áteresztővé válik.

Az elégtelenül működő vénabillentyűk tehát az egész baj forrása – de mitől romolhatnak el? Miért nem zárnak rendesen? Egyrészt a megterheléstől, amelyet főként az állómunka vagy a túlsúlyosság okoz. De ereinket egyébként is megviseli a felegyenesedett életmód, amely a lábakra terheli a testsúlyt. Lehet genetikusan is gyengébb maga a kötőszövet, ezt örököljük: ilyenkor jellemzően lúdtalppal, sérvvel, vagy aranyérrel is szembe kell néznünk. A daganatos és az autoimmun betegségek is gyengítik a kötőszöveteket, a vénabillentyűket, az érfalat. Egészséges embereknél az ülőmunka hajlamosít a vénabillentyűk gyengüléséhez, a nők esetében pedig a várandósság ideje alatt megnő a szervezetben keringő vérmennyiség, ami tovább terheli az ereket, és a többszöri szülés okoz hormonszint-változások is negatívan hathatnak a kötőszövetekre.

Hogyan óvhatjuk ereink épségét?

A visszérkrémek segíthetnek orvosolni az esztétikai problémát, ám ne feledjük, hogy nem csupán a látvány, hanem ereink további gyengülése ellen is fel kell vennünk a harcot. Ezt megtehetjük azzal, ha rostdúsan, egészségesen étkezünk, sok folyadékot iszunk, rendszeresen mozgunk, és az esetleges túlsúlyból is igyekszünk lefaragni.

Ha hajlamosak vagyunk a visszerességre, akkor a következőket is fontos betartani:

  • a munka közben rendszeres időközönként iktassunk be egy kis sétaszünetet
  • ülőmunkánál polcoljuk fel a lábunkat
  • kényelmes cipőt viseljünk
  • alváskor tegyünk egy hengerpárnát a lábaink alá
  • ne használjunk meleg fürdőt, és a szauna sem tesz jót
  • a napfénytől is érdemes óvni a visszeres lábakat.

Talán épp azért olyan zavaró a visszeresség, hogy tenni akarjunk ellene – hiszen arra hívja fel a figyelmünket, hogy egészségünk terén bizony aktív cselekvésre van szükség a részünkről. Jelentse ez csupán az egészséges, rendszeres mozgással teljes életmódot, vagy azt, hogy fokozott figyelmet fordítunk kötőszöveteink megerősítésére, óvatos védelmére.

Ha érint a visszeresedés problémája, vagy érdekel a téma, ezt a cikket se hagyd ki: EGY BANÁLIS ESET, AMI MAJDNEM A FELESLEGES NYÍLT HASI MŰTÉTEMMEL ÉRT VÉGET – VISSZÉRGONDOK A GYAKORLATBAN

Ajánljuk még:

„Anyám megspórolt szeretetét akartam a férfiakon behajtani”

A szeretet nem puszta szó, leginkább cselekvés. Ám nem is olyan könnyű szeretni, pláne jól szeretni emberi kapcsolatainkban. Még az anyák szeretete is lehet tompa, alig érezhető, szinte láthatatlan. Mónika családban, anya, apa mellett nőtt fel, mégse érezhette meg soha igazán, milyen az odaadó szülői szeretet. Olvasói levél következik.

 

Már követem az oldalt

X