Egészség

Lúgos? Savas? Semleges? Te tudod, milyen a szervezeted pH-értéke?

Nem újkeletű dolog a lúgosítás: ez az az étrend, amiről állítják, ellenállóbbá teheti a szervezetünket a különböző betegségekkel szemben, ráadásul segítségével le is adhatunk néhány kilót!

Hosszú évekkel ezelőtt hallottam először a lúgosításról: a munkatársaim beszéltek róla, tanakodtak, hogy belevágjanak-e. Alighanem akkoriban lehetett, amikor a hollywoodi hírességek körében egyre népszerűbbé vált a lúgos étrend, majd kicsit később, 2013 januárjában Victoria Beckham is ajánlott egy szakácskönyvet, amely ehhez a diétához való recepteket tartalmazott. 

Bár az efféle hírek hamar szárnyra kapnak, arról jellemzően nemigen cikkeznek, hogy az ezt vagy azt a diétát követő híresség egyébként egészséges-e, miért éppen azt az étrendet követi, amit, vagy hogy hosszú távon hogyan hatott a diéta a szervezetére. Pedig ez sem elhanyagolható szempont, főleg, amikor valaki azért vág bele a több hónapos diétába, mert olyan szeretne lenni, mint valamelyik színésznő vagy más világsztár...

Savas, lúgos, semleges – mit jelent ez?

A lúgos étrend kialakítását érdemes azzal kezdeni, amivel az összes életmódváltást: gondoljuk végig, hogy valóban való-e nekünk az ilyesmi. Erről akár az orvosunk véleményét is kikérhetjük, akinél talán senki más nem ért ahhoz jobban, hogy a vérképünk, múltunk és jelenlegi állapotunk szerint jó-e az nekünk, ha követjük a kedvenc hírességünk étrendjét, és olyan fontos(nak tűnő) élelmiszereket hagyunk el az étkezésünkből, mint például a hús, vagy a tojás. De ne szaladjunk ennyire előre! Előbb nézzük meg, hogy mi a szösz is az a lúgosítás.

A téma szakemberei azt mondják, hogy

az általunk elfogyasztott ételek megváltoztathatják a szervezetünk pH-értékét savas, lúgos vagy semleges irányba.

Az emésztést, illetve az anyagcserét egy olyan kémiai folyamathoz hasonlítják, mint az égés, ami után hamu marad hátra – esetünkben pedig olyan végtermék, ami nem, vagy csak nehez tud kitisztulni a szervezetünkből. Ez a végtermék az elfogyasztott ételek szerint lehet savas, lúgos vagy semleges, s mivel hosszabb ideig is megmaradhatnak, befolyásolhatják a szervezetünk pH-értékét. Vagyis a pH-szintünk a savas ételektől savas lesz, a lúgosoktól pedig lúgos. A kettő közötti különbség a szakértők szerint az, hogy a felhalmozódott, megmaradt savas végtermék idővel sebezhetőbbé teheti a szervezetünket, fogékonyabbak lehetünk az egyes gyulladásokra, betegségekre, de akár a rákos megbetegedésre is. Ezzel szemben a lúgos végtermék védelmező: megóvja a szervezetünket az előbb említett gyulladásoktól és betegségektől, és ellenállóbbá teheti azt a rákos megbetegedésekkel szemben. Ráadásul nemcsak egészségesebbek lehetünk a lúgos étrendtől, de a segítségével megszabadulhatunk néhány fölösleges kilótól is.

Hogyan lúgosíthatunk?

Egyszerűen változtatni kell az étrendünkön, már ha eddig másképp ettünk, hiszen könnyen lehet, hogy eddig is a lúgos étrendet követtük, csak nem tudtunk róla. Rám legalábbis inkább ez jellemző.

A savas ételek közé tartozik például a vöröshús, a baromfihús, a hal, a tejtermékek, a tojás, a gabonafélék és az alkohol. Semlegesek többek között a természetes zsírok, keményítők és cukrok. A lúgos ételek között pedig főleg zöldségek és gyümölcsök szerepelnek. A lúgosító étrend esetében nincs tiltott idősáv, nem szabályozza a diéta, hogy mikor ehetünk és mennyit. Egy a lényeg: több olyan ételt fogyasszunk, ami a „lúgos” kategóriába esik, és mérsékeljük a savas ételeket, így idővel lúgosíthatjuk a szervezetünk pH-értékét.

Mikor történik ez meg? Teszteljük le otthon!  Ha kíváncsiak vagytok, hogy a szervezetetek savas vagy lúgos, szerezzetek be például lakmusz papírt, s mint egykor kémiaórán, a saját fürdőszobátokban kísérletezhettek. Néhány csepp vizeletből ugyanis gyorsan kiderülhet, hogy milyen a szervezetetek kémhatása – és idővel nyomon követhetitek, hogy milyen irányba változott.

S ha a diéta következtében nem is lesztek olyan nádszálvékonyak, mint Victoria Beckham (talán mert nem is akartok olyanok lenni), minden bizonnyal könnyedebbnek és egészségesebbnek érzitek majd magatokat a sok gyümölcs és zöldség fogyasztása miatt. Ezzel pedig mindenképpen nyertetek. Csak ne feledkezzetek meg a mozgásról sem, hiszen minden diéta vagy fogyókúra eredményességét megsokszorozhatja a rendszeres sport – nekem ez a tapasztalatom.

Nyitókép: Ella Olsson / Pexels 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X