Egészség

Köhögés ellen: házi praktikákkal és gyógyteákkal is elűzhetjük a kellemetlen tünetet

Egy megfázáson igyekszünk gyorsan túllenni, általában észre sem veszi az ember, és már nem is tüsszög. Rosszabb esetben azonban kellemetlen köhögéssel társulhat a megbetegedés, amivel sokan már inkább az orvoshoz fordulunk – különösen, ha aludni sem tudunk tőle. Enyhébb esetben azonban a köhögés ellen nemcsak a patikából kaphatunk gyógyszert, a konyhában is lelhetünk rá ellenszert.

Általánosan elmondható, hogy a köhögés természetes, segíthet megtisztítani a torkot a váladéktól, a portól és egyéb irritáló anyagoktól. Ha azonban tartósan és rendszeresen köhögünk, az valamilyen egészségügyi problémára utalhat, például allergiára, valamint vírusos vagy bakteriális fertőzésre, de még a refluxtól is köhöghet az ember. 

Míg a bakteriális fertőzések gyakran antibiotikumokat igényelnek, a megfázás, az allergia és az orrmelléküreg-fertőzések okozta köhögést számos vény nélkül kapható gyógyszerrel és gyógyhatású készítménnyel kezelhetjük. De mielőtt alkalmaznánk bármelyiket, mindig kérjük ki az orvos vagy a gyógyszerész véleményét a vény nélküli készítményekről, és enyhébb tünetek esetén, ha egyébként egészségesek vagyunk, adjunk esélyt a gyógynövényes készítményeknek is!

Fűben-fában segítség

Nálam első lépésként mindig valamilyen természetes módszer jön szóba, ha megfázásról van szó: első körben megemelem a C-vitamin adagomat, gyógyteákat iszom. Gyógynövények közül jó választás lehet

  • a kamilla,
  • a csipkebogyó,
  • a borsmenta,
  • a kakukkfű,
  • a hársfavirág,
  • a bodza és
  • a gyömbér.

Ezek jellemzően immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Ha köhögés miatt nyúlnánk a természet patikájához, száraz köhögés esetén keressük

  • a kamillateát,
  • a lándzsás útifűből készült teát vagy szirupot,
  • a csalánteát,
  • a bodzát,
  • az echináceát (bíbor kasvirág virágos hajtása),
  • vagy éppen a szurokfűből készült teákat.

Száraz és hurutos köhögésre jó lehet a kakukkfűből és a tüdőfűből készült tea.

Hurutos köhögésre egyébként készíthetünk édesgyökérteát vagy borsmentát.

A meleg italok fogyasztása egyébként is segíthet a köhögés csillapításában, enyhítheti a torok kiszáradását, ami gyakran éppen a kiváltó oka a köhögésnek. A teák mellett meleg leveseket is kortyolgathatunk. Kerüljük viszont a szénsavas italokat, mert a buborék irritálóan hathat a torkunkra. Ugyanakkor a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásról sem szabad megfeledkezni!

Boszorkánykonyha

A teákat ízesíthetjük citrommal és mézzel, sőt utóbbit egyébként is ajánlott fogyasztani torokfájás és köhögés esetén. A méz megnyugtatja a torkot, enyhíti az irritációt, csökkentheti a nyálkaképződést, és a baktériumokat is elpusztítja. Akár egy-két teáskanállal is bekaphatunk belőle, de kenyérre kenve is elfogyaszthatjuk. Tizenkét hónaposnál fiatalabb babának azonban nem szabad mézet adni!

A gyömbér népszerű alapanyag, ha hagyományos gyógyításról van szó, gyakran használjuk émelygés és gyomorpanaszok kezelésére, de a köhögést is csillapíthatjuk vele. Teaként fogyasztva a nem túl forró folyadék csökkentheti az irritációt, a szárazságot és a nyálkát a torokban. Lereszelve, mézzel elkeverve is ehetünk belőle. Fontos azonban odafigyelni, mert a túl sok gyömbér mellékhatásokat okozhat, például torokirritációt, hasi kényelmetlenséget és gyomorégést!

Ha váratlanul ér bennünket a végeláthatatlannak tűnő köhögés, és éppen nincs otthon semmi, amiről úgy gondoljuk, csillapítaná a kellemetlen tüneteket, engedjünk magunknak egy pohár meleg csapvizet. Tegyünk bele sót és gargalizáljunk vele: ezt általában torokfájás esetén szokták javasolni, de köhögés esetében is hatékony lehet, hiszen a folyadék egyrészt csökkentheti, elvékonyíthatja a lerakódásokat, másrészt a sós oldat segíthet kimosni a torkunkat irritáló anyagokat. 

Egy másik nagyon egyszerű módszer köhögés ellen a gőzölés: egyszerűen csak hajoljunk egy tál forró víz felé, miközben egy törülközővel letakarjuk a fejünket, hogy a felszálló gőzt befogjuk. A gőz belégzése segíthet a köhögés csillapításában, mert megnyugtathatja és hidratálhatja a légutakat. Cseppenthetünk bele pár csepp borsmenta-illóolajat, így még kellemesebb és hatékonyabb lehet a kúra. A torokirritáció elkerülése érdekében, ha száraz a levegő a lakásban, beszerezhetünk egy párásítót (vagy tehetünk a radiátor mellé egy tál vizet) is – bár ez esetben fontos, hogy az eszközt és annak szűrőjét rendszeresen takarítsuk és tisztán tartsuk!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X