Egészség

Haspuffadás ellen: 7 megoldás, hogy ne nézzünk ki úgy, mint akik lenyeltek egy léggömböt

A has puffadása pont úgy hozzátartozik a mindennapokhoz, mint a csuklás vagy a böfögés. Kellemetlen, de van rá mód, hogy elkerüljük vagy csökkentsük a felfúvódást.

De mitől puffadunk, mitől nő meg a has úgy, mintha lenyeltünk volna egy léggömböt? Több tényező (és azok együttes jelenléte) is okozhatja:

  • az evés és az ivás következtében felgyülemlett gázok
  • az emésztés folyamatának egy epizódja – amikor a vastagbélben lévő baktériumok lebontják a vékonybélben még emésztetlen táplálékot
  • rossz emésztés, székrekedés
  • hormonális hatások

A lufi-érzés nyilvánvalóan kellemetlen és minél gyorsabban szeretnénk megszabadulni az érzéstől és a látványtól is. A legtöbb tünet általában huszonnégy órán belül magától megszűnik, de persze jobb lenne eleve elkerülni ezt az állapotot, amelyben például az ülés, a szoros ruha kifejezetten kényelmetlen. Ha a végtagjaink, az arcunk is megduzzad, akkor az esztétikai szorongás is növelheti a diszkomfort érzést. Mit tehetünk, hogy elkerüljük vagy legalábbis mérsékeljük a puffadásos tüneteket?

Az ezerarcú probiotikum

A bélrendszer egészsége szempontjából nagyon fontosak a probiotikumok, és rendkívül egyszerű a beszerzésük is, hiszen például a joghurt az egyik legtermészetesebb, legkézenfekvőbb probiotikum – és megoldás a puffadás ellen. Ám ügyeljünk rá, hogy ne tartalmazzon hozzáadott cukrot! Alapelv a probiotikumok tekintetében, hogy tabletták helyett először a hűtőben, a kamrában nézzük szét: a savanyú káposzta is tökéletes választás a puffadás megelőzésére. Fontos tudni, hogy a hideg segít megőrizni az élő kultúrákat, vagyis a joghurt is akkor igazán hatásos, ha azt jól lehűtve tároltuk.

Kevesebb só

Sokan azonnal felpuffadnak, ha hirtelen nagyobb mennyiségű  kerül be a szervezetükbe. Egy sósabb leves vagy péksütemény elfogyasztása is drámát okozhat. Ez az állapot a legtöbbször tényleg magától múlik, én azonban megtanultam, hogy legjobb, ha elkerülöm azokat a fogásokat, amiket agyonsóznak. Ez bizony érinti a készen kapható termékeket is: a puffadásra hajlamos emberek a legszembetűnőbb bizonyítékai annak, hogy az élelmiszeripar nagyon sok sót használ a konzervekben, levesporokban és a felvágottakban is. Ha mégis ragaszkodunk ezekhez, akkor keressük a csökkentett sótartalmú termékeket.

Puffadás ellen azonnali segítség: a banán

Ha túl sok sósat ettünk – például egy óriás sós perecet, vagy bevágtunk egy agyonsózott nagy adag sült krumplit –, akkor együnk mellé egy kis banánt. A banánban található kálium ugyanis segít a veséknek megszabadulni a sótól. Egyébként az eper, a sárgabarack, a sárgadinnye és a narancs is jó kálium forrás. Lehet, nem véletlenül kínálnak sokszor a sós-füstölt sonka mellé sárgdinnyét?

Tiszta víz

Ha hajlamosak vagyunk a puffadásra, akkor a víz a legegyszerűbb módja a megelőzésnek. Segíti, támogatja az emésztést, gyorsítja az anyagcsere-folyamatokat, valamint lágyítja a székletet is. Elegendő víz fogyasztása esetén a székrekedés kevésbé valószínű, valamint a víz csökkenti a gázképződést is. A megfelelően hidratált emésztőrendszerben jobb bélműködés várható és a bélnyálkahártya is hálás a megfelelő mennyiségű vízért.

Felejtsük el a hámozást!

A gyümölcsöket héjastul fogyasszuk el! „Abban van a vitamin” – mondták régen, de nem kifejezetten erről van szó. Inkább arról, hogy a gyümölcsök héja jellemzően gazdag rostokban. Ez pedig elősegíti az emésztést, mert mozgásban tartja, megdolgoztatja a beleket és növeli a széklet tömegét is. 

Buborékmentes élet

Előfordulhat, hogy valaki meg se érzi, ha szénsavas italokat fogyaszt, de a többség nagy valószínűséggel nagyon is látványos hasnövekedést, puffadást tapasztal. Nincs jobb tipp, el kell kerülni ezeket.

Mozgást mozgással

Amikor puffadt hassal levegő után kapkodunk, mi sem áll távolabb tőlünk, mint a sport. De nem is kell maratont futni puffadás ellen, elég egy lassú, de kiadós séta. Mi történik olyankor? A testmozgás növeli a vastagbél mozgékonyságát, az pedig lerövidíti az emésztés idejét. Továbbá emelkedik a szív- és légzésszám, gyorsabb lesz a véráramlás, és ettől is fokozódik az emésztés tempója.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X