Egészség

Gyógyulásunk legjobb barátja: a kakukkfű mindenek felett

Az ókori Rómában a császárok kedvenc fűszernövénye volt, mivel úgy gondolták, hogy a kakukkfű a mérgek ellenszere. A bátorság szimbólumaként is tisztelték, a csatába induló katonáknak adták ajándékba, hogy helyt állhassanak az ütközetben. A pestis idején a kakukkfüvet a gyógyításhoz, a betegséggel szembeni védekezéshez, fájdalomcsillapításhoz használták. Az egyik legősibb és legnépszerűbb fűszer- és gyógynövényünk, amelynek titkait érdemes megismernünk.

Minden korai mediterrán nép ismerte és használta. Az ókori egyiptomiak a kakukkfű olajával balzsamozták a holttesteket, az ókori görögök a vitézség jelképeként tartották számon, ezért nevezték el a görög thymos (bátorság) szóról. A rómaiak – akiknek köszönhetően Európában is elterjedhetett – a szobáikat tisztították a kakukkfűvel, és sajtjaikat, likőrjeiket ízesítették vele. A középkorban védett a rémálmok ellen, bátorságra sarkallt, a temetéseken biztonságos áthaladást adott a túlvilágra, és a kolostori orvoslás egyik alapkövévé vált. A nemes hölgyek a keresztes hadjáratba induló lovagjuknak olyan kendőt adtak, amelyre kakukkfűágat hímeztek.

Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor. Jellegzetes íze miatt a kakukkfű a leggyakrabban használt konyhai fűszernövényeink egyike. Sokoldalú növény, hiszen gyógyhatása miatt számos család házipatikájában is megtalálható. A legjobb fűszert vagy gyógytea-alapanyagot a virágzáskor gyűjtött hajtásaiból kaphatjuk.

Gyógyhatása ismert volt már az ókorban is: a rómaiak köhögéscsillapítóként és emésztésserkentőként használták. A friss kakukkfű 65 százaléka víz, valamint bővelkedik növényi rostokban, fehérjékben, és ásványi anyagokban: elsősorban káliumban, kalciumban, nátriumban, foszforban, vasban, magnéziumban, cinkben, rézben és mangánban. Fontosabb vitaminjai az A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és a C-vitamin, nagyobb mennyiségben tartalmaz aminosavakat, elsősorban leucint, izoleucint, lizint, treonint, valint és a hangulatért felelős triptofánt. A kakukkfű szervezetre gyakorolt jótékony hatásait főleg a benne található illóolajoknak – timol, karvakrol, acineol, borneol és linalool − köszönheti. Erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, csökkenti, illetve megszünteti a fertőzéseket, hatásos ellenszere a Candida albicans gombának.

Illóolajai segíthetnek a megfázásos légúti panaszok enyhítésében és az ezek miatt kialakuló nehézlégzés mérséklésében, kitisztítják az orrjáratokat. Gyulladásgátló hatása révén kezelhető vele a szájüregi- és a torokgyulladás. Főzete nyákoldó és köptető, gyógyítja a hörghurutot, míg a kakukkfű rágcsálásával csillapítható a makacs köhögés is. Hatékony görcsoldó, ezáltal sikeresen alkalmazható fájdalmas menstruáció, valamint has- és migrénes fejfájás esetén, ahogyan a bél- és epegörcsöt is enyhítheti. Külsőleg borogatásként, vagy lemosóként alkalmazva nyugtatja az irritált, gyulladt, aknés vagy pattanásos bőrt, és a horzsolások, csípések kezelésére is alkalmas. Vízhez kevert illóolaja szabályozza a fejbőr faggyúmirigyeinek működését, ezáltal csökkenti a haj zsírosodását. 

A kakukkfű fogyasztása javítja az étvágyat, ideális emésztésserkentő, tisztítja és fertőtleníti a bélrendszert, valamint a húgyutakat. Erősíti az immunrendszert, felveszi a harcot a szabad gyökökkel szemben, flavonoidjai hozzájárulnak a sejtek egészségesen tartásához és megújulásukhoz. A daganatok közül elsősorban a mell- és a vastagbélrák megelőzésében és kezelésében kaphat szerepet.

A kakukkfű szétmorzsolt friss leveleinek illata is gyógyító hatású: erőteljes hangulatjavító, enyhíti a depressziót és a stresszes állapotot, kiváló álmatlanság ellen.

Mérsékli a magas vérnyomást, fokozza a vörösvérsejtek termelődését, ezáltal segít megszüntetni a vérszegénységet, valamint a véráram szabályozásával gyorsítja a kisebb sebek gyógyulását. Eltávolítja a bélrendszerből az élősködőket, kihajtja a felgyülemlett felesleges vizet és a lerakódott káros anyagokat, ezzel támogatja a szervezet természetes méregtelenítő folyamatait, ráadásul a fogyókúrák sikeréhez is hozzájárul. 

Egy régi kolostori recept asztma ellen: 30 g szárított kakukkfüvet és 25 g szárított, aprított kankalingyökeret negyed liter 70%-os alkoholba kell áztatni 3 hétig, majd leszűrni és naponta 3-szor 30 cseppet beszedni belőle. 

kakukkfű

 

A konyhában a vadcsombor leggyakrabban húsok, gombák, paradicsomos ételek és fűszeres túrók ízesítője szokott lenni. Egyedi, kellemes ízt ad a párolt húsoknak, legyen az sertés, marha vagy bárány. Sajátos aromája miatt azonban óvatosan kell bánni vele, mert csak kis mennyiségben élvezhető, különben erős illatánál fogva megváltoztatja az étel eredeti jellegét. Nehezebben emészthető ételek (bab, borsó, káposzta) készítésekor nélkülözhetetlen.

A franciák jellegzetes fűszercsokrában (bouquet garni) is megtalálható. Ezt a friss, általában petrezselyemből, babérlevélből, rozmaringból, bazsalikomból és kakukkfű-ágacskából összeállított csokrot cérnával kötik össze, majd a levesekkel, szószokkal együtt főzik. Az ételek kakukkfűvel történő ízesítése és fűszerezése segíti az eltarthatóságot, meghosszabbítja a fogyaszthatóság idejét. Sós burgonyára szórva különleges ízt kölcsönöz neki, ha lehetséges, akkor a főzés elején tegyük az ételhez.

Teaként napi adagja legfeljebb 10 g herbából készített forrázat. Túlzott felhasználása esetén gyomorirritáció és túlérzékenységi reakció előfordulhat, emellett várandósoknak és 4 év alatti gyermekeknek nem (vagy csak óvatossággal) javasolt. Ecetbe, olajba, pácokba is tehetjük, mentával, rozmaringgal, levendulával egy liter olívaolajban 3 napig áztatva, majd leszűrve számos formában felhasználható olajat kapunk: főleg külsőleg alkalmazzuk, de influenza idején párologtatóba is lehet cseppenteni belőle.

Érdemes kipróbálnunk több fajtáját is, mert más és más élményt nyújtanak számunkra! Ezek a mi kedvenceink:

  • Citromos kakukkfű: sokkal színesebb, díszesebb, mint általánosságban elterjedt rokona, könnyen vágható. Halételekbe, szirupokba, desszertekbe, koktélokba keverve ajánlott. Magában vagy más növényekkel együtt ízes tea is készíthető belőle.
  • Narancs illatú kakukkfű: ezüstös-zöldes levele és apró, rózsaszín virágai vannak, finom illata miatt érdemes termeszteni, koktélokhoz, gyümölcs-, illetve tejszín alapú desszertekhez használják, mivel valóban narancsos illata van a leveleinek.
  • Hegyi kakukkfű: a kerti kakukkfűhöz hasonló illata van, csak jóval enyhébb, zöld levelei sokkal látványosabbak és könnyebben is szedhetők. Sárgával tarkított levelű fajtája az arany hegyi kakukkfű.
  • Oregano vagy pizza kakukkfű: egy jó paradicsomos pizza-alap elképzelhetetlen nélküle.

 Hasznosítsd a kakukkfüvet a konyhában, teában és a házi kozmetikai szereknél is! 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X