Egészség

Fürdősó nélkül lehet élni, csak nem biztos, hogy érdemes

Zuhanyzó, vagy kád? Tusolás vagy fürdés? Tisztálkodás vagy relaxáció? Egy dolog viszont biztos: akárhogy is spékeljük meg reggelenként és/vagy esténként a magunkra engedett vizet, bajunk aligha származik belőle!

A víz számtalan szimbolikus jelentéssel bír, az egyik legismertebb lelki értelemben (is) vett tisztító hatása. Egy hosszú, kihívásokkal és munkával teli nap végén nincs is jobb, mint egy forró fürdő keretében megszabadulni a negatívumoktól, amelyek napközben értek bennünket, és elraktározni azokat a pozitív momentumokat, amik a későbbiekben is képesek feltölteni minket. Ez persze egy hosszan tartó tusolás keretében is összejöhet, de azért a fürdés ilyenkor mégiscsak jobban esik.

Nemcsak azért, mert a forró vízbe való elmerülés enyhíti a stresszt és a depressziót, hanem mert könnyedén ellazítja és regenerálja az izmokat, javítja a vérkeringést, csökkentheti a vércukorszintet, méregtelenít, nyugtatóbbá teszi az alvást, és simábbá, valamint puhábbá varázsolja a bőrt, pláne akkor, ha megbolondítjuk egy pár csepp illóolajjal és fürdősóval!

A fürdővíz ideális hőmérséklete testmeleg, azaz 36-38 fokos. Fontos, hogy legfeljebb csak egy negyedórát-húsz percet maradjunk benne, különösen akkor, ha érzékeny, kiszáradásra hajlamos a bőrünk. Persze épp a száraz bőrtípusba tartozók többnyire kerülni szokták a fürdést, pedig ők a fürdővízhez hozzáadott pár csepp illóolajjal, vagy egy pici sheavajjal ki tudják küszöbölni ezt a kellemetlen, szárító hatást. Emellett még bátran beledobhatunk a vízbe két-négy maréknyi fürdősót is annak érdekében, hogy az ásványi anyagokat tartalmazó termék a relaxálás és merengés közben táplálja a bőrünket.

Azt, hogy milyen illóolajat és fürdősót kívánsz használni, magad kell, hogy eldöntsd attól függően, hogy fizikálisan, szellemileg és lelkileg mennyire vagy kimerült:

  • Ha nagyon fáradtnak érzed magad, akkor mindenképp citromfűvel vagy fenyőmaggal megbolondított fürdősót használj, ugyanis, ha akadnak még teendőid a fürdést követően, könnyebben el tudod majd őket végezni, ugyanis élénkebb leszel.
  • Amennyiben be van dugulva az orrod, az eltömődött légutakon az eukaliptuszos fürdősó segít majd, és a gőz nemcsak kitisztítja a légutakat és enyhíti a köhögést okozó irritációt, hanem az arcbőr is felpuhul tőle. A pórusok kitágulnak, így hatékonyabban tudjuk megtisztítani és hidratálni arcunkat, hiszen sokkal könnyebben bele ivódnak bőrünkbe a tápláló ásványi anyagok és az illóolajok.
  • Amikor nagyon feszült, esetleg ideges vagy, stresszoldásra használj levendula illatú fürdősót, ez ugyanis segít a megnyugvásban és az ellazulásban.
  • Ha az immunrendszeredet szeretnéd erősíteni és különféle vitaminokkal feltuningolni, akkor a narancs illatú fürdősó lesz neked való, ez ugyanis tele van C-vitaminnal, illetve bőrszépítő hatással is bír. 
  • Ha el akarod kerülni a vírusokat, amelyek köztudottan életképtelenek magas hőmérsékleten, – ezért is reagál a testünk lázzal a különböző fertőzésekre – végy egy meleg fürdőt, ami ugyan csak kis mértékben, de mégis megemeli a testhőmérsékleted, ezzel pedig az immunrendszeredet is hatékonyabb működésre serkenti, így a lesben álló vírusok számát is csökkenti.
  • Ha csak tömény romantikára vágysz és szeretnéd felhevíteni a hangulatot a párod és magad között, bújj bele egy forró, fahéjas fürdősóval dúsított vízbe.

Ahhoz azonban, hogy a testünk és a lelkünk is biztonságosan meg tudjon nyugodni fürdés közben, körültekintőnek kell lennünk. A fürdősók ugyanis ma már számtalan illatban és színben kaphatók a gyógyszertáraktól kezdve egészen a drogériákon át, a legkisebb üzletekig, viszont ezek között sok-sok olyan termék is akad, amik nem természetes módon készültek. Az ilyen  készítményekben szereplő adalékok károsíthatják a bőrt és a lelki állapotunkra is ellenkezőleg hathatnak, mint ahogyan az a csomagoláson fel van tüntetve.

Azt is jó, ha szem előtt tartjuk, hogy vannak olyan helyzetek, amikor kifejezetten tilos a fürdősóval megbolondított fürdő alkalmazása.

Ilyen a:

  • lázas állapot
  • súlyos bőrbetegség esetén
  • különböző szívbetegség fennállása mellett
  • várandósság alatt
  • ha nyílt seb van a testen
  • és a gyermek vízébe sem ajánlatos fürdősót tenni, ha az még nem múlt el hároméves

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy fürdés után fontos a pihenés, a kikapcsolódás és nem utolsósorban a hidratálás – testápoló alkalmazása – azért, hogy a fürdősó jótékony hatásai mind-mind érvényesülni tudjanak a szervezetünkben.

Mindenkinek kellemes elmerülést kívánok!

Nyitókép: Roberto Nickson/Unsplash.com

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X