Egészség

Fogyókúrás tévhitek, amiket érdemes lenne mindenkinek elfelejteni

Jópár évvel ezelőtt egyszerűen azt tanácsolták annak, aki fogyni szeretett volna, hogy ne egyen sok édességet, mert az hizlal, és nem egészséges. Mára azonban olyan sok és sokféle információ talál meg bennünket a témában, hogy csak kapkodjuk a fejünket: olykor szinte képtelenségnek tűnik eldönteni, hogy kinek higgyünk, melyik diétát kövessük, vagy hogy kövessük-e egyáltalán bármelyiket.

Tény, hogy az egészség a legfontosabb, s ennek érdekében étrendet változtatni és sportolni valóban megéri. Szerintem még az is rendben van, ha valaki fogyni szeretne, mert nem érzi jól magát a bőrében. A megfelelő diétát azonban már sokkal nehezebb kiválasztani: kéretlenül halljuk a munkahelyünkön, a buszon, a barátnőktől vagy a nagynénitől, hogy ki mire jött rá, milyen cikket olvasott, mivel lehet „tuti biztos” a fogyás. A féligazságok és tévhitek sűrű erdejében könnyű eltévedni még akkor is, ha úgy hisszük, megfelelő tapasztalattal és tudással rendelkezünk a témában. Íme néhány olyan tévhit, amivel bizonyára ti is találkoztatok már az elmúlt években – és ideje lenne újragondolni vagy akár örökre el is feledni ezeket.

A gluténmentes desszertektől nem hízunk

A gluténérzékenység (cöliákia) egy autoimmun betegség, amely bármely életkorban előfordulhat. Azok számára, akiknél ezt diagnosztizálták, fontos, hogy gluténmentesen étkezzenek. A gluténmentes ételekből hiányoznak a glutént tartalmazó gabonafélék – a köztudatban ez összemosódott azzal, hogy ezek búza- és búzalisztmentesek, tehát nem lehet hízni tőlük. Ez azonban nem feltétlenül igaz, hiszen a gyártók valamilyen formában pótolják ezt az összetevőt, és ezek növelhetik az étel kalóriatartalmát. Ráadásul az, hogy valami gluténmentes, még nem jelenti azt, hogy az étel cukormentes is. Vagyis a gluténmentes desszerteket is ajánlott mértékkel fogyasztani, tudatosan beilleszteni egy egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe.

A cukormentes csoki nem hizlal

Ahogyan a gluténmentesség, úgy a cukormentesség sem garancia arra, hogy valami nem hizlal. Persze vannak olyan termékek, amelyek fogyasztása valóban támogathatja a fogyókúránkat, de csak a cukormentesség még nem garancia erre. Legfeljebb a lelkiismeretünket tudjuk ezzel lecsillapítani. A cukormentes termékekben jellemzően valamivel pótolják a hiányt, a cukorpótlók sem egyformák, a termék zsírtartalma is fontos adat, vagyis lehet, hogy az adott édességben cukor ugyan nincs, de kalória attól még van, ezért fontos alaposan szemügyre venni az összetevőket.

Olykor a pótlóanyag jobban hizlal vagy egészségtelenebb, mint a cukor.
teljeskiőrlésű kenyér

 

A szénhidrátok hizlalnak

Szénhidrát és szénhidrát között is van különbség: az egyszerű szénhidrátok fogyasztása kevésbé ajánlott az összetett szénhidrátokkal szemben. Ráadásul a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátra, ez az egyik legfontosabb üzemanyagforrása, például az agyunk működéséhez is nélkülözhetetlen. A kiegyensúlyozott étrend részeként arányaiban érdemes kevesebb egyszerű és több összetett szénhidrátot fogyasztatnunk, ez utóbbi halmazba tartoznak például a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek.

A zsírfogyasztás hizlal

Nem kell minden zsírt kerülnünk, ha egészségesebben szeretnénk étkezni, vagy fogyni szeretnénk. Az egészséges és kiegyensúlyozott étrendnek ugyanis fontos eleme a zsír – persze nem mindegy, hogy milyen zsírt eszünk, és az sem, hogy mennyit. Úgynevezett „egészséges zsírt” (telítetlen zsírsavakat) tartalmaz például az avokádó, az olajbogyó, a diófélék vagy akár a tengeri halak. És a zsíros tejtermékek helyett is választhatunk alacsonyabb zsírtartalmút vagy zsírszegényt.

 

A (késő) esti evés hizlal

Évtizedekkel ezelőtt talán még helytálló volt a mondás, miszerint úgy kell reggeliznünk, mint egy királynak, manapság azonban sokkal fontosabb az, hogy mit eszünk reggelire. A rostban és fehérjében gazdag napindító falatok energiával tölthetik fel a szervezetünket. Napközben sem a mennyiségen van a hangsúly, ha kiegyensúlyozott, egészséges életmódot követünk. Ha több kalóriát égetünk el, mint amennyit napközben beviszünk, az esti étkezések tartalmának pedig nagyobb figyelmet szentelünk, akkor nem fogunk hízni, bármikor eszünk.
 

Az egészséges táplálkozás drágább

A hosszú távú egészségügyi hatásokat szemügyre véve az egészséges táplálkozás nem feltétlenül drágább, mint azoknak a megbetegedéseknek a gyógyítása, amiket (többek között) a nem megfelelő minőségű ételek és az egészségtelen életmód követése eredményezhet. A szezonális zöldségek, gyümölcsök jellemzően olcsóbbak. Keressük az akciókat, főzzünk abból a zöldségből, amihez kedvező áron hozzá tudtunk jutni.

zöldségek

 

Az energia- és müzliszeletek támogatják a fogyókúrát

Jártam már én is úgy, hogy nem vittem magammal tízórait, éhesen csak lekaptam két müzliszeletet a pénztár melletti polcról, és azt ettem meg. Gyorsan és kényelmesen hozzá lehet jutni, olykor belefér az étrendbe, de érdemes elolvasni az összetevőket, az energia- és müzliszeletek többségének ugyanis meglehetősen magas a zsír- és/vagy cukortartalma. Tudatosan beépítve az étkezéseink közé néha nyugodtan elmajszolhatunk egyet-egyet, de a rendszeres fogyasztásuk nem feltétlenül ajánlott a mindennapokban.

Minden gyümölcslé és turmix egészséges

Valójában csak bizonyos gyümölcslevekre és turmixokra igaz, hogy egészségesek és táplálók. Egy frissen készített gyümölcslé például kiváló módja annak, hogy egyszerűen növeljük a vitamin-, az ásványi anyag- és antioxidáns-bevitelünket. Fontos azonban megnézni a boltok polcain sorakozó üdítők összetevőit, mert a többségük magas cukortartalommal rendelkezik, amik nemhogy fogyasztanának, de „titokban” hozzájárulhatnak a súlygyarapodáshoz, és egyéb egészségügyi hátrányunk (például magas vércukorszint, fogszuvasodás) is származhat belőle.

pirosgyümölcsös dzsúsz

 

A vegetáriánus étrend fogyaszt

Az információ könnyebb és szabadabb áramlása miatt kétségtelenül több étrendet ismerünk, mint tíz évvel ezelőtt.

A különféle trendek ismerete nem probléma, ész nélkül követni bármit, annál inkább.

Például ha valaki kacérkodik a vega vagy a vegán étrenddel (vagy bármilyen másikkal, ami az addigitól eltér), érdemes lehet előbb az orvosa vagy egy étkezési szakember véleményét kikérni. A húsmentes vagy az állati eredetű ételektől mentes étrend esetében ugyanis fokozottan figyelni kell arra, hogy a kieső ásványi anyagokat és nyomelemeket pótoljuk. Ráadásul a vegetáriánus étrendtől akár még hízhatunk is, hiszen attól, hogy valami mentes az állati eredetű összetevőktől, még lehet magas a cukor-, zsír- és/vagy kalóriatartalma. Vagyis a tudatosság és az odafigyelés ebben az esetben is fontos ahhoz, hogy kiegyensúlyozott és egészséges étrendet alakítsunk ki magunknak.

Aki sovány, az egészséges

Az elhízás számos egészségügyi problémához vezethet, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a különböző szívbetegségek vagy a depresszió. Ahhoz azonban, hogy kiküszöböljük a túlsúllyal vagy elhízással járó megbetegedések kockázatát, nem feltétlenül kell soványnak lennünk. Sokkal fontosabb, hogy kialakítsunk egy egészséges és kiegyensúlyozott étrendet, ami mellett rendszeresen mozgunk – ez egyébként is súlycsökkenéshez és a testzsír csökkenéséhez vezethet. Vagyis az egészséges életmód észszerűbb megoldásnak tűnik, mint egy drasztikus fogyókúra vagy az önsanyargatás – s talán egyszerűbb is követni, mintha állandóan azon aggódnánk, hogy miért csak két kilót fogytunk, amikor egész héten alig ettünk valamit… Nekem legalábbis jóval élhetőbbnek tűnik ez a megoldás.

 

Már követem az oldalt

X