Egészség

Fenyőfaíz, méhbalzsam és popcorn-tea. Tudod, mi a közös bennük?

Sosem voltam nagy teafogyasztó, de amikor a gyógynövények felé sodort az élet, szinte adta magát, hogy a teák rendkívül színes és izgalmas világába is belekóstoljak. Először sok citrommal és mézzel, majd kevesebb citrommal, méz nélkül, ma pedig már ízesítés nélkül, a gyógynövények maximális egyediségét és hatását kiélvezve kortyolgatom őket, és fedezem fel az egyre különlegesebb és izgalmasabb teafüvek és gyógynövények megunhatatlan világát.

Íme egy lista a legkülönlegesebb kedvenceimről, amit mindenkinek jó szívvel ajánlok:

Oswego tea: vörös méhbalzsamból készített különleges teafőzet. Az észak-amerikai Oswego indián törzs tagjai megfázásos betegségeket gyógyítottak vele, a brit tea bojkottja után pedig a fekete tea helyettesítésére használták. Kiemelt szerepe volt az amerikai függetlenségi háború idején, és kedvelt gyógyírnek számított emésztési rendellenességek, menstruációs zavarok és a láz tüneteinek mérséklésére. Az oswego tea a vörös méhbalzsam szárított leveleiből és virágaiból készül, egy teáskanálnyi mennyiséget kell negyed liter vízhez keverni.

Lapacho: van egy fa Dél-Amerikában, amelynek kérgéből kitűnő koffeinmentes tea készíthető. Érdekessége, hogy 40 évet kell várni, amíg gyógyászati célra is alkalmas kérget növeszt a fa, viszont a belőle nyert hatóanyagok rendkívül értékesek. A Lapacho fa kérgét öt percig forraljuk lobogó vízben, húsz percig hagyjuk állni, szűrjük le, és kész is van orvosságunk, amellyel számos problémát orvosolni tudunk, a Lapacho ugyanis kiváló fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, méregtelenítő és immunrendszer-erősítő. Kúraszerű alkalmazása javasolt, és minden hathetes kúra között érdemes ugyanennyi szünetet is tartani.

Honeybush tea: otthona Dél-Afrika, az ott élő busmanok már évezredek óta fogyasztják. Virágai, levelei és szárai is felhasználhatóak, a belőle készített tea szintén koffeinmentes. Antioxidánsokban gazdag, hatásos gyulladásos- és bakteriális betegségek kezelésében, anyagcsere-serkentő, segít a hormonális egyensúly kialakításában, vércukorszint-szabályozó és kiváló lazító tea készíthető belőle. Sok ásványi anyagot tartalmaz, például magnéziumot, cinket és kalciumot. A teakeveréket 5 percig áztassuk forró vízben, szűrjük le, majd élvezzük kellemesen mézes-fűszeres aromáját.

Lapsang Souchong, a híres füstölt ízű tea. Felfedezése állítólag egy véletlennek köszönhető: egy katonák által megszállt teaüzem dolgozói a teát mentve fenyőágakból rakott tűz fölé helyezték a leveleket, hogy siettessék a szárítást. A tea megfüstölődött, az új ízkavalkád pedig teljesen hatalmába kerítette Európát. Az eljárás a mai napig változatlan, így ez a különleges alapanyag megőrizte a pipadohányra emlékeztető illatát, és a fenyőfa füstjére emlékeztető ízét. Megítélése nagyon változatos képet mutat: az egészen komoly rajongótábortól a „soha többet” véleményekig mindenféle álláspontról hallani.

Genmaicha vagy „popcorn-tea”: az emlékek szerint 1920 körül egy kiotói boltban

komoly teahiány ütötte fel fejét. Mi máshoz is fordulhattak volna, mint a rizshez!

A rizst szárazon pirították körülbelül 10-15 percig, amíg aranyszínűvé nem vált. Mivel a pörkölés során néhány rizsszem kipukkan, így némileg emlékeztet a pattogatott kukoricára, időnként „popcorn-teának” is nevezik. Miután kihűlt, sencha vagy bancha zöld teával keverték. A japán sencha tea egy – a levelek gőzölésével és többszöri sodrásával feldolgozott – zöld tea. A gőzölés lehet rövidebb vagy hosszabb és elsődleges szerepe a levelek oxidációjának megállítása. Így őrzik meg frissességüket és szép zöld színüket. A bancha tea egy későbbi szüretből származó, így nagyobb, öregebb levelekből készülő teafajta. Főzete sárgás-zöldes színű, karakteres ízű.

Planta tea: az 1960-as évekig kapható volt egy, a fekete teákra megszólalásig hasonlító tea, felirata szerint „Planta magyar tea - Mesterségesen ízesített és / festett szederlevél”. A szederlevelek fermentálásával készülő, különleges zamatú tea a II. Világháborúban hiánycikké váló fekete tea kitűnő helyettesítője volt, koffeintartalom hiányában a gyerekek is előszeretettel fogyasztották. Az erdei szederlevél forrázata leginkább az ízületi betegségekre és a cukorbetegségre ajánlott, de izzasztásra és vizelethajtásra is használják.

A különböző teakultúrák felfedezésekor az az érzésünk támad, hogy utunk sohasem ér véget, mert újabb és újabb fajtákat fedezünk fel, amelyek aztán egy következő ismeretlen állomásra vezetnek bennünket. Érdemes elidőznünk és tájékozódnunk egy-egy földrész tea-világában, mert igazi kincsekre bukkanhatunk!

Nyitókép: Drew JemmettUnsplash

Ajánljuk még:

CSÉSZÉNYI HATALOM – MENZÁTÓL SRÍ LANKÁIG, ÍGY LETT TÁRSAM A TEA
TÖBB MINT A KÁVÉ, KÉSZ ANTIOXIDÁNS-BOMBA – MINDENT A MATCHA TEÁRÓL
ÍGY HASZNÁLD A NŐIESSÉG ÉS A SZÉPSÉG VIRÁGÁT TEAKÉNT, HAJRA ÉS BŐRRE!

 

Már követem az oldalt

X