Egészség

Egyszerre egészséges, gluténmentes és hazai is lehet: ezért nem mindegy, milyen zabot vásárolsz

A méltatlanul elfeledett zab manapság kezdi visszanyerni a becsületét a  gasztronómiában, amit többnyire a gluténérzékenységnek és a reformkonyhának köszönhetünk. De még mindig keveset tudunk erről az élelmiszerről: pedig minden család asztalán ott lenne a helye! Mutatjuk, miért.

Mindannyian hegyeztünk már zabot és vagyunk néha zabosak – a zabot mégis csak mostanában kezdjük újra felfedezni. Pedig az egyik szuperélelmiszerünk lehet: az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagok forrása, és amennyiben tiszta gazdálkodásból származik, tökéletesen gluténmentes. Ráadásul ma már beszerezhetjük hazai gyártótól is, így a bolygót sem terheljük a hosszas szállítással járó extra szennyezésekkel.

A hazai zab előnyei

Az utóbbi évtizedekben sokan felfedezték a zabot, mint élelmiszert, és egyre többen ismerik meg a hazai termékek fogyasztásának előnyeit is. Magyarországon pedig kapható teljes mértékben hazánkban termelt zab. Az Avena GoFit termékek gyártása során  a teljes folyamatot (vetőmagtól-gyártásig) a saját kezében tartja a GOF Hungary Kft. Feldolgozóüzemük Nyíregyházán van, míg a földjeik nagy része Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Borsod-Abaúj- Zemplén megyében, tehát a szállítási útvonal sem hosszú, így a környezetet extra mód kíméljük, ha hazai termékeket választunk. Ráadásul a gyártási folyamatok együttes kezelése biztosítja, hogy ezen zabból készült termékek garantáltan gluténmentesek. 

Nem mindegy, milyen zabtermékeket fogyasztunk

A tisztaság fél egészség a gazdálkodásra is nagyon igaz. Lehetőleg olyan termelőtől és gyártótól válasszunk, ami garantálni tudja, hogy a zab termesztése és feldolgozás megfelelő körülmények között történt. Ez különösen fontos a gluténérzékenyek számára, hiszen

csak akkor tisztán gluténmentes a zab, ha nem keveredik egyéb gabonákkal a termesztés, a betakarítás, a tárolás és a feldolgozás folyamatai közben.

A legtisztább zabtermékeket szinte csak olyan gyártó képes előállítani, amelyik a saját zabföldjein maga termeszti a gabonát, maga dolgozza fel a zabot, így a teljes folyamatot képes felügyelni.

Triviálisnak tűnhet, de nem árt megemlíteni, miért fontos magyar gazdálkodásból választani a zabból készült élelmiszereinket (is). A hazai termesztés előnye nem csupán gazdasági, de ökológiai szempontból is releváns: az itthoni talajokban megtermelt zabot nem kell utaztatni, tehát nem romlik a minősége a feldolgozás során.

 Zab a földeken

Hogy kerül zab az asztalunkra?

Ezt a tápanyagokban gazdag gabonafélét eredetileg takarmánynövényként kezdték el termeszteni, később, a 19. században került be az emberi fogyasztásra szánt fajták közé. Fajtái között ma is megkülönböztetjük a takarmányzabot és az étkezési célra nemesített fajtákat. Viszonylag gyors fejlődésű növény, 100-120 nap alatt érik be, többek között ezért is vetik évente két forgóban: tavasszal és ősszel. A kétszeri vetés a megbízható hozam fenntartását is célozza.

Az Avena GoFit termékeket előállító a GOF Hungary Kft. egyedülálló Magyarországon, ráadásul

Európai viszonylatban is csak négy ilyen vállalkozás van,

ugyanis a vetésterületek előkészítésétől a zab étkezési célú felhasználásáig a teljes termelési folyamatot végigviszi.

„Nagy jelentősége van, hogy éppen Nyíregyházán működik egy ilyen magyar tulajdonban lévő üzem, ahol a zab termesztéséhez és feldolgozásához kapcsolódó minden folyamatot magunk végzünk és felügyelünk. Tavaszi és őszi vetésünk is van, vagyis ha az őszi vetés időjárási okok miatt sérül, a tavaszi vetéshozammal tudjuk kiegyenlíteni, folyamatos ellátást biztosítva a feldolgozó üzem számára” – mondja Kulcsárné Kovács Alexandra, a GOF Hungary Kft. üzletágigazgatója. 

Hogy is néz ki ez a gyakorlatban? „Amikor az előveteményezett zabot begyűjtik, a betakarító gép már szortírozza a magokat és kiszűri az esetleges gyom-magvakat. Majd a termény betakarításakor a malomban is történik egy szortírozás: ott már szín és alak szerint tudnak válogatni. A szárítás és a tárolás során is vigyázunk arra, hogy semmilyen szennyeződés ne érje a zabot a feldolgozásig. Ez pedig csak a tiszta zabbal zajlik, így nem is kerülhet bele semmilyen más gabona vagy mag, ami szennyezhetné. Így lehet tiszta, gluténmentes minőséget biztosítani” – mondja Kulcsárné Kovács Alexandra.

A zabfogyasztás jótékony hatásai

A zab – a legfrissebb táplálkozástudományi kutatások eredményei szerint – az egyetlen élelmiszer, amely

önmagában képes kielégíteni szinte teljes tápanyagszükségletünket, amennyiben tiszta gazdálkodásból származik.

Könnyen emészthető, magas a rosttartalma, ezáltal az emberi emésztőrendszer legjobb barátjaként még a gyomorpanaszok enyhítésében is igen hatékony és fitoösztrogén tartalma révén csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Alacsony szénhidráttartalma miatt a cukorbetegek és inzulinrezisztenciában szenvedők is bátran fogyaszthatják, magas béta-glükán-tartalma révén pedig koleszterincsökkentő hatásával segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, kezelésében.

Lassan szívódik fel, így sokáig teltségérzetet, jóllakottságérzést biztosít, vagyis különböző célú diétákban is hatékonyan alkalmazható. Gluténérzékenyek számára igazi mentsvár, hiszen nincs is más gluténmentes gabona, amit ennyiféle formában lehetne variálni anélkül, hogy megunnánk. Gazdag B- és E-vitamin-forrásként a zab immunrendszerünk és idegrendszerünk őre, de található benne vas, kálium, kalcium, foszfor és magnézium is. Bőségesen tartalmaz B1-vitamint, amit „boldogságvitaminnak” is szoktak nevezni, ugyanis fokozza a szerotonin, azaz a boldogsághormon termelését. Magas fehérjetartalma miatt a vegetáriánusok és a vegánok számára is remek fehérjeforrás. 

edes-sult.zab-gyumolcsokkel-recept-borbas-marcsi

 Édes sült zab gyümölcsökkel – Recept itt

Sokféle formában fogyasztható

A zab az egyik legkreatívabban elkészíthető gabonaféle, hiszen édes és sós péksütemények, pelyhek, kásák, köretek, töltelékek, paníralapanyagok és szórások formájában, de vegánok számára akár fasírtalapanyagként is felhasználható. Igazán csak a fantázia és az ízlés szab határt annak, miként építjük be a táplálkozásunkba, ráadásul minden napszakban remek választás! 

Nem mellesleg a gyerekeket is könnyen rá lehet szoktatni az egészséges táplálkozásra a rostos és laktató zabos finomságokkal. Zabpehelyliszt, zabpehely, zabpehelykorpa, zabpehely dara – ezekkel már talán mindannyian találkoztunk a boltok polcain.

Létezik azonban egy érdekes újdonság is, a szeletelt zab,

amit talán kevesebben ismernek, de aki egyszer kipróbálja, garantáltan megszereti. Ez ugyanis remek köret-alapanyag: pörköltek, szószos húsok, de lecsó mellé is garantáltan jó választás. Zabpehelylisztből pedig már nemcsak kenyeret süthetünk, hanem készül belőle tésztaféle is, így a gluténérzékenyeknek sem kell lemondaniuk kedvenc fogásaikról. 

Ha keresnénk sem találnánk ellenérvet a zabfogyasztás ösztönzésére, hiszen ez a szuperélelmiszer egyszerre pénztárcabarát, gazdaságos, azaz kiadós étel, rendkívül sokféle formában fogyasztható és nagyon egészséges. Ott a helye minden magyar család asztalán!

A cikk megjelenését az Avena Gofit támogatta.

Ajánljuk még:

Tényleg létezik vitaminraktárunk, amit feltölthetünk? – Dietetikust kérdeztünk az ideális nyár végi, őszi ételválasztásról

Nyár, indián nyár, napsütés, andalgós séták a balzsamos estében, friss, hersegő zöldségekből készült saláták, ropogós gyümölcsök a tányéron. Ezek a szezonális szuper ételek, vagy mondhatnánk, szuperételek segítenek, hogy felkészüljünk a hűvös őszi és a hideg téli időszakra, amikor sem a nap, sem a friss, vitamindús ételek nem adnak már annyi energiát. De valóban fel tudjuk tölteni a „raktárakat”? És ha igen, mivel? Melyik étel milyen tápanyagokat tartalmaz, és miben segíti a szervezetünk működését? Az ételünk valóban lehet az orvosságunk? Erről kérdeztük a szakembert.

 

Már követem az oldalt

X