Egészség

DASH-diétával az időskori szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséért

Minden életkorban lényeges kérdés, de az idősebbek számára különösen fontos a szív- és érrendszer egészségének megőrzése. A megfelelő étrend és életmód jelentős szerepet játszik abban, hogy megelőzzük ezeket a problémákat. Az úgynevezett DASH-diéta (Dietary Approaches to Stop Hypertension – diéta a magas vérnyomás megállítására) már évtizedek óta bizonyítottan hasznos a prevencióhoz.

A DASH-diétát az Egyesült Államokban az 1990-es években dietetikusok fejlesztették ki, eredetileg a magas vérnyomás (hipertónia) kezelésére. Az idők során azonban bebizonyosodott, hogy alkalmazása számos más egészségügyi előnnyel is jár.

Mik a DASH-diéta alapelvei?

  • Nagy mennyiségű és jó minőségű gyümölcs- és zöldségfogyasztás: a DASH-diéta kiemeli az alacsony kalóriatartalmú, de magas rost- és antioxidáns-tartalommal rendelkező élelmiszerek szerepét. Ráadásul ezek káliumban és magnéziumban gazdagok, amelyek szerepet játszanak a vérnyomás csökkentésében. Mind zöldségből, mind gyümölcsből fogyasszunk naponta négy-öt alkalommal, méghozzá legalább fél bögrényi adagot. 
  • Alacsony zsírtartalom és kevés telített zsírsav: alacsony zsírtartalmú tejtermékek, sovány húsok és egészséges növényi olajok használatát részesítsük előnyben a telített zsírsavak forrásai helyett. Egészséges zsírokat, például olívaolajat használjunk. Ez más diétákkal, így a mediterrán étrenddel is összhangban van.
  • Magas rostbevitel: segít a koleszterinszint csökkentésében és a vérnyomás szabályozásában. A DASH-diéta gazdag rostforrásokat javall, például teljes kiőrlésű gabonákat és hüvelyeseket.
  • Korlátozott sóbevitel: a nátrium bevitele szorosan szabályozott a DASH-diétában, napi 1500-2500 milligrammnál nem lehet több. Ugyanis a magas nátrium összefüggésbe hozható a magas vérnyomással, ezért fontos a sószegény ételek fogyasztása.
  • Korlátozott cukorfogyasztás: az extra cukorbevitel növelheti a szív- és érrendszeri kockázatokat.

Hogyan hat a DASH-diéta?

  • Csökkenti a vérnyomást: az alacsony nátriumbevitelnek köszönhetően.
  • Csökkenti a koleszterinszintet: a magas rosttartalom és alacsony telített zsírsavbevitel eredményeképp. Ez szintén enyhíti a szív- és érrendszeri kockázatokat.
  • Fokozza az érrendszeri rugalmasságot: az egészséges zsírsavak és antioxidánsokban gazdag ételek elősegíthetik az érrendszer rugalmasságának megőrzését, ami fontos a vérnyomás szabályozásában.
  • Segít a testsúly megőrzésében: hiszen egészséges és kalóriaszegény ételek fogyasztását ösztönzi.
  • Növeli a vitamin- és ásványianyag-bevitelt: a gazdag gyümölcs- és zöldségfogyasztás révén hozzájárul a fontos vitaminok és ásványi anyagok megfelelő beviteléhez, ami nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segít, hanem az általános egészségmegőrzésben is.

Forduljunk szakemberhez

Ez az étrend tehát számos más egészségügyi előnnyel is jár, beleértve a koleszterinszint csökkentését is. Fontos azonban megjegyezni, hogy mindenki egyedi egészségi állapottal és szükségletekkel rendelkezik, így a diéták megkezdése előtt kötelező konzultálni egy dietetikai szakemberrel vagy szakorvossal az optimális étrend kiválasztása érdekében, a személyes egészségügyi állapot lehető legrészletesebb figyelembevételével. Ugyanis lehetséges, hogy bizonyos tápanyagok megvonása vagy csökkentése más betegségekre negatív hatással lehet.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X