Egészség

Csak nyerhetünk, ha megpróbáljuk! – Győrfi Pál adott tanácsokat az újraélesztéshez

Nemrég szörnyű esetről mesélt egy ismerősöm. Egy konditeremben edzett, amikor egy fiatal férfi rosszul lett. Talán ha megkezdték volna az újraélesztését, megelőzhető lett volna a tragédia, de mindenki pánikba esett, nem tudták, mit kell tenni, és mire a szaksegítség megérkezett, a férfi elhunyt. Életünk egyes helyzeteiben ugyan megtanuljuk az elsősegélynyújtás alapjait, de érdemes lenne rendszeresen frissíteni a tudást, így az szó szerint életeket menthetne. Interjúnkban erre biztat Győrfi Pál, egyszersmind hasznos képzéseket, tippeket és telefonra letölthető alkalmazásokat is javasol.

Laikus emberek számára az elsősegélynyújtás általában egy váratlan esemény, jó eséllyel csak nagyon ritkán fordul elő, hogy életmentő helyzetben segítséget kell nyújtanunk. Éppen a tapasztalatlanság okán félelem is lehet bennünk, hogy ártunk. Ez történhetett abban a konditeremben is. Tudunk ártani, vagy mindenképp jobb, ha megpróbálunk segíteni?

Az elsősegélynyújtási hajlandóság javítása nagyon régóta a mentőszolgálat célja, az alapvető elképzelés pedig éppen az, hogy a laikusok is felismerjék: mindenképp az a jobb, ha legalább megpróbálnak segíteni azokban az esetekben, ahol élet-halál kérdése forog kockán és az idő lényeges tényező. Ebben az első tabut Kresz Géza döntötte le, ugyanis a századfordulón még az a mentalitás uralkodott, hogy beteg emberhez csak orvos nyúljon, más ne, nehogy ártson. Kresz ezzel szemben elkezdte megértetni az orvostársadalommal, hogy olykor szükség van a laikusok bevonására, mert egyes esetekben, mire a szaksegítség megérkezik, már nincs mit tenni. Ez volt az elsősegélynyújtás első megfogalmazása, és ez az, amire ma is alapozunk. Természetesen az egészségügyi végzettséget szerzők évekig tanulják az életmentés különböző módjait, és rengeteg ismeretet szereznek, amit a laikusok semmilyen képzésen nem ismernek meg, ugyanakkor vannak olyan technikák, amelyek szó szerint néhány perc alatt megtanulhatóak, és életet menthetünk velük.

Ezért szervez a Mentőszolgálat országszerte rendszeresen úgynevezett Hősképzéseket, vagyis olyan ingyenes tanfolyamokat, ahol bárki elsajátíthatja, átismételheti az elsősegélynyújtás alapjait. Fontos célunk, hogy minél több laikus megismerje ezeket az egyszerű, de annál fontosabb technikákat.

A közhiedelemmel ellentétben, minél nagyobb a baj, annál kevesebb eszközre van szükség az életmentéshez.

Az újraélesztéshez például semmire nincs szükség, puszta kézzel lehet végezni. 

 Győrfi Pál, fotó: Országos Mentőszolgálat

Melyek azok az elsősegélynyújtási helyzetek, amikre a Hősképzések koncentrálnak?

Három olyan helyzet van, amikor néhány perc számíthat: az erős vérzés, a légzés akadályozása, ami általában félrenyeléstől alakul ki, illetve a szívmegállás. Ezek azok az esetek, amelyek relatíve gyakoriak, és bárkivel előfordulhatnak, ezért a Hősképzésen ezekkel foglalkozunk, hiszen mindhárom esetben késő lehet a mentő kiérkezéséig várni. Ezeken belül az újraélesztés érint legtöbb embert. Csak a közterületi újraélesztésből évente több ezer megtörténik. Ebben az esetben bármilyen gyors a mentő, laikus segítség nélkül gyakorlatilag nincs esély.

Az erős vérzés és a légút akadályoztatás könnyebben dekódolható, azonban a keringésleállás nehezebben felismerhető problémának tűnik. Laikusként biztosak lehetünk abban, hogy szükséges megkezdeni az újraélesztést?

Sokat változtattunk már a módszereken, húsz éve még pulzustapintás, a nyaki ütőér megvizsgálása volt a kijelölt cél, de nem voltak igazán jók az eredmények. Úgy vettük észre, hogy az embereket, akik feltehetőleg életükben egyszer találkoznak ilyen helyzettel, nem lehet jól megtanítani a pulzustapintásra, sokszor tévedtek: úgy vélték, hogy van pulzus, pedig a saját ujjuk vérkeringését érezték, vagy rossz helyen keresték, és azt hitték, nincs. Ezért szinkronban a nemzetközi ajánlásokkal, már évek óta légzésvizsgálathoz kötjük az újraélesztés megkezdését. Erre egy úgynevezett hármas észlelés nevű módszert oktatunk: az elsősegélyt nyújtó ember három érzékszervével egyszerre vizsgálja a légzést: a szemeivel nézi a mellkasát, közben a fülével, melyet a beteg arcához közel tart, oldalasan hallhatja, a bőrén pedig érezheti, hogy történik-e kilégzés-belégzés. Így nagy biztonsággal megállapítható, hogy keringésleállásról van-e szó. Tíz másodperc alatt egészen biztosan meg fogja tudni állapítani, és amennyiben ennyi idő alatt nem észlel légzést, el kell kezdeni az újraélesztést.

Sokan pánikba esnek egy éles szituációban, és esetleg közel se mernek menni a földön fekvő emberhez, nemhogy megkezdeni az elsősegélynyújtást. Milyen módszert javasol, hogy leküzdjük a pánikot egy éles helyzetben?

Teljesen érthető emberi reakció a pánik. Mi egy meggyőződést igyekszünk táplálni: nem tudunk ártani, az a legjobb, ha bármit is teszünk. Maga a pánik legyőzése is meggyőződésbeli kérdés. Az ingyenes gyorstalpaló mindenki számára elérhető, és ha egy ilyenen részt vettünk, az nagyobb magabiztosságot ad. A pánik ellen orvosság, ha elhisszük, hogy nem tudunk rosszat okozni, csak jót. Bármilyen magányosak vagyunk egy ilyen helyzetben, mégsem vagyunk egyedül, mert a telefonkapcsolatban egy olyan mentésirányító van, aki addig nem is teszi le a telefont, amíg a mentő oda nem ér, folyamatos telefonkapcsolatban segít minket az életmentésben. A mai technológia ebben óriási segítség.

Milyen életkortól érdemes az elsősegélynyújtás témájával foglalkozni?

Óvodáskorban már érdemes elkezdeni a szemléletformálást. Nyilván esetükben fizikai segítségnyújtára nem igazán kerülhet sor, hiszen még nem olyan erősek, de a szemléletükbe jó, ha már egész kiskortól bekerül a segítségnyújtás értéke, így később sokkal egyértelműbb lesz számukra, hogy mi az, amit meg tudnak tenni. Ráadásul már néhány éves korban is meg lehet őket tanítani a segélyhívásra, volt már rá példa, hogy rosszul levő szülő, nagyszülő mellé ovis korú gyerek hívott mentőt. Általános iskola alatt nagy különbségek vannak a fizikai érettség tekintetében, nagyjából a 12-13 éves kor az, amikor a gyerekek túlnyomó többségének már van akkora testi ereje, hogy akár egy komplett újraélesztést képesek elvégezni, ezért a hetedik osztályos tananyagban van is erről szó. 

Gyereknek, fiatalnak, idősnek egyformán kell segítséget nyújtani, vagy vannak életkor-specifikus, esetleg a nők és férfiak különbségeire vonatkozó eltérő ajánlások?

Vannak testméretekből adódó különbségek, de az alapelv ugyanaz. Szülőknek, gyermekvállalásra készülőknek azt szoktuk javasolni, hogy vegyenek részt egy rövid tanfolyamon, ami kifejezetten a kisgyermekek életmentésére vonatkozik. A Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat is szervez ilyen tréningeket, mindenkinek érdemes ellátogatni egyre, hiszen gyakran történnek olyan otthoni balesetek, ahol nagyon hasznos lehet a megszerzett tudás.

Az mindenképpen különbség, hogy a gyerekeknél általában a légzésleállással kezdődik a baj, és ennek kapcsán történik meg rosszabb esetben a keringésleállás, míg a felnőttek esetén a keringés összeomlása fordul elő gyakrabban. 

A modern technika számtalan területen lehet a segítségünkre. Az elsősegélynyújtás terén milyen applikációkat érdemes használni, amivel nekünk nyújthatnak segítséget, és melyek azok, amellyel mi segíthetünk másoknak?

Egészen példamutató applikáció a Szív City, amihez már több mint negyvenezer ember csatlakozott, köztük egészségügyi dolgozók és laikusok is, akik azt vállalják, hogy ha a közelükben újraélesztésre van szükség, akkor bármilyen körülmény között rohannak, és megkezdik azt. Napi szinten vannak riasztások, és eddig 41 olyan esetet tartunk számon, ahol kimondottan az applikáció felhasználói mentették meg valakinek az életét. Képzettség nélkül is érdemes letölteni és használni az applikációt, ami a lokációt érzékelve jelez, ha a közelünkben történt baj. A mentésirányító ebben az esetben is segít telefonon, tehát mindenkinek javasoljuk, hogy vágjon bele, adjon ezzel is esélyt, hogy valaki életben maradhasson.

Amit viszont a saját biztonságunk érdekében érdemes letölteni, az az ÉletMentő App. Ez megkönnyíti, meggyorsítja a mentőhívást az önmagunknak való segítséghívás esetén is. Ha valaki rosszul lesz, az applikációból nagyon gyorsan kapcsolatba tud kerülni a mentőkkel, sőt, a mentős képernyőjén rögtön rengeteg fontos információ is megjelenik rólunk, amelyeket korábban beírtunk magunkról. Így nem kell külön időt szánni ara, hogy a gyógyszerérzékenységről, betegségekről tájékoztassuk az orvost. Sőt, helymeghatározásra is alkalmas az applikáció, ami akkor is jól jöhet, ha nem magunknak hívunk segítséget, hanem egy balesethez, és hirtelen azt sem tudjuk, hol vagyunk. Az alkalmazásnak olyan funkciója is van, hogy

a beszédképesség elvesztése esetén is tudunk vele információkat küldeni.

A képernyőn tudom bejelölni az adott ikont, ami körvonalazza, hogy milyen jellegű problémáról van szó. Szlovákiában, Csehországban és Ausztriában is ugyanez az app működik, a beszéd nélküli mód olyan esetben is jól jöhet, ha ezekben az országokban ér baj, de nem beszéljük a nyelvet. Jelenleg fejlesztés alatt áll a legújabb funkció, ami a kamerát is bevonná a vizsgálatba. Sokszor a bejelentő nehezen tudja elmondani, hogy milyen állapotban van a sérült, egy kamera nagyon hasznos lehet. Már több mint 600 ezer felhasználója van az alkalmazásnak. Az ÉletMentő Appon belül szülőknek hasznos weboldalt is találhatunk: a Lázbarát azért hiánypótló, mert sok szülő számára nem egyértelmű, hogy mekkora lázat hogyan érdemes csillapítani.

Semmelweis Help egy teljesen új, idén júniusban megjelent applikáció, melyet a Semmelweis Egyetem fejlesztett ki. Ez arra jó, hogy ha a gyereknek valami riasztó tünete van, a szülő nagy biztonsággal meg tudja állapítani az app segítségével, hogy mennyire súlyos és sürgős az eset: kell-e mentőt hívni, vagy elég a háziorvos segítsége – az app letöltése nélkül a weboldal is használható, hasonló működési elven, egyelőre csak gyermekbetegségek ellenőrzésére. Fejlődik a technika, és nagyon sokan azon vannak, hogy a vívmányai segítségével hatékonyabb és eredményesebb lehessen az életmentés. Laikusként is megéri használni őket. Nem győzöm hangsúlyozni: nincs veszíteni valónk, csak nyerhetünk, ha kipróbáljuk őket!

Az Országos Mentőszolgálat komolyan veszi a tréfát, pontosabban tréfásra veszi a komoly dolgot, hiszen tudják, a tankönyvszagú, száraz ismeretátadás által kevesebb életet mentenének a laikusok, már csak azért is, mert az elsősegélynyújtás mikéntjét is nehezebb lenne megjegyezni a már-már ikonikusnak mondható videók nélkül. Ha még van olyan, akinek a Stayin’ Alive-ot meghallva nem Bala és a rossz bőrben lévő önkéntes, esetleg az infarktusos rendőr jut eszébe, akkor ne habozzon: nézze meg legalább ezt és ezt a videót. Tartsuk életben a tudást, és akkor nagy esély van arra, hogy éles helyzetben is helyt tudunk állni! Hajrá!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X