Egészség

A négy legveszélyesebb betegség – ezért kell átnézni a kutyát a kullancsok miatt

Egy kis csípés óriási bajt okozhat, ezt minden kutyás gazdi tudja. De azzal is tisztában vagyunk, milyen betegség ütheti fel a fejét, ha egyszer egy kullancs befúrta magát kedvencünkbe?

A múltkori erdei sétánál kullancsriasztó ide vagy oda, tíz élősködőt szedtem ki a kutyából. Ráadásul elsőre meg sem találtam mindet ─ mint kiderült, ez az igazán veszélyes. A leggyakrabban a kullancsok a kutya szeme, füle, nyaka, nemi szerve, végbélnyílása környékén szeretnek megkapaszkodni, de vannak olyan kedvenc helyeik is, amire elsőre nem gondolnánk: a fülkagylóba, a fogínybe, a mancsba is belefúrhatják magukat.

A gond az, ha a kullancsot nem szedjük ki 48 órán belül, és az állat fertőzött volt. Attól függően, hogy pontosan milyen kórokozó jutott be a csípéssel, a kutyát több betegség is veszélyezteti. A leggyakoribb betegségek a következők:

Kullancscsípés-paralízis:

Ez a legsúlyosabb betegség, amit kullancstól kaphat a kutya. Ilyenkor a kórokozó az idegsejteket támadja meg. A kutya izmai ernyedtté válnak, mozgása bizonytalan lesz, hányhat, szívverése gyors, izommozgását pedig akár teljesen el is veszítheti. A bénulás a légcsőre is kiterjedhet, ez azonnali orvosi beavatkozást igényel. A betegség nem minden esetben halálos, a megfelelő szerekkel kezelve a kutya visszanyerheti mozgását, és felgyógyulhat, de nagyon fontos a mielőbbi orvosi ellátás.

Lyme-kór

A kullancs a Lyme-kórért felelős baktériumot is hordozhatja. A csípés után a kutya sokszor lehet tünetmentes – egy ideig. Olyan eset is előfordul, hogy láz, levertség, étvágytalanság, hányás, nehézlégzés, duzzadt nyirokcsomók, sántítás jelentkezik, és sajnos ez a baktérium vesegyulladást is okoz, ami akár végzetes is lehet. Ezt megelőzendő, kérhetünk laborvizsgálatot a lyme-kór kimutatására, és antibiotikummal elkerülhetjük a nagy bajt. Ha lebetegszik az eb, szerencsés esetben teljesen meggyógyulhat, de előfordul olyan eset is, hogy időről időre egészségügyi problémákat okoz majd a fertőzés.

Babéziózis

A kullancsok babéziózist is okozhatnak. Ez olyan betegség, amelynek során a kullancscsípés által bejutott kórokozók megtámadják a kutya vörösvértesteit. Ennek jele a véres vagy barna vizelet, a láz, a levertség és étvágytalanság, valamint a sárgás bőrszín. A betegség a vesét érinti a legsúlyosabban, amelyet – ha időben felismerjük a bajt – injekciókkal, infúziókkal tudnak gyógyítani egy hetekig tartó kezelés keretében.

Bartonellózis

Bartonellózis is kialakulhat egy fertőzött kullancs csípése nyomán. A kórokozó ilyenkor szintén a vérlemezkéket támadja meg. A csípés bepirosodik, megduzzad. Kezdetben tünet lehet a láz, a duzzadt nyirokcsomó, hányás, hasmenés, étvágytalanság, orrfolyás, de az orrvérzés is. A csípés rendszerint bepirosodik, megduzzad. Laborvizsgálatok után antibiotikumos kezeléssel gyógyítható kedvencünk.

Riasztó betegségek ezek, de felelős gondoskodással megóvhatjuk kutyánkat a bajoktól. A kullancsriasztók használata még akkor is fontos, ha ennek ellenére is befúrják magukat a vérszívók (hiszen ki tudja, nélkülük mennyi kullancs támadta volna meg az állatot). A kirándulás után pedig minden esetben át kell nézni a kutyát, és a kullancsokat az arra alkalmas csipesszel, kanállal el kell távolítani. Még véletlenül se krémezzük, tekergessük a csípést, és ha érzékeny részekről nem tudjuk kiszedni a kullancsot, inkább keressük fel az állatorvost. Ha mi magunk távolítjuk el, akkor figyeljük a területet, és ha változást észlelünk akár a bőrén, akár a viselkedésében, forduljunk mihamarabb szakemberhez! 

Nyitókép: Jozef Fehér / Pexels

Ajánljuk még:

8 érv, ami meggyőzhet, hogy legyere a cukorról – ha diétázol, ha nem

Azt hiszem, az ünnepek alatt jutott belőle bőven, talán sokan vannak, akik elő sem merik venni a mérleget… De egy közhelyet segítségül hívva mondhatjuk: szép volt, jó volt, elég volt! Térjünk vissza a kiegyensúlyozott étrendhez, és nézzük meg, miért is jó nekünk, ha mihamarabb elhagyjuk a cukrot!

 

Már követem az oldalt

X