Egészség

A lábad is üzenhet, hogy rosszul, rossz elvek szerint éled az életed

Ortopéd orvosok sora egyre gyakrabban panaszkodik arra, hogy növekszik a talp hátsó vagy középső részén csontkinövéssel (exostosissal) jelentkezők száma. Ez pedig közel sem csak egészségügyi téma: inkább egy életmódbeli döntés kérdése, amiről sokkal többet kellene beszélni!

Mindannyian tudjuk: negyven, pláne hatvan év felett (láb)izmaink, csontjaink és szalagjaink nehezebben bírják a terhelést, miközben a leggyakrabban, különféle mértékben ugyan, de növekszik a súlyunk, és többnyire kevesebbet mozgunk, mint korábban. A kevés mozgás miatt ugyanakkor időnként ránk tör a lelkiismeretfurdalás, amiknek hatására hirtelen, kampányszerűen kezdünk edzeni, amivel olykor nagy károkat okozunk magunknak. Mert jönnek a húzódások, gyulladások, ficamok és azok a bizonyos csontkinövéseik, a sarkantyúk is. Ezek a kellemetlen dudorok az izmok eredésénél kialakuló meszes lerakódások, amik leggyakrabban a sarkon jelentkeznek, a lábszárizom eredésénél vagy a sarok talpi részén.

Bár gyakran a helytelen sporttevékenységekhez, illetve a túlsúlyhoz köthetően jelenik meg, nemcsak a hirtelen megerőltetéstől jöhet létre: kialakulhat egy rossz cipőtől vagy a nem megfelelő járástechnikától is. Jelenleg a társadalom 10 százalékát gyötri, és az érintettek között magasabb a nők aránya – vélhetőleg éppen a kényelmetlen cipők miatt.

Amennyiben azt érezzük, hogy az Achilles-ín környékén rendszeresek a húzódó fájdalmak, és főleg reggel, felkelés után, lábra álláskor szúró fájdalom van a talpunkban, nem érdemes várni, keressünk meg egy ortopéd szakembert, aki a vizsgálatok után elmondja a teendőket. Ugyanis jó hír, hogy megfelelő kezelés mellett a sarkantyúkhoz kötődő tünetek 95 százaléka megszüntethető.

Mire számíthatunk?

Ha a röntgen megállapítja a problémát, lehetséges, hogy egyszerű pihentetéssel és jegeléssel fájdalmaink elmúlnak. Az is lehet, hogy egy kenőccsel segítünk a gyógyuláson, esetleg egy puhább cipőtalp beszerzésével. Makacsabb esetekben lézerkezelés, röntgenkezelés vagy lökésterápia is indokolt lehet.  Végső esetben – ha a probléma nagyon makacs – műtétre is sor kerülhet. Azonban – s itt következik a legfontosabb mondat! – a sarkantyú az esetek döntő többségében ún. életmód-betegség! Vagyis hiába műttetjük meg akár többször is a talp különféle részeit, ha nem változtatunk azokon a beidegződéseken, amelyek az életünk mindennapjait jellemzik!

Mit kell tenni a valódi megoldásért? Először is nagyon fontos konzultálni az ortopédián a helyes testtartásról, és minden körülmények között, immár életünk utolsó percéig, járás közben, ülés közben és fekvés közben is alkalmazni kell a megtanultakat! Emellett az esetek döntő többségében fogyni kell, hogy a gerincoszlop és a talp ne terhelődjék tovább. Harmadrészt pedig találni kell olyan mozgásformákat, sportokat (jóga, tai chi, úszás), amellyel az érintett területeket kevésbé terheljük meg. Ezzel együtt természetesen érdemes alkalmazni a talp alatti kemény felületeket elhárító betéteket, akár az otthoni papucsunkban is – ezeket a boltokban 1000-2000 forintos összeg között már megvásárolhatjuk! Amennyiben speciális talpbetétet szeretnénk, az ugyan drágább, de több szakbolt is rendelkezésünkre áll, ahol a szakemberek teljesen pontosan, a lábunkhoz jól illeszkedően tudnak talpbetéteket kialakítani.

Ami viszont a legfontosabb: a sarkantyú-betegség egy üzenet arról, hogy rosszul, rossz elvek szerint éled az életed, rosszul tartod magad és túlterheled a testedet. Itt az idő változtatni!

 

Már követem az oldalt

X