Egészség

A cukorbetegség előszobája – mi az a prediabétesz, és visszafordítható-e a folyamat?

Nagyon sok idősebb, cukorbeteg barátom panaszkodik arra, hogy akkor, amikor a probléma még csak elkezdett kibontakozni, s a leletek már a cukorbetegség lehetőségére utaltak, nem hallgatott a jótanácsokra, és most gyógyszereket kell szednie, drasztikus diétát tartania, netán inzulint használnia. Mi a teendő az úgynevezett prediabétesz állapotban, és visszafordítható-e ez a folyamat?

Elsősorban az életmód, de esetleg különféle lappangó betegségek hatására is megtörténhet – különösen ötven év felett – hogy egy éhgyomri vérvizsgálat után kiderül: vércukrunk közelít a kritikus tartományhoz, vagyis 5,7 mmol/liter felett van, de még nem éri el a 7,0 mmol/liter határértéket, ami felett megállapítják a cukorbetegséget. Ha többször is előfordul ilyen lelet, akkor ez az úgynevezett prediabétesz állapota, amikor sürgősen életmódot szükséges váltani, ugyanis a statisztikák szerint ez az esetek hetven százalékában alakul át cukorbetegséggé.

Ha ötven-hatvan éves korunk felett nem járunk néha vércukorszint-mérésre, vagy nem végezzük el magunk rendszeresen, akkor itt az ideje: a prediabétesz

a felnőtt lakosság 25-35 százalékát érinti, de 65 éves kor fölött ez az arány akár 45-50 százalék is lehet.

Egyszóval elég gyakori jelenség. 

Nyilvánvalóan tartózkodnunk kell a fehércukor-fogyasztástól, az alkoholtól és a zsíros ételektől. Ugyanígy vissza kell fognunk a fehér kenyér, a fehér rizs és a tészta arányát az étrendünkben, és általában véve is ellen kell állnunk a túlzott lakmározásnak, mert ezzel az egekbe dobhatjuk a vércukorszintünket, inkább napi ötször együnk keveset.

Az eddigi ételekkel szemben előtérbe kell helyeznünk a csirkét, a pulykát és a halféléket, és természetesen a zöldségeket, de sokaknak bevált a 160 grammos szénhidrát diéta is, amelynek során összesen ennyit vehetünk magunkhoz egy nap alatt ebből a tápanyagból. Nagyon fontos ebben a prediabétesz állapotban a rendszeres testmozgás is, amely lehet akár csak egy-egy könnyű séta, de akkor ennek naponta legalább egy órát kell tartania. Hasznos lehet a kocogás és a nem megerőltető szobabiciklizés is.

Ha nem is radikálisan és gyorsan, de meg kell próbálnunk lefogyni, s az új életmódot követve figyelni a testünk reakcióit: egy-két hét után könnyebben mozgunk-e, csökkent-e az étvágyunk, javult-e a látásunk, eltűnt-e a bőrpír a testünk különféle részeiről, megszűnt-e a bőrünk viszketése, elmúlt-e a nyelvszárazságunk és az édes íz a szánkban, felkelünk-e éjszaka a vizelési ingerekre, javult-e a szexuális életünk? Ugyanis ezek azok a tünetek, amelyek a prediabéteszben a leggyakoribbak.

Ez az út azonban visszafelé is haladhat: a prediabétesz állapota egyfajta vízválasztó, itt még lehet változtatni, visszafordulni az úton, s az egészséges életmóddal megmenthetjük magukat a súlyos problémáktól, sőt, cukorszintünket minden további nélkül visszaállíthatjuk az eredeti, normális, 5,7 mmol/liter alatti szintre.

A statisztikák szerint egyébként ez az esetek harminc százalékában maradéktalanul sikerül is az érintetteknek.

Persze, ebben az esetben is legalább félévente ellenőrizzük a vércukorszintet (akár terheléses vizsgálattal is), s ha az értékekben újra emelkedést tapasztalunk, akkor azonnal lépjünk a helyzet kezelése érdekében. Rajtunk áll, merre megyünk!

Ajánljuk még:

„Legyen Alsómocsolád Magyarország kék zónája!” – Beszélgetés a Klíma-kávézó ötletgazdájával

Van egy aprócska település Baranya megyében, aminek lakói pár évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy megújulóenergia-közösséget. Útjuk során sok nehézséggel találkoztak, de számtalan jó gyakorlatot, ötletet, izgalmas kezdeményezést és figyelemre méltó eredményeket is láthattak, ami miatt úgy érezték, hogy ezeket másokkal is meg kell osztaniuk. Így született meg a Klíma-kávézó ötlete, ami lehetőséget ad arra, hogy az érdeklődők többet tudhassanak meg a klímavédelemről, a fenntarthatóságról, a természetalapú megoldásokról, a vízmegtartás lehetőségeiről, az energiamenedzsmentről, vagy épp az okos eszközökben rejlő lehetőségekről.