Egészség

46 ok az egészségért: a svédkeserű mindenre (is) jó?

Létezik egy anyáról leányra szálló házi csodaszer, amelyet talán még a legfiatalabb generációk is ismernek, és amelynek neve eggyé vált az egészség és a gyógyulás fogalmával. Nem más ez, mint a svédkeserű vagy svédcsepp, amelyhez a legtöbbünkben emlékezetes pillanatok, jóleső gyógyulások társulnak.

Mi is az a svédcsepp?

Egy különleges gyógynövényegyüttes alkoholos kivonata, vagyis egy gyógynövénytinktúra. Főbb összetevői az aloé, mirha, sáfrány, szennalevél, kámfor, rebarbaragyökér, kurkuma, bábakalácsgyökér, angyalgyökér és manna. Manapság már ahány ház – vagyis ahány gyártó –, annyi szokás: ki 15, ki 40 gyógynövény keverékéből állítja elő. A manapság kapható svédcseppek az előzőekben említetteken kívül tartalmazhatnak még körömvirágot, cickafarkat, gyermekláncfüvet, ezerjófüvet, benedekfüvet, tárnicsot, kamillát, citromfüvet, ánizst, mentát, pásztortáskát, csalánt, zsurlót, zsályát, veronikafüvet, narancshéj-esszenciát, gyömbért, fahéjat, rozmaringot, szegfűszeget, bazsalikomot, szurokfüvet, vidrafüvet – és még tovább is lehetne sorolni.

A feltaláló

A legrégebbi írásos feljegyzések a XVIII. századig nyúlnak vissza, ugyanis ekkor készítette el egy svéd orvos, dr. Claus Samst a varázslatos gyógyító cseppeket. Sokáig csak kézről kézre járt a készítmény, nem tett szert igazi világhírnévre, az áttörést az ismert gyógynövényszakértő, Maria Treben hozta el, aki ismert sikerkönyvében az eredeti kéziratot, receptet is megjelentette.

Claus Samst matuzsálemi kort élt meg, akárcsak családtagjai, és ezt a soká tartó egészséget az általa összeállított svédkeserű áldásos hatásainak tulajdonították. Hagyatékából előkerülő kézirata 46 pontban taglalta a készítmény jótékony hatásait, amelyeket végigolvasva úgy érezzük: megtaláltuk a bölcsek kövét és a fiatalság titkát. Egészen elképesztő erőről árulkodnak az eredeti sorok, és bár nehéz elhinni, hogy egy üvegben ennyi erő lakozik, számos feljegyzés és beszámoló igazolja a hatások valódiságát.

Pár példa a kézirat 46 pontjából:

  • Külsőleg, borogatásként alkalmazva elmulasztja a szédülést és a fájdalmat, a svédfüvek javítják a memóriát és az agyműködést. Jó a zavaros szemre, megszünteti a szemfájást és a szem vörösségét. Megszünteti a foltokat és a szürke hályogot, ha az ember idejében benedvesíti velük a szemzugot vagy nedves ruhadarabot tesz a csukott szemére. Fülfájás és fülzúgás esetén nedvesítsünk be egy darab vattát és dugjuk a fülünkbe! Biztosan használ, és Samst szerint még az elveszett hallást is visszahozza.
  • Ha gyakran és alaposan beecseteljük vele kiütéseinket, még az orrban vagy a test bármely részén lévő pörkök is meggyógyulnak tőle. Fogfájás esetén öblögessünk vele, a fájdalom megszűnik.
  • A svédcsepp szétoszlatja a hasban a szeleket, hűti a májat, megszünteti a gyomorbántalmakat és a zsigerekkel kapcsolatos összes panaszt, szorulás esetén pedig enyhítést hoz. Kiváló gyógyír epepanaszok esetén.
  • A svéd orvos szerint a svédcsepp végigkísérheti az állapotos nőt ezekben a szép hónapokban, és jó barátja lehet a szülés során is. Terhességi fájások, szülési nehézségek, tej beindítása, gyulladások, sárgaság – nincs az a panasz, amin ne enyhítene.
  • Gyerekeknél és felnőtteknél is használhatjuk bélférgek ellen, még a galandférget is kiűzhetjük svédfüvekkel, de a gyerekeknél ügyelni kell az életkor szerinti adagolásra. Kössünk egy nedves ruhadarabot a köldökre és tartsuk állandóan nedvesen a cseppekkel!

És a sornak még közel sincs vége…

Külsőleg borogatásként, bedörzsölőként alkalmazzuk, belsőleg teához, gyümölcsléhez keverve fogyaszthatjuk. Problémától és a szakember javaslatától függően alkalmanként 15-30 cseppet fogyaszthatunk belőle, de maximum adagja két evőkanál. Fogyasztása kúraszerűen javasolt: egy hónapnyi svédcsepp után tartsunk legalább három hét szünetet, majd kezdjük újra! Látványos eredményeket hosszas és kitartó alkalmazása után érhetünk el.

Mivel egy nagyon erős és összetett gyógynövénykivonatról van szó, számos betegséget és problémát orvosolhatunk segítségével. Hatással van a teljes szervezetünk működésére, javítja az anyagcserénket, serkenti a salakanyagok kiürülését, tisztítja a vért.

Külsőleg alkalmazva fertőtleníti a bőrt, megszünteti a gennyezést, gyorsítja a hegesedést. Élénkíti az adott terület vérellátását, és csillapítja a fájdalmat is. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt gyorsítja a megfázásból, influenzából való felépülést, felszabadítja a légutakat, erősíti az immunrendszert. Emlékeznek még gyermekkorunkra, amikor egy darab rongyra vagy vattára csepegtetett svédcseppet szagolgattunk? Hamar jött a gyógyulás.

A gyógynövénykészítmények között is kifejezetten erős fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, ezért bátran alkalmazhatjuk fog-, fej-, gyomor- és végtagfájdalmak esetén is, borogatásként vagy belsőleg, teába cseppentve. Borogatásként használva hatásos reuma esetén, gyógyítja a köszvényt és az ízületi gyulladást. Segít az égési és fagyási sérülések gyógyításában, valamint az ütésből származó dudorok, foltok ápolásában is. Megszünteti a hegeket, forradást és vágást, még a régebbi sérüléseket is. Ahogy nagyanyáink tanították: a borogatás előtt mindig be kell kenni a felületet körömvirágkenőccsel, az esetleges irritációk elkerülése érdekében!

Odahaza is kísérletezhetünk vele!

A svédkeserű egy egyszerűbb változatának elkészítésével odahaza is próbálkozhatunk, azonban mindig kellő figyelemmel és körültekintéssel járjunk el! Amire szükségünk lesz: 10 gramm aloe vera, 5 gramm mirha, 0,2 gramm sáfrány, 10 gramm szennalevél, 10 gramm kámfor, 10 gramm rebarbaragyökér, 10 gramm kurkumagyökér, 10 gramm theriak venezian, 5 gramm bábakalácsgyökér, 10 gramm angyalgyökér és 10 gramm manna.

A füveket egy nagy, széles nyakú, alaposan megtisztított üvegbe tegyük bele, és másfél liter 38-40 %-os gabonapálinkával vagy gyümölcspálinkával öntsük fel! Két hétig napon, meleg helyen vagy tűzhely közelében tartsuk az üveget, majd szűrjük át kisebb üvegekbe. Érdemes mindig csak annyit leönteni, amennyit éppen felhasználunk, a többit hagyhatjuk állni.

De ha kisebb dózisban alkalmaznátok a gyógynövényeket, próbáljátok ki azokat, amik egyben fűszerek is!

Ajánljuk még:

Hidratáltabb és egészségesebb bőr: a gombák szerepe a szépségápolásban

Nem feltétlenül a gomba az első összetevő, amit egy kozmetikum esetében keresünk a csomagoláson lévő felsorolásban. Pedig a gombák a szépségápolás minden területén használhatóak, hidratáltabb és fiatalabb lehet tőlük az arcbőrünk – többek között ezt is elárulta nekünk Sándor Nóra vegyészmérnök.

 

Már követem az oldalt

X