Egészség

3+1 stresszkezelési módszer, hogy könnyebben megbirkózz a nehéz időszakokkal

Akár akarjuk, akár nem, mindannyiunk életében jelen van a stressz. Ez önmagában nem feltétlenül jó vagy rossz. A körülmények, illetve a stresszre adott reakcióink határozzák meg, hogy ez pozitívan vagy negatívan hat ránk.

Sajnos azt, hogy hogyan lehet megküzdeni a túl nagy nyomással, nem tanítja meg nekünk senki. A feszültség rövid távon is problémákat okozhat, hiszen ha eluralkodik rajtunk az idegesség, a szorongás, a félelem, gyakran nem tudjuk helyesen levezetni, így a környezetünk, szeretteink ihatják meg az állapotunk levét, hosszú távon pedig fizikai tünetek, betegségek is felléphetnek.

Számos közismert módját lehet hallani a stresszoldásnak. Gyakran hangzik el javaslatként a sport, egy kellemes szabadidős tevékenység megtalálása, a figyelem elterelése vagy akár a zenehallgatás. Ez azonban nem mindig elég; sokaknak annyira túl tud pörögni az agyuk, hogy ennyitől nem kapcsolnak ki. Nekik mindenképpen ajánlott elsajátítani valamilyen komplexebb relaxációs, stresszoldó technikát. Ezek legtöbbször tanfolyamokon tanulhatók meg, de vannak szakemberek, akik személyre szabottan is foglalkoznak ilyennel.

Az alábbiakban összefoglalom néhány ilyen, viszonylag ismert, de még mindig nem a hétköznapok részét képző módszer lényegét, hogy könnyebbé tegyem a választást.

1. Mindfulness alapú stresszcsökkentés

Ez a módszer a tudatos jelenlétre, a külvilág aktuális pillanatában való érzékelésére építi gyakorlatait. Eleinte vezetett meditációkon keresztül tanítja meg, hogyan kell bármilyen helyzetben visszatérni a jelenbe, majd miután az alapokat megtanultuk, magunknak is képesek leszünk útmutatást adni különféle helyzetekre. Látszólag egyszerű légzésgyakorlatokkal indul a tanulás, majd a legtöbbször három-négy hónapig tartó tanfolyam végére olyan konkrét jelenségekre is rásegíthetünk vele, mint önmagunk támogatása, elfogadása, szeretet adása magunknak. A módszernek vannak buddhista alapjai, de semmilyen vallási, világnézeti elköteleződésre nincs hozzá szükség.

2. Autogén tréning

Ez az eljárás az ellazulást, egy bizonyos fajta transzállapot előidézését segíti, hogy ezen keresztül oldhassunk meg konkrét problémákat. Ez a módszer is, mint számos másik, nagyjából 12-15 hét alatt megtanulható, általában heti egy csoportos foglalkozás segítségével. Az ellazult állapot, amelybe a testet hozzuk, segít az általános szorongás, fáradékonyság, feszültség csökkentésében, de konkrét betegségek enyhítésére is gyakran használják, ilyenek többek közt a légzőszervi rendellenességek, különböző neurológiai betegségek vagy a bélrendszert érintő panaszok esetén. Ennek segítségével a fájdalomtűrésünk is változhat, és kifejezetten ajánlott alvászavaros embereknek is.

Eleinte konkrét gyakorlatokat végzünk, melyeknek szövegét érdemes memorizálni, hogy utána belső monológként mondhassuk magunkban, ezzel elősegítve, hogy ténylegesen a magunkévá tegyük őket. Ezt követően különböző célokat is be lehet építeni a gyakorlatokba, koncentrálhatunk egyes testrészeinkre vagy szokásokra, amelyeken szeretnénk változtatni. Ez is, ahogy a mindfulness, csak akkor végezhető sikeresen, ha a tanfolyamon kívül naponta kétszer 10-20 percet rászánunk az egyéni gyakorlásra.

stresszkezelés

 

3. Biofeedback

A biofeedback egy olyan gyógyászati eljárás, amely során elsajátítható, hogyan lehet kontrollálni bizonyos testfunkcióinkat, úgy mint a szívverés tudatos irányítása. A test különböző részére helyezett elektromos érzékelők felmérik a kliens aktuális állapotának olyan részterületeit, mint az agyhullámok, a bőr hőmérséklete, az izmok feszülése. A kapott jelekből megállapítható, mely testi reakciók okozzák a problémákat, ebből kiindulva lehet megtanulni, hogyan változtassunk a gondolatainkon, érzéseinken, bizonyos viselkedésmintáinkon úgy, hogy képesek legyünk irányítani testünk azon válaszreakcióit, amelyeket a stresszre, fájdalomra ad. Ez a gyakorlatban relaxációs technikák segítségével történik, amelyek többek közt az izmok ellazítását segítik, így csökkentve bizonyos tüneteket.

 

4. Légzéstechnikák

Egyszerű, de nagyszerű módszer, amelynek segítségével rövid távon is csillapíthatók bizonyos pánikreakciók, szorongások. A légzéstechnikák előnye, hogy szabadon lehet őket variálni, személyre szabni, és nem járnak különféle transzállapotok előidézésével, tudatmódosulással, így olyan embereknél is lehet őket alkalmazni, akiknek például a mindfulness nem ajánlott. Ezek közül néhányat gyakran tanítanak jógaoktatók is az óráikon belül, ez már egy jó kiindulási pont lehet, de sokan automatikusan elkezdjük a légzésünket lassítani, hogy meg tudjunk nyugodni adott helyzetben, így ez egy olyan ösztönös stresszcsökkentő módszer, amelyet tulajdonképpen csak meg kell tanulni jól használni, irányítani, de alapvetően hozzuk magunkkal, akaratlanul is visszanyúlunk hozzá, ha nem fagyunk le. A légzésre való koncentrálás segíthet abban, hogy visszatérjünk a jelenbe, és visszanyerjük az uralmat a gondolataink fölött.

Fontos, hogy amennyiben ezen technikák valamelyikének elsajátítására adjuk a fejünket, soha ne vágjunk bele anélkül, hogy utána ne néznénk a szakembernek, akitől tanulunk. Érdemes először rákeresni, milyen helyeken van erre irányuló hivatalos képzés, hol végeznek azok a szakemberek, akiknek megvan a speciális tudása. Ha valaki a honlapján nem jelzi, hol tanult, az gyanús jel lehet, ilyenkor nyugodtan rá lehet kérdezni a képzettségekre. Az is intő jel, ha egy szakember bárkit felvesz a csoportjába, hiszen, mint fentebb említettem, nem mindenkinek valók ezek a technikák, nem lehet őket bárkinél biztonságosan alkalmazni. Általában a szakemberek tartanak az indulás előtt egy egyéni konzultációt, ahol átbeszélitek, az aktuális élethelyzetedben működhet-e, ajánlott-e neked az adott technika, itt javaslatot is kaphatsz, hogy ha ez valamiért nem a te utad, merre menj tovább.

Továbbá intő jel lehet még az, ha valaki az egészet leönti egy ezoterikus-valláskeverős cukormázzal. Ahol elhangzik olyasmi, mint „Emelkedj fel a nőiességed csúcsáig, miközben a benned lakozó istennő által küldött fényoszlopodba burkolózol”, ott lehet, hogy jól fogod érezni magad, különösen akkor, ha nyitott vagy az imaginációs gyakorlatokra és a relaxáció alternatív módjaira, de ezek az alkalmak sokkal inkább szólnak egy rövid távú jó érzés, egy kis képzeletvilág megteremtéséről, mint a valódi, tartós stresszcsökkentésről. Nem azt mondom, hogy ezek a meditációs alkalmak károsak, de mindenképpen fontos tudni, miért mész oda, mit vársz attól, ami történni fog, kihez mész, és mi a célod vele.

Ajánljuk még:

Fejben dől el a gyomorideg – pszichoszomatikus betegségekről kérdeztük a pszichológust

Mindannyiunk életében jelen van a stressz és a szorongás, de nem mindegy, hogyan kezeljük ezeket. Sokan érzünk gyomorgörcsöt, gyomorideget, de a stresszre adott testi válaszunk mértéke és minősége eltérő, vannak, akiknél ez rendszeressé és krónikussá válhat, ami szervi problémákhoz vezethet. Erről is beszélgettünk Németh Lucával, a Budai Egészségközpont klinikai szakpszichológus-jelöltjével.

 

Már követem az oldalt

X