Család

Speciális órarend, appgyűjtemény, nyugalom – Egy iskolaigazgató levele a bezárások után

Vajon hány szülő kapott megnyugtató levelet a gyerek iskolájából?

Iskolás korú gyerekek szülőjeként most mindannyiunkban ezer kérdés kavarog. Hogyan oldjuk meg a gyerekek felügyeletét a következő napokban, ha magunknak munkába kell menni?  Hogyan folytatják a tanulást, hogy lehet majd így sikeresen befejezni a tanévet? Napok óta érett már ez a döntés, és nagyon örülök, hogy tegnap este megszületett.

A miniszterelnök bejelentése az iskolák bezárásáról szerintem mindenkit megnyugtatott. Aztán a következő pillanatban meg kérdések özönét tennénk fel a digitális oktatással kapcsolatban péntek éjszaka valakinek. De persze nem szeretnénk most senkit zavarni.

Épp a híreket meg a reakciókat olvasom a látogatók tömegétől (még nem lefagyott) siteokon, amikor megjön a levél kisfiam iskolájából, alig egy órával a bejelentést követően.

Íme:

„Tisztel Szülők, kedves Kollégák!

A kialakult helyzetre való tekintettel, szeretnék mindenkit tájékoztatni a következő napok tervéről.

A kormány döntésére számítva, már az elmúlt napokban megterveztük a lehetséges lépéseket az oktatás megszervezésére. 

A hétfői napon kollégáinkkal rendkívüli értekezlet keretében döntés születik, hogy melyik digitális platformot választjuk a kommunikációra gyermekeinkkel. 

Hétfőn délelőtt tájékoztatjuk Önöket, hogy az otthontanulás milyen szervezést igényel. 

Minden kollégánk felkészült a tananyagátadás digitális formájára, ennek gyakorlatára és professzionális lehetőségeire azonban segítséget kérünk az IT-s szülőktől.

Az online óratartás és feladatkiosztás reményeink szerint a jövő hét folyamán teljes egészében megvalósítható a felső tagozatban. A digitális órarend keddre elkészül.

Az első és másodikosok egy app gyűjteményt kapnak, főleg olvasás és matek gyakorlók, mely napi gyakorlása lesz szükséges, a tanítókkal pedig videóüzenet váltások tervezettek A heti feladatkiosztás, tantárgyanként önálló projektfeladatok kidolgozását jelenti majd 3. osztálytól felfelé, melyhez ELLENŐRZÖTT internet hozzáférésre lesz minden gyermeknek szüksége. Segítségüket kérjük, ennek a megszervezésében.

Kérjük a kedves szülőket, próbáljuk meg a vészhelyzet pozitív oldalát megmutatni gyerekeinknek…hamarabb leszünk digitális iskola, mint azt terveztük, továbbá kipróbáljuk a modern tanulásszervezés eszközeit. 

Akinek eszközproblémája adódik, kérem jelezze. Sajnos, csak 22 laptop áll rendelkezésre, végszükség esetén felajánljuk otthoni használatra.

Mivel ilyen élethelyzet még nem fordult elő, a helyzet kezelésében minden segítséget szeretnénk megadni. A folyamatos kapcsolattartás fontosságára szeretném felhívni a figyelmet, mely a gyerekek számára a biztonságérzetet jelentheti. A kényszerszünet nem szabad, hogy passzivitást eredményezzen. Ezért fogunk dolgozni kollégáinkkal az elkövetkező napokban. 

A helyzet nyugodt kezeléséhez kívánok higgadtságot és türelmet, melyben maximális mértékben partnerek vagyunk.

A hétfői értekezlet után küldöm a tájékoztatót, a speciális órarendet és kedden kezdjük a munkát.” 

Azt hiszem ebben a helyzetben így kell ezt csinálni. Külön hálás vagyok, hogy szó esik az ellenőrzött, tehát szűrőprogrammal ellátott internetkapcsolatról, és arról, hogy milyen fontos, hogy gyermekeinket megnyugtassuk, és a helyzet pozitív oldalára koncentráljunk. 

Ennek az iskolának a tanulói, az itteni szülők még péntek este, alig egy órával a bejelentés után sok kérdésükre válasz kaptak. Remélem, hogy mások is voltak ilyen szerencsések.

***

Tudjuk, hogy a határokon túlról is sokan olvastok bennünket. Kíváncsiak vagyunk, a világ különböző pontjain hogyan kezelik az iskolák a kialakult helyzetet, milyen élményekkel gazdagodtak a szülők. Köszönettel vesszük, ha megírjátok tapasztalataitokat az info [at] egy [dot] hu e-mail címre. 

A levelet az igazgató beleegyezésével, változtatások nélkül közöltük.

További cikkek a témában:

„HA AZ UTCÁN VAGY, FENYEGETŐZNEK, HOGY RENDŐRT HÍVNAK” – EXKLUZÍV INTERJÚ A MILÁNÓI TÉVÉSSEL

HIHETETLEN KÉPEKEN ÉS VIDEÓKON A KORONAVÍRUS PUSZTÍTÁSA

AZ EGÉSZ VILÁG GAZDASÁGI MŰKÖDÉSE FELBORULT, MOST KÉSZÜLNÜNK KELL – INTERJÚ CSATH MAGDOLNÁVAL

 

Már követem az oldalt

X