Család

Mit tehetünk az idősek lelki épségéért a koronavírus idején?

Mit tehetünk, hogy a napjaink ne szürküljenek el, a négy fal között se veszítsük el a lendületet, és hogy megőrizhessük lelki egészségünket?

Különösen szokatlan és ijesztő lehet a jelenlegi helyzet a szépkorúak számára, akiket talán nagymama vagy nagypapa becézéssel is illetnek időnként, s akikre most mindenki a leginkább vigyázni szeretne. Szokatlan lehet számukra ez a felfordulás, különösen, ha eddig saját erejükből intéztek maguk (és esetleg családjuk) számára mindent. 

Felmerül a kérdés, mit tehetnek az érintettek, hogy a bezártságba szorult napok se szürküljenek meg, ne veszítsék el a lendületet a négy fal között sem, és mindeközben lelki egészségüket is megőrizzék.

1. Az első és legfontosabb, hogy minden nap olvassunk friss híreket, de csak hiteles forrásokból!

Bármilyen szomorú, de nagyon sok médiafelület teret enged olyan írásoknak, amelyek forrása, hitelessége kétséges, ráadásul célzottan riogatni, sokkolni szeretnének minket. Ezeket szépen engedjük el, és fenntartással kezeljük a legkedvesebb személyektől érkező, de számunkra nem igazolhatóan hiteles forrású írásokat.  Egy oldal, amit biztosan érdemes követni és olvasni a hivatalos magyar tájékoztatóoldal. Ha pedig angolul is tudunk, akkor tájékozódhatunk az Egészségügyi Világszervezet oldaláról is.

Minden esetben információt, tájékoztatást keressünk, ne pedig hírverést! Ne dőljünk be az olyan híreszteléseknek, amik csak arra jók, hogy ne tudjunk utána rendesen aludni! Éppen ezért fontos nem csak a hírforrást megválogatni, hanem arra is ügyelni, hogy mennyi időt töltünk hírböngészéssel. Legyen egy bevett napi rutinunk, hogy a nap melyik szakában, mennyit, és honnan olvasunk, így nem engedjük át a kontrollt a bizonytalanságnak, megtévesztésnek és kétségbeesésnek.

2.  Ne szigetelődjünk el minden fronton!

Nagyon sok olyan dolog van, amiben támogatni tudtuk és tudjuk gyermekeinket, unokáinkat most is. A jelenlegi helyzethez azonban alkalmazkodni kell, szóval lehet, el kell fogadnunk, hogy ugyan megfőzhetünk a családnak három napra való élelmet, de csak akkor, ha a bevásárlást ők intézték nekünk! 

Ugyanakkor azt is fogadjuk el, hogy szükséges lehet megtanulnunk és kiélveznünk a virtuális felületek kapcsolatmegőrző szerepét.

Merjük kérni fiatalabb szeretteink segítségét, és akár az alábbi közös programokat is beépíthetjük az életünkbe:

-        konferenciahívás a családtagokkal: vagyis, amikor többen beszélünk egyszerre telefonon. Lehetőségünk van például egyszerre beszélni három gyerekünkkel, akik a világ három különböző pontján vannak. 

-        meseolvasás az unokáknak, akár videócseten keresztül: Skype, Whatsapp, Messenger-hívások segítségével képet és hangot is küldhetünk/fogadhatunk, tehát valós találkozás nélkül láthatjuk-hallhatjuk rokonainkat.

-        virtuális társasozás: modern szépkorúak talán eddig is kártyáztak a számítógépükön, most viszont lehet, hogy eljött az ideje, hogy új, közös játékokat is kipróbáljanak. Ilyen lehet a Honfoglaló, az online sakk vagy a közös, netes kártyapartik is.

3. Szánjunk időt önmagunkra

Talán elsőre ijesztő lehet, hogy mennyire korlátozottak a tevékenységi lehetőségeink. Mégis, ez a kényszerpihenő talán pont abban segít, hogy magunkkal foglalkozzunk kicsit – nem az unokákkal, nem a gyerekekkel, nem a szomszéddal. Csak magunkkal.

Itt a lehetőség, hogy magunkért legyünk – lehet, hogy egész életünkben először!

 Az önmagunkkal töltött idő sosem egyszerű, kihívást is jelenthet. De ki akadályozna meg bennünket abban, hogy a saját szabályaink szerint a saját kedvünkre tegyünk? Lehet, hogy végre van idő befejezni a barkácsolni valókat a ház körül a napos órákban. Ha kertünk van, most büntetlenül belekezdhetünk vagy folytathatjuk az ottani munkálatokat. Ha pedig még kevésbé szokványos feladatokba fognánk, elővehetjük a régi leveleket, képeket és elnosztalgiázhatunk egy kicsit! Fontos a számvetés, fontos az emlékfürdőzés – és ezek hatására talán még újabb vágyak is megfogalmazódnak bennünk!

Írhatunk listát arról, mit értünk el, vagy éppen mire vágyunk még. Megkereshetjük azt az embert, akinek régóta tartozunk egy bocsánatkéréssel, vagy azt a barátot, akire valamiért megharagudtunk, de mára túljutottunk a neheztelésen. Egyszóval elővehetjük azokat a – nem kellemes –, mégis, lelki egészségünk számára fontos dolgokat, amiket általában maguk alá temetnek a hétköznapok, hiszen inkább jobb nem figyelni rájuk. Lehet, hogyha most mégis figyelmet adunk nekik, további évtizednyi nyomasztásoktól szabadítjuk meg magunkat!

És persze ez az énidő-dolog egy modern, felfújt fogalomnak tűnhet, amit a fiatalok szeretnek meglebegtetni. De nem az, és nem is bonyolult. Csak annyi, hogy kicsit magunkra figyelünk mások helyett. Például azzal, hogy megnézzük a régi kedvenc filmünket, vagy (újra) elolvasunk egy könyvet, amihez kedvünk támad.

4. Kulturális csemegézés

Most rengeteg külföldi múzeum megnyitotta virtuális kapuit, és akár ingyen is megnézhetünk különböző tárlatokat. Minden adott, hogy otthonról járjuk be a világ kulturális sarokpontjait, vigyázva magunk és mások egészségére. Az alábbi linkeket megnyitva könnyen végiglépdelhetünk a világ legmegbecsültebb múzeumainak termein:

Párizs - Musée d’Orsay

Amszterdam - Rijksmuseum

Los Angeles - The J. Paul Getty Museum

São Paulo - MASP

És egy kis itthoni: Magyar Nemzeti Galéria

Végezetül nagyon fontos: ha egyedül érezzük magunkat, ha félünk, ha elbizonytalanodtunk – ezek mind természetes érzések! Ezeket az érzelmeket merjük megosztani a szeretteinkkel, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor lépjünk kapcsolatba segítő szakmájú emberekkel. Ne tartsuk meg magunknak a gondokat azt feltételezve, hogy minden más fontosabb, mert ez nem igaz. Az a sok gyerek, unoka, családtag aggódni fog, ha kizárjuk őket, ha lerázzuk a segítő szándékkal nyújtott kezeket. Merjük ezt is jó szívvel fogadni!

További cikkeink a témában:

ÍGY KÉSZÍTS OTTHON KÉZFERTŐTLENÍTŐT!

RÉGI IGAZSÁGOK ADNAK MEGOLDÁST AZ ÚJ PROBLÉMÁKRA? – IGAZODÁSI PONTOK KORONAVÍRUS IDEJÉN (IS)

„KÖSZÖNÖM, HOGY... ” – SZUPERERŐD A GONDOKKAL (ÉS MÁSOKKAL) SZEMBEN

 

 

Már követem az oldalt

X