Zala gyöngyszeme: a budafapusztai arborétum

Aktív

Zala gyöngyszeme: a budafapusztai arborétum

Nyár végén különösen jó az ország nyugati vége felé venni az irányt, hiszen itt több a csapadék, az aszály nem sújtja annyira a vidéket, üde zöld a táj. A zalai dombok ölelésében rejtőzik egy alig ismert arborétum: Budafapuszta. Tehát ha zöldre vágyunk, akkor Zala az egyik legjobb választás!

Nevéből azt gondolnánk, valahol a fővároshoz közel, a Duna bal partján lelhetünk rá, de Budafapuszta az ország nyugati felében található: Kistolmácstól, Kiscsehitől és Bázakerettyétől egyaránt nagyjából 3 kilométerre.

Az ország délnyugati csücske még akkor is üdén zöldell, amikor máshol mindenütt már tikkadtan kiált eső után a fű, a fa.

Igaz, itt is nyomokat hagytak az aszályos évek, jó húsz évvel ezelőtt az arborétum magvát képező lucfenyvesben a fák tömeges pusztulását okozta a szú.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Az egykori Zichy birtokon 1926-ban építették a vadászkastélyt, köré parkot alakítottak ki, kis tóval a közepén. Az ötvenes évek államosítása után kezdtek bele a terület arborétummá alakításába. Az elsődleges cél a közjó volt, hogy minél többen látogathassák ezt a szép helyet, másrészt azért, hogy távoli területek növényeit meghonosítsák itt. Új tavat létesítettek, másfél száz tűlevelűt és majdnem ennyi lomblevelű fát ültettek.

Ma több mint kétszáz féle fafajtát szemlélhetünk meg itt: elüldögélhetünk a hatalmas mamutfenyők, mocsári ciprusok és jegenyefenyők árnyában.

Tavasszal az virágzó azáleák mesebeli látványa ejti ámulatba a látogatókat. Évszaktól függően nyílik erdei ciklámen, farkasboroszlán, tavaszi tőzike, zalai bükköny.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Van itt vadgyümölcsös, ahol augusztusban áfonya és szeder kínálja édes terméseit, színesedik a csipkebogyó, a galagonya, a som. Remek ötleteket kaphatunk ahhoz, hogy milyen vadgyümölccsel gazdagítsuk saját kertünket is, hiszen ezeket a fákat, cserjéket egyre inkább szívesen látja mindenki a háza körül is.

Gyerekekkel jó móka, ahogyan elmerülünk a derékig érő páfrányerdőben, vagy bujkálhatunk a mocsári ciprusok manó-formájú léggyökereiben. A Zalaerdő Zrt. játszóteret is hozott létre az aprónépnek. A Makk-Kaland az arborétum szívében várja akácfából faragott mászókarendszerrel, kötéltoronnyal, pókhálócsővel, hintaágyas ringatóval a gyerekeket.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A felújított fogadóépületben káprázatos, gazdag gombabemutatón ismerkedhetünk meg e különleges élőlények varázslatos világával. Tűzrakóhelyek, bográcsozásra és piknikezésre alkalmas pihenők kínálják, hogy barátokkal, nagyobb családdal akár egy egész napot is eltöltsünk ebben a megnyugtató környezetben. Az arborétum a hétnek nem minden napján van nyitva, ezért a látogatás előtt érdemes tájékozódni, és az utazást úgy időzíteni.

Az arborétum érdekessége, hogy az 1930-as években itt nyitották meg az első magyar földgázlelőhelyet. Emlékmű jelzi a Budafapuszta 1-es számú fúrás helyét, ahol 1937. február 9-én – Magyarországon először – megkezdődött a földgázbányászat.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Lispeszentadorján határában a Budafapuszta 2. volt az első olajkút, melyet termelésbe is lehetett állítani, és még ma is üzemel, bár a hozama jelentősen leapadt. Mellette egy hatalmas sziklából kialakítva a kőolajbányász emlékmű hívja fel a figyelmet, hogy ne feledkezzünk meg az olajbányászokról.

Bázakerettye a magyar olajipar első fellegvára ma már csak nyomokban emlékezik arra az időre, amikor itt az olajbányászaté volt a főszerep. Persze sokfelé bólogatnak csápos olajkutak, és megnézhetjük a Magyar Olajipari Múzeumot.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Aki regionális ínyenc falatokra vágyik, esetleg egy különleges főzőkurzuson szeretné bővíteni szakácstudományát, a Bonne Chance étterem és hotel kínálatában mindezt meg is találja. Van itt gyógyfürdő is, ahogyan Lentiben és Letenyén is. Remek kirándulóhely Kistolmácsnál a Kozári forrás és környéke, az üdítő hűs vízért érdemes elgyalogolni a sűrű erőkön keresztül. Letenyén pedig megállásra szólít egy több mint 500 éves platán, amely a város jelképe. A kerékpáros turisták számára remek célpont lehet a környék, mert árnyas, nyugalmas utakon lehet kerekezni, élvezni a természet közelségét.

Miért érdemes ellátogatni egy arborétumba? Megismerhetjük az adott táj természeti adottságait, rácsodálkozhatunk messzi vidékek ritkán látott növényeire a fajtagyűjteményekben – láthatjuk, milyen sokszínű a természet.

A növények közt sétálni magában is lelket simogató. Lehet hallgatagon, vagy beszélgetve. Az arborétumban nem siet senki, hiszen a cél: a séta a növények között. A Budafapusztai egy az arborétumjaink között. Nem az első sorban szokták említeni, sokan nem is hallottak még róla. Érdemes felkerekedni, egy hosszú hétvégét szentelni a környék felfedezésére, belekóstolni ebbe a békés, varázslatos, nyugalmas táj élvezetébe. A nyár végén is zöld természetbe.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Kirándulásunk teljes fotógalériája itt nyílik:

Ajánljuk még:

A reggeli rutin varázsa: nyugalmat ad

A reggeli rutin nem a korán kelésről és a megszokásokhoz való görcsös ragaszkodásról szól. Egy jól működő rendszer sokkal inkább nyújt plusz lehetőségeket, rugalmasságot, mint egy hatalmas kapkodás. De a legfontosabb: feltölt energiával és segít, hogy jól induljon a nap. S hogy ez sikerül-e? Nos, sajnos semmi sem garantált...