Vízi kalandok kicsiknek és nagyoknak – válogatás a hazai vízitúrázási lehetőségekből

Aktív

Vízi kalandok kicsiknek és nagyoknak – válogatás a hazai vízitúrázási lehetőségekből

Ritkán kerül a látóterünkbe, pedig az együtt töltött idő igazán kivételes formája, amely számos izgalmat és kapcsolódást tartogat számunkra. Az elmúlt években hatalmasat bővült a választék, így már kezdőként is több tucatnyi program közül válogathatunk, és felfedezhetjük a természetes vizek nyújtotta élmény sokszínűségét és egyediségét. Ebben igyekszünk most segíteni válogatásunkkal, amelyben éppúgy helyet kapott a könnyed ártéri csónakázás, mint a Balaton átszelése sárkányhajóval vagy a fővárosi rafting-élmény. 

Csalinkázás az ártéri erdőben

Októberig havonta több alkalommal is indulnak szervezett vízi túrák a Gemenc ártereinek felfedezésére. Az egy- vagy többnapos kalandok indulópontja Baja-Dunafürdő, ahonnan közös felkészülés után a résztvevők vízre szállnak a Vén-Dunán.

Ha megfelelő a vízállás, akkor végigeveznek a Cserta-Dunán, megkerülik a Koppány-szigetet, miközben a Duna kis szigetén a hódok élőhelyét is felfedezhetik.

Délután számos fakultatív program közül lehet választani: gyalogtúra, kisvasutazás, az erdei nagyvadak megfigyelése, borkóstolóval egybekötött birtoklátogatás, a bajai Hajómalom és Magyarország legnagyobb kerületű fája, a pörbölyi Titán is várja az érdeklődőket.

Aerial panoramic view of a marina with boats in Chalkidiki, Gree

Fotó: 123RF

Többnapos túra esetén a második napon a Sió Árvízkaputól indul a túra, a Keselyűs Hajózsilipnél. Csalinkázás a Sió ártéri erdeiben, a Sió mellékágainak felfedezése és az oldalsó tavak megtekintése tölti ki a napot – garantáltan felejthetetlen élmény lesz.

Klasszikus Balaton-átevezés

2024.08.17-én rendezi meg a Fonyódi Turisztikai Egyesület a Balaton-átevezést – a programot csapadékos időjárás esetén másnap, 2024.08.18-án tartják. Klasszikus és félmaratoni távra is lehet nevezni:

a klasszikus táv 10 km a Fonyód–Badacsony–Fonyód útvonalon, míg a félmaratoni 21 km Fonyód–Balatonfenyves–Fonyód–Badacsony–Fonyód között.

Számos közlekedési eszközzel lehet nevezni: a csónaktól kezdve a kenun át egészen a sup-ig, sárkányhajóig és a tengeri kajakig.

Red canoe on beach at river Danube

Fotó: 123RF

Nevezni a helyszínen lehet – aki úgy gondolja, hogy idén kipróbálja magát a mezőnyben.

Mura-Dráva túra

Többnapos program a természet szépségeinek ölelésében.

A program sátorveréssel kezdődik Muraszemenyén, ahol az első este tábortűz mellet ismerkedhetnek meg egymással a résztvevők.

Az első nap Őrtilosra evez a csapat, ahol közös bográcsos vacsora zárja a napot. Vízvár a cél: vízre szállás a Mura és a Dráva összefolyásánál, irány Horvátország, a kavicszátonyok és a szigetek, illetve a több ágra szakadó folyó látképe mellett. A negyedik nap Barcs következik, utána Szentborbás, majd a hatodik napon Drávasztára. A túra hetedik napján Vejti a célállomás, a nyolcadik nap pedig Drávaszabolcson ér véget a kaland.

Fotó: 123RF

Egy intenzív, tartalmas közösségi élményt kínáló programban lehet részünk a természet vad tájain, s bár elsőre nem biztos, hogy könnyűnek tűnik, de talán éppen a kihívás teszi izgalmassá és maradandóvá az élményt!

Esti hódleső túra

A különleges dunai kalandon megismerkedhetünk a hódok világával, megtudhatjuk, hogy miért és miként építenek várakat és üregrendszereket.

A háromórás túrán a szervezők garantálják, hogy hódokkal is találkozunk, de ha nem, akkor vállalják, hogy a teljes részvételi díjat visszatérítik.

Kockázat tehát nincs a dologban, kaland viszont annál több, így érdemes megismerni ezt a szemünk elől igencsak rejtve működő világot. A szakvezetésnek köszönhetően rengeteget tudhatunk meg a hódok életéről, az ökoszisztémában elfoglalt helyükről és még utódaik neveléséről is. Mindenképpen érdemes kipróbálnunk!

Coypu, Myocastor coypus, also known as river rat or nutria

Fotó: 123RF

Rafting Light Program Budapesten

Egy városnézéssel egybekötött vízi élmény, ami garantált szórakozást kínál a résztvevőknek. A 6-12 személyes raftokon minden hullám izgalommá válhat, és a háromórás program emlékezetes pillanatokat ígér.

Az össztáv mindössze 8 kilométer, így kezdő evezősök is könnyen teljesíthetik.

Tökéletes hétvégi program családoknak, baráti társaságoknak vagy csapatépítésre vágyóknak is. A fővárost átszelő Duna pedig nem várt meglepetéseket hozhat, így minden túra az ismeretlenbe és a felfedezések örömébe vezetheti a jelentkezőket.

Panorama View on Elisabeth Bridge and Budapest,bridge connecting

Fotó: 123RF

Tutajossal a Tisza-tavon

Balázs Sándor (Tutajos) nem kevesebbet ígér, mint egy egzotikus élményt az egyik legszebb hazai tavunkon: a Nílus és az Amazonas mentéről származó vízi növényeket, a kontinens legnagyobb tündérrózsa mezőjét, sulyomkóstolást, és turisták által ismeretlen, titkos vízi ösvényeket.

A túra során katonai kishajóval fedezhetjük fel a Tisza-tó vízi ösvényeit, az „ámorakác” labirintust és a Gyilkos-tó egy részletét 

– a túravezető azt ígéri, hogy olyan helyeken is járhatunk majd, ahová csak túravezetővel juthatunk be, mert az ösvényeket ők maguk készítették.

Fotó: 123RF

 

Ajánljuk még:

Az ősz a kiadós túrák ideje – készülj és indulj!

Bár a nyári nap még jócskán fitogtatja erejét, azért már érezhető, hogy az ősz is hamarosan kopogtat – nemcsak a naptár szerint. Az ősz beköszöntével a természet csodálatos átalakuláson megy keresztül. A lombhullató fák levelei aranysárgára, vörösre és narancssárgára színeződnek, a levegő frissé és üdévé válik, és a táj egy varázslatos, új arcát mutatja meg nekünk. Ez az évszak tökéletes lehetőséget kínál arra, hogy túrázással fedezzük fel környezetünket és élvezzük a szabadban töltött idő számos előnyét. Pontokba szedtük, mi mindenről gondoskodj a felkészülés során és mire figyelj az útvonalak megtervezésekor.