Történetünk főhőse egy fa – nevezd te is kedvenc fádat az Év Fája hazai versenyére!

Aktív

Történetünk főhőse egy fa – nevezd te is kedvenc fádat az Év Fája hazai versenyére!

Talán mindannyian ismerünk egy-egy olyan fát, aminek árnyékában már gyermekkorunkban is megpihentünk, vagy amely megmentéséért egy egész város fogott össze. Találkozhattunk már olyannal is, amely csodával határos módon élte túl a legnagyobb viharokat, vagy amelyet a kihalás széléről sikerült visszahozni. Minden ilyen fának és minden hozzá kapcsolódó történetnek inspiráló ereje van, ezért ne habozzunk: jelöljük kedvenc történetünket, és lombkoronás főhősét az idei Év Fája versenybe!

2011-ben szervezték meg először az Európai Év Fája versenyt, amelynek fő célja, hogy nemzetközi szintekre emelje a fák védelmének ügyét – ezzel is hatást gyakorolva a valódi, eredményeket felmutató intézkedésekre. A nemzetközi versenybe minden résztvevő ország saját Év fája automatikusan kerül be- közülük szavazással döntik el, melyik fa lesz a befutó az adott évben.

A versenyt az Environmental Partnership Association (EPA, Környezeti Partnerség Egyesület) szervezi, több közép-európai országban működő testvéralapítványával együttműködve. Az induláskor mindösszesen öt ország vett részt a megmérettetésen, mára azonban már 15 nemzet indítja el saját kedvencét a nemzetközi versenyben.

Fotó: Pixabay / Susanne Stöckli

Az európai szavazás minden év februárjában kezdődik, az eredmény pedig márciusra lesz nyilvános. Az idei nyertesek között egészen elképesztő óriásokkal is találkozhatunk: a harmadik helyet egy több ezer éves szardíniai olajfa szerezte meg, aminek monumentális termete és kora már önmagában is figyelemreméltó. Második lett a francia síró bükk, és befutóként végzett A kert szíve, a lengyel bükk.

Idehaza minden évben, az európai verseny lezárását követően hirdetik meg a magyarországi Év Fája versenyt, amelynek 2024-es jelölése március 22-én, a Víz Világnapján indult.

A hazai fák versenyébe a Madarak és Fák napjáig, azaz május 10-ig lehet jelölni a kedvenc fánkat, az Év Fája oldalon.

Az hazai verseny szervezője, az Ökotárs Alapítvány az Év Fája megmérettetéssel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. 

Fotó: Pexels / Mali Maeder 

A szervezők az idei évben is olyan fák nevezését várják, amelyek fontos szerepet töltenek be az őket jelölő közösség, illetve a környéken élők életében.

A verseny során előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy ha életét vagy életterét veszély fenyegeti.

A versenybe bárki nevezheti kedvenc fáját, egy történet kíséretében, ami kifejezi, hogy az adott fa miért fontos számára. A szervezők kiemelik, hogy a fa kora, szépsége és mérete nem fontos- nem ezek lesznek a döntő szempontok az értékelésnél, hanem az őshonos jelleg, a közterületen betöltött funkció és a fa története, esetleges környezetvédelmi ügyhöz történő kapcsolódása.

A nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije 12-15 döntőst választ, végül közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést.

A verseny végén megválasztják a Hős Fát is: a szakmai zsűri annak a fának adja ezt az elismerést, amelynek élete veszélyben van, és amelynek megmentéséért a körülötte élők aktívan cselekednek.

Fotó: Pixabay / Joe Plenio

Hogy kedvet kapjunk a nevezéshez,

érdemes megismerni a tavalyi döntősök történeteit: a régi idők meséit őrző győrszentiváni tölgyest; az öreg Vackort, Tokaj szeretett vadkörtefáját vagy a szekszárdi remete berkenyéjét, amely tavaly az első helyen végzett a versenyben. 

Emberek százainak lelkével kapcsolódnak, számos emléket őrizve évgyűrűikben. Élő példái annak a különleges kapcsolatnak, amitől a mai modern világ igyekszik minél jobban elszakadni, de ami legyőzhetetlen erejével mindig visszahúz az élet helyes útjaira: nem más ez, mint az ember és környezete között áramló energiák hálózata, a természetkapcsolódás sosem szűnő lehetősége, ami éppen annyira része a mi életünknek, mint bármely más élőlénynek a Földön. 

Ideje újra felfedezni a körülöttünk élő világ csodáit, amelyek többek között olyan megmérettetéseken válnak láthatóvá, mint az Év Fája versenye. Arra biztatunk hát mindenkit, hogy nevezze saját kedvencét, és mutassa be történetét másoknak is!

Itt tudsz nevezni az Év Fája versenyre

Ajánljuk még:

35 éve gondoskodnak a hagyományos mesterségek továbbadásáról – a Kaptár Egyesület inspiráló története

Fiatal korában, a műszaki rajzok készítése közben még eszébe sem jutott, hogy valamikor, a távoli jövőben egy teljesen más területen kamatoztathatja kézügyességét és kreativitását. Aztán jött egy ötlet, megépült az első kemence, és ez elindított egy teljesen új életet, aminek középpontjában a mézeskalácsok és a népművészet hagyományainak ápolása áll. Turós Jánossal, a Kaptár Egyesület elnökével beszélgettünk mesterségekről, népművészetről és a fiatalabb generációk bevonásáról.

 

Már követem az oldalt

X