Aktív

Nem kell lemondani a futásról meleg időben sem!

Lehet, hogy most tavasszal kattantál rá a futásra, és elriaszt, hogy közeleg a kánikula, amikor létezni is nehéz, nemhogy futni. Jó hírünk van: kis odafigyeléssel a meleghez is hozzá lehet szokni, és nem kell lemondanod a szabadtéri futásról.

Személye válogatja, de nekem mindig a szabadtéri futás jelenti az igazi kikapcsolódást, még akkor is, ha városi körülmények között kell futnom. Teljesen más érzés, amikor a friss levegő csap az arcomba, és látom, ahogy a galambok szétrebbennek előttem az úton. Ha jól időzítek, a szomszéd is éppen abban az órában sétáltatja cserfes labrador kutyáját, soha nem bírom ki, hogy ne vakarjam meg a füle tövét.

Aztán persze a meleg beköszöntével a friss levegő helyett a forró levegő csap arcul, ezért senkit nem tudok hibáztatni, ha olyankor inkább a futópadra menekül. Van néhány megszívlelendő tanács, amelyek betartásával a nyári futás is elviselhetővé és biztonságossá válik odakint, ha a benti edzés nem jöhet szóba. Az pedig külön jó dolog, ha a szervezetünk megtanul alkalmazkodni a meleghez, mert így egyébként is sokkal jobban fogjuk tolerálni a hőséget.

Miért fontos betartani bizonyos játékszabályokat a nyári futás alatt?

Ha melegben futunk, a szervezet fokozott igénybevételnek van kitéve. Az erek kitágulnak, a szív erőteljesebben dolgozik. Az izzadás fokozódik, hogy a bőrön keresztül elpárologtatott folyadék hűtse a szervezetet. Az izzadás során nemcsak vizet, de ásványi anyagokat is veszítünk, amelyek hiánya fennakadást okozhat a szervezetünkben, ezért nagyon fontos a megfelelő pótlása.

Mindig legyen nálad víz, ha melegben futsz

Lehet, hogy hűvösebb időben nincs szükséged vízre, ha rövidebbet futsz, de nagy melegben kötelező gondoskodni az elegendő folyadékfogyasztásról. Mindig legyen nálad folyadék, és rövid időközönként kortyolgass belőle. Ha nincs kedved cipelni, úgy tervezd meg az útvonalat, hogy legyen vízvételi lehetőség, közkút. Az is megoldás, hogy körözve futsz, és valahol elrejted az innivalót, hogy minden kör végén tudd magad hidratálni. Megfelelő hűtés és hidratáció nélkül megnövekszik a szervezet maghője, és kimerültség, izomgörcs, szélsőséges esetben hőguta is felléphet! Ne csak edzés alatt figyelj oda a megfelelő folyadékfogyasztásra, kánikulában mindenkinek az átlagosnál több folyadékra van szüksége.

Fuss reggel vagy este

Lehetőleg kerüld a délelőtt 10 és este 6 óra közötti időszakot, ha rekkenő hőség van odakint. Még ha utálsz is nagyon korán kelni, megéri, mert akkor van a legkellemesebb idő, hogy letudd a napi távot. Próbálj erdőben vagy olyan útvonalon futni, ahol sok az árnyék.

Legyél kíméletes önmagaddal

Ez nem az az időszak, amikor villogni tudunk az új egyéni csúcsokkal, de nem is az a cél. Légy kíméletes a szervezeteddel, és adj neki időt, hogy megszokja a rendkívüli időjárási körülményeket. A pulzusod valószínűleg magasabb lesz, de ne engedd elszállni, inkább vegyél vissza a tempóból. Mindig figyeld a tested jelzéseit, és halld meg, amikor elég volt.

Sapka, napszemüveg, világos ruházat, napvédő krém

A sapka megvéd a napszúrástól, és remekül lehet vizezni futás előtt, illetve közben is. Ugyanez igaz a futóruházatra, viselj könnyű és világos anyagból varrt technikai ruházatot, amit szintén gyakran vizezhetsz, ha arra alkalmas helyre érsz. Vigyázat, a cipőd ne áztasd el, ha nem muszáj!

Nyárra érdemes beszerezni néhány UV-szűrős ruhadarabot is, amely extra védelmet jelent a káros UV-sugarak ellen, a napszemüveg pedig a szemedet védi.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni: a napvédő krém használata elengedhetetlen, ha nyáron sportolsz a szabadban. Az ember nem is gondolná, de már a sima futóruházat alatt is le lehet égni, ha szellős anyagból készült, és nem kented be alatta napvédő krémmel! Használj sportolóknak kifejlesztett terméket, hogy ne folyjon le rólad olyan könnyedén.

 A legfontosabb a fokozatosság, lépésről lépésre szoktasd magad a melegben futáshoz. Két-három hét szükséges a szervezetnek, hogy elérje az alkalmazkodási lehetőségeinek a határát, és onnantól kezdve egy fokkal minden könnyebb – bár hűvösebb nem – lesz.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X