Aktív

Motiváló otthon, avagy ezért készíts álomtáblát még ma

Szükséged lenne egy kis inspirációra és motiváló erőre? Valamire, ami nap mint nap emlékeztet arra, hogy mit szeretnél elérni? Tudatossággal, és egy nagyon kreatív megoldással közelebb kerülhetünk álmainkhoz, vágyainkhoz. Elmondjuk, hogyan!

A vision board – vagy ha úgy tetszik, álomtábla – egy nagyszerű eszköz, amely lehetővé teszi, hogy folyton a szemünk előtt legyen mindaz, amit el szeretnénk érni az életben, vagy legalábbis a következő években. Emlékeztet arra, hogy merre tartunk, erőt ad, cselekvésre ösztönöz, mindemellett pedig otthonunk dekorációja is lehet, főleg, hogy kreatív módon, saját stílusunkban, és személyiségünkre szabva készül.

Az első lépések

Ahhoz, hogy az álomtábla létrejöjjön, pontosan meg kell határoznunk a céljainkat. Adjunk minél konkrétabb leírást, mondjuk ki, vagy jegyezzük le, esetleg fogalmazzuk meg magunknak a kívánságainkat. Nem elég viszont, ha annyit mondunk, „szeretnék egy nagy házat”, hiszen ez túl tág fogalom. Milyen házat? Hol? Kivel szeretnénk ott élni? Milyennek képzeljük el kívülről és belülről?

Ha szavakba öntöttük a részleteket, sokkal kézzelfoghatóbb dolgot, egy megvalósíthatóbb tervet hozunk létre. Ezután következik a vizualizáció, ami nemcsak az előkészületek fontos része, de a kivitelezés lényeges eleme is. Képzeljük el bátran azt, amiről áhítozunk, sőt gondolkodjunk úgy róla, hogy már a miénk is! Ezzel még közelebb kerülhetünk hozzájuk.

Vágjunk bele!

Mielőtt ténylegesen elkezdjük létrehozni a táblánkat, jó, ha meghatározzuk a céljaink elérésének időszakát, valamint témáját. Rövid-, közép- vagy hosszútávú terveink vannak? Felvázolhatunk 1-2, de akár 5 vagy 10 éves periódust is. Ha ez megvan, gondoljuk végig, hogy az életünk mely területére/területeire összpontosítunk. Egészség? Család? Utazás? Párkapcsolat? Önmegvalósítás? Karrier?

Kérdezzünk magunktól, és válaszoljunk őszintén: Mi tenne valójában boldoggá? Mit szeretnék elérni a következő években? Milyen karrierről álmodozunk? Hol élnénk a legszívesebben? Mi az, ami érdekel, és meg szeretnénk tanulni? Az ilyen és ehhez hasonló kérdések segítségünkre lehetnek a célok meghatározásában, és a tábla létrehozásában.

Ne féljünk kimondani, mire vágyunk, és ne gondoljuk azt, hogy túl sokat „kérünk”. Nincs túl nagy álom, sőt, ha szükséges, igenis rugaszkodjunk el a realitás talajáról!

Kreatív szórakozás

Aki szeret alkotni, ötletelni, és élvezi a különféle kreatív munkafolyamatokat, annak ez egy remek kikapcsolódási forma lehet, amit egyedül, mondjuk énidő gyanánt vagy akár a párunkkal, gyerekeinkkel együtt is végezhetünk. Igen, vision boardot együtt is készíthetünk, közös álmokkal a fókuszban.

Fontos, hogy minden, amit a táblánkra teszünk, ábrázolja a célkitűzéseinket, inspiráljon (nagyon) bennünket, hasson ránk érzelmileg, vagyis legyen olyan dolgok összessége, ami megmozgat, ami elindít belső folyamatokat, és amit látva azt érezzük: ez kell nekünk, ezt szeretnénk! 

Eszközök, tervek, kivitelezés

A vision board alapja bármilyen tábla (parafa, hungarocell, farostlemez, kartonlap, háló) lehet, ezenkívül jó, ha a kezünk ügyébe helyezünk vágó-, ragasztó-, rajz- és íróeszközöket, magazinokat, amikből szöveget és képet egyaránt kiszedhetünk, matricákat, fotókat, apró tárgyakat, bármit, ami jelentéssel és pozitív erővel bír számunkra. Ha mindez megvan, már csak annyi a dolgunk, hogy kidolgozzuk a megfelelő elrendezést. Ezután rögzítsük a kiválogatott dolgokat, feliratozzunk, dátumozzunk, vagyis hozzuk létre a saját motivációs felületünket.

Fontos, hogy ne zsúfoljuk tele az álomtáblát, legyen szellős, átlátható, olyan, hogy ha egy pillanatra is meglátjuk, átadja a lényeget. A kész táblának válasszunk egy jól látható helyet az otthonunkban, olyat, ami előtt naponta többször is elsétálunk, vagyis ahol rendszeresen (de nem túlzottan sokszor) rátekinthetünk.

Figyeljünk arra is, hogy olyan célokat „tegyünk” a vision boardra, amik tényleg megmozgatnak, amik egyértelműek, amik a meghatározott időtávban megvalósíthatók, és elhisszük róluk, hogy számunkra is azok. Legyünk türelmesek,

irreális elképzelések helyett a saját életünkre szabva gondolkodjunk, és tegyünk is azért, hogy megvalósuljanak a vágyaink.

Hogyan használjuk?

A tábla remek ösztönző eszköz, de puszta létrehozása, vagyis a célok megfogalmazása természetesen nem képes változásokat előidézni az életünkbe. Abban viszont segíthet, hogy megmutatja, mi felé szeretnénk haladni. Hatékony módszer, ha amikor megállunk előtte, hangosan kimondjuk az azon szereplő vágyainkat. Ízlelgessük, ismételgessük, ne féljünk tőlük! Mindemellett hagyjuk, hogy az, amit látunk, cselekvésre ösztönözzön!

Ahogy telik az idő, fejlődünk, változunk, így a táblának is szüksége lehet frissítésre. Az, hogy milyen gyakran újítunk, módosítunk, rajtunk áll, kicserélhetünk egy-egy képet, szöveget, de akár az egész megjelenését is átalakíthatjuk, egy dologra figyeljünk csak: maradjon inspiráló, ösztökélő.

Csak semmi görcs!

A vision board célja, hogy utat mutasson, éppen ezért érdemes egyfajta pozitív, megerősítő mankóként tekinteni rá. Amikor megpillantjuk, próbáljunk meg nem görcsösen fókuszálni rá és tartalmaira, hanem inkább kellemesen belehelyezkedni abba a vízióba, hogy az egyes céljainkat már elértük, érezzük át az elégedettséget, és higgyük el: megvalósulhatnak az álmaink.    

+ Tipp: Álomtáblát digitálisan is készíthettek, háttérképnek beállítva pedig gyakran láthatjátok, ezáltal motiváltabbak is lehettek.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X