Aktív

Menj hegyre az egészségért! – A téli sportok pozitív hatásairól

A téli hidegben sokszor csábító gondolat, hogy begubózva, a kandalló mellett szürcsöljük a meleg kávénkat ahelyett, hogy kitennénk a lábunk a házból. Sokan nem is akarnak hallani mozgásról a hidegebb hónapokban. Pedig a téli sportoknak ezernyi jótékony hatása van – ezek közül mutatunk most be egy adagot!

Legyen sí, snowboard, hegyi túra vagy bármilyen más téli sport, igaz rá: olykor nehéz elindulni, a hegytetőn viszont már szinte garantált a jókedv. De ezen túl is vannak érvek, amelyek a klasszikus téli sportok mellett szólnak!

Erősíti a szervezetet

Rögtön ezt a pontot tucatnyi alpontra bonthatnánk, ugyanis a téli sportoknak megannyi pozitív hatása van – olyanok is, amelyek más sportok esetén nem is érvényesek! Például ezek a sportok erősen igénybe veszik az alsó test izmait, sőt olyan részeket is megmozgatnak, amikről nem is tudtuk, hogy léteznek. A síelés természetesen guggolásban tartja a testet, ami erősíti a csípőt a combizmokat, a vádlit és a farizmokat. A snowboardozás kevésbé használt izmokat is aktívvá tesz, például a boka és a lábfej környékén elhelyezkedő izmokat, mert ezeknek erőteljes mozgatása szükséges a deszka irányításában és az egyensúly fenntartásában. 

A mélyhasi izmokat is megdolgoztatják ezek a sportok, ennek pedig egész évben örülhetünk, ugyanis a helyes testtartás felvételében és megtartásában (amellyel megannyi betegséget megelőzhetünk!) nagyon is szükségünk van a core izomzatra. (Jó hír, hogy a hasizom megfelelő edzése egyeseknél orgazmusszerű érzéseket produkál – erről bővebben ITT ÍRTUNK.)

A síelés és a snowboardozás megerőltető sportok, amelyek ismételt izomműködés miatt megkövetelik a szívtől, hogy extra oxigénnel ellátott vért és tápanyagokat biztosítson. Ahogy a szív- és érrendszert egyre jobban igénybe veszik, az is egyre hatékonyabbá válik.

A sízés és más hegyi sportok a csontozatra is jótékony hatással vannak, ha rendszeresen végzünk ilyen mozgásformákat. Ennek oka, hogy a szervezet „megtanulja” védeni magát, vagyis a csontozatot erősíti, hogy az esetleges töréseket, sérüléseket elkerülhessük. 

Kalóriaégetés a hegytetőn

Már azzal is sokkal több kalóriát égetünk, hogy a hideg levegőn sportolunk, hiszen a szervezet kénytelen folyamatosan a test hőmérsékletét szabályozni. Hogyha ezt egy jó kis sízéssel kombináljuk, óránként akár 350-600 kalóriát is elégethetünk puszta lesiklással. A kezdők ezt a kalóriaégetést megnövelhetik a dombon felfele való gyaloglással, hiszen tanulóidőben sokszor érdemes aprókat mászni, aprókat csúszni. Egy kezdő kalóriaégetése jóval magasabb, hiszen egy profi síelő vagy snowboardos hatékonyabb technikával rendelkezik, és ennek következtében kevesebb kalóriát is éget el. A haladó síelők viszont annak örülhetnek, hogy minél meredekebb a lejtő, annál több kalóriát égetnek el magával a lesiklással, mert a testnek keményebben kell dolgoznia, hogy egyensúlyát megtartsa. 

Rugalmassá tesz

Különösen a hódeszka nagymértékben növeli a rugalmasságot, hiszen gyakori és gyors irányváltást igényel, ami miatt idővel csökkenti a ficamok és az izomhúzódások előfordulásának valószínűségét. Emellett téli sportok javítják az izmok közötti összhangot, ezáltal az egyensúlyt is. De – csakúgy mint minden sportág esetében – érdemes kialakítani egy nyújtó rutint a pályán töltött idő előtt és után is a húzódások és kisebb balesetek elkerülése végett. Ez a téli sportoknál, ahol az izmok a hideg miatt még merevebbek eleinte, különösen fontos, csak úgy, mint a bemelegítés!

Jó közérzetet biztosít

A testmozgás önmagában csökkenti a szorongást és a depressziót, javítja a hangulatot és az önbecsülést. A legtöbb edzéshez hasonlóan a síelés és a snowboardozás is endorfinokat termel, amelyek nyugodtabbá és boldogabbá tehetnek. Ráadásul a látványos, hóval borított hegyeken, völgyekben eltöltött idő a maga módján terápiás hatású. A vad, érintetlen hegyek különösen nyugtatóan hatnak az agyunkra, a siklás okozta adrenalinnal kombinálva pedig erősítik a jó közérzetet. 

Extra öröm: a D-vitamin

Télen ugyanúgy szükségünk van D-vitaminra, mint nyáron, viszont a rövid, felhős napok miatt nincs egyszerű dolgunk, hogy elegendő napfényhez jussunk. Márpedig arra nagy szükség van ahhoz, hogy a természetes módon elfogyasztott D-vitamint hasznosítani tudja a szervezetünk. Márcsak emiatt érdemes felmenni a hegyre, magunkba szippantani a jó levegőt, gyűjteni a hóról is visszatükröződő napsugarakat – vigyázat, naptej kötelező, ha nem szeretnétek úgy járni, mint Pottyondy Ákos kollégánk.

Itthon is találunk kisebb sípályákat, a környező országokban pedig rengeteg síparadicsom található. Évente legalább egyszer, ha nem többször – érdemes ellátogatni valamelyikbe, kicsit kiugrani a komfortzónából, családdal vagy barátokkal élvezni a tél lehetőségeit! Hiszen az már csak hab a tortán, hogy a téli sportok jellemzően társasági alkalmak, amikor a hétköznapi gondoktól távol együtt élvezhetjük az életet!

Ajánljuk még:

Zöldcsütörtöki fogások – ínyenceknek is!

A hagyomány szerint zöldcsütörtökön – az utolsó vacsorára emlékezve – friss zöldekből készült ételeket illik fogyasztani. Idén szerencsénk van, hiszen hamarabb érkezett a tavasz, és már bőven van madársaláta, sóska és csalán, de zsenge spenótot is lehet már látni a kiskertekben. Többségünk a piacról szerzi be ilyenkor a főzelékhez, leveshez valót, és bár a tradicionális receptek szerint nemcsak húsmentesen kell ezekből elkészíteni a napi betevőt, hanem szigorúan böjtösen is, állati zsiradék és fehérje nélkül, ma már az is méltányolható, ha valaki legalább arra figyel, hogy valóban kerüljön zöld az asztalra zöldcsütörtökön. Ehhez adunk néhány tippet.

 

Már követem az oldalt

X