Aktív

Ha még sohasem repültél... Nem is olyan drága, próbáld ki!

Féltem a magasban, az ismeretlen rendszertől és a megfizethetetlen áraktól. Nem kellett volna. 

A repülés mindig olyan elérhetetlennek tűnt számomra, meg is békéltem vele, hogy én ezt az élményt sosem fogom átélni. Eleinte szomorúan nyugodtam ebbe bele, később már megkönnyebbülten, mert néhány éve erős tériszonyt tapasztaltam. Legalább nem kell hősnek lennem, mint az erdélyi lanovkán, ahol vizet facsartam a kapaszkodókorlátból, úgy markoltam, és páni félelemben szorongtam végig, amíg a két hegycsúcs között átlebegtünk.

A fő ok persze a pénz volt, na, nekem sose lesz erre – ám ezennel biztatok mindenkit, hogy keljen útra a felhők felé, mert nagy valószínűséggel bárki megteheti. A repülőjegyek ma már nem az elérhetetlen kategóriában vannak: húszezer forintért már ki lehet repülni több országba is, és ha figyeljük a repülőjegyek alakulását, akkor ennél olcsóbban is: Rómába például hatezer forintért volt akciós repülőjegy, oda-vissza tizenötezerből kijött az út.

A szállás pedig számos úticél esetében szintén magyarországi árakon is fellelhető, és éjszakánként már hétezer forintért is találunk kis apartmanokat, pár napra kiadó szállásokat. A jobbak persze inkább duplájába kerülnek, de ha csak két éjszakát alszunk ott, egy évben egyszer sokaknak belefér ez az összeg. Nekem egyébként még ez sem fért bele, de ajándékba kaptam, és ez is egy opció: ha ajándékok helyett repülőutunkra kérünk és gyűjtünk összegeket. Egy két éjszakás olaszországi út szállással (huszonnégyezer forint), repülőjegyekkel (húszezer forint), városlátogatással (tömegközlekedésre és belépőjegyre tizenötezer forint) nagyjából hatvanezer forint,

amit itthon ma már három közepes vásárlással otthagyunk a boltban.

Ha apartmant bérlünk, mi magunk is főzhetünk, de a streetfood sem sokkal drágább máshol sem, mint itthon. És amikor mérlegelünk, érdemes levonni azt, amit itthon elköltenénk az utazás időtartama alatt, így azért már barátibb árakkal szembesülünk.

Persze a repülés nemcsak amiatt marad ki az emberek életéből, mert elérhetetlenül drágának gondolják. Úgy érzik, annyira idegen világ az egész, és olyan bizonytalanul mozognának benne, hogy inkább nem vágnak bele. Pedig nem nagy ördöngösség az egész, interneten már számos olyan videót találunk, ami pontosan elmagyaráz mindent. De én is olyan családtaggal repültem először, aki már otthonosan mozgott ezen a téren, és barátnőm is így tett, amikor talált egy olcsó repülőjegyet, felhívta azt a kolléganőjét, akiről tudta, hogy repült már, és megkérdezte, érdekli-e ennyiért egy jegy. Érdekelte. Nem nagyon beszélgettek addig, de együtt utaztak el.

Egy másik tanulság az ő történetükből: úgy is ki lehet repülni egy másik országba, ha történetesen angolul nem sokat tudunk. Ők nem tudták a nyelvet, de volt okostelefonjuk, ezen írták be, amit kérdezni, mondani akartak, és a fordítóval lefordított szöveget tartották oda a boltosnak, a recepciósnak, a pincérnek. Ugyanúgy az okostelefonos térképen tervezték meg az útvonalaikat, nézték a buszok-metrók menetrendjeit, és ragyogóan elboldogultak.

Végezetül pedig tériszonyos társaimnak néhány biztató szó: a repülős élmény nem olyan, mint egy lanovka, egy libegő vagy egy óriáskerék! Semmi félelmet nem éreztem, pedig én még a létrára is szédelegve és imákat mormolva megyek fel.
Szóval érdemes elgondolkodni rajta, tényleg ki kell-e hagyni az életünkből a repülést – mert ma már valóban kedvező árakon nyílik lehetőség arra, hogy a felhők felett, egy-két óra alatt eljuss a világ csodás tájaira, és olyan örök élménnyel térj vissza, amit nem vehet el tőled soha senki sem.

 

Már követem az oldalt

X