Aktív

Csak néhány perced van? Az is elég a lényegre!

Fantasztikus előadók, nagyon rövid, akár 2-3 percesre fogott mondanivaló, olyan hasznos gondolatok, amelyek ráébresztenek valami fontosra az életeddel kapcsolatban, és amelyekről úgy érzed: muszáj terjesztened őket. Ismerd meg a TED-előadásokat!

Mik azok a TED-előadások, és miért nagyon hasznosak?

Két TED-előadásról is írtam már (az önbizalom növelésének módszere, illetve a halogatás lélektana témájában), mert sokat tanultam belőlük. A TED-előadásokból ugyanis tényleg rengeteget lehet tanulni, legyen szó bármilyen témakörről.

De mik ezek az előadások, és miért olyan jók? A TED a technológia + szórakozás + design szavak rövidítéséből származik. Tulajdonképpen egy konferenciasorozatról van szó, amelynek jelszava: gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. Az első konferenciát 1984-ben tartották, és nem tervezték a folytatást, de akkora népszerűségre tett szert ez a koncepció, hogy újabb témákat kért a közönség. 1990 óta már évente megrendezik.

Fontos, hogy rövid legyen: aranyszabályként 18 perc alatt kell elmondani valami olyat, ami inspirálhatja az embereket, elgondolkodtatja, lelkesíti. Rendkívül érdekes előadásokról van tehát szó, amelyek tömörek, figyelemfelkeltőek, és gondolkodásmódunkat formálják, vagy életünkhöz adnak gyakorlatban is hasznosítható tudást. Angol nyelvűek ugyan,

de magyar felirattal is elérhető több mint 4600 előadás.

A TEDx pedig azokat a konferenciákat jelenti, amelyeket nem a fő szervezők, hanem helyi önkéntesek hoznak létre. Ezeknek is illeszkedniük kell a TED szellemiségéhez (legyen az előadás rövid, gondolatébresztő és hasznos), és meg kell kapniuk a szervezők jóváhagyását is.

Hírességek és hétköznapi, érdekes emberek

És hogy kiktől hallhatjuk ezeket a valóban lenyűgöző néhány perces ismereteket? Olyan előadókat hívnak meg a világ minden részéről, akik valamilyen területen kiemelkedőt alkottak vagy szaktekintélynek számítanak. A meghívottak között volt például Bill Clinton, Jane Goodall vagy Bill Gates is, valamint számos Nobel-díjas tudós. A magyarok közül is tartottak már TED-előadásokat: például Polgár Judit a Kaszparov elleni győzelemről vagy Freund Tamás az agyhullámok és kreativitás kapcsolatáról, és nagyon népszerű Hankiss Elemér Életstratégiák a bizonytalanság korában című videója is, nem beszélve Csányi Vilmos etológusról, aki A hiedelmek természetéről mesél.

Ám kevésbé ismert vagy teljesen ismeretlen előadók is nyűgözték már le a közönséget. Ilyen például

annak az afganisztáni lánynak az előadása, aki titokban járt iskolába, hiszen hazájában tiltott volt a lányok tanulása.

De nézhetünk akár arról is egy 3 perces előadást, hogy világéletünkben rosszul kötöttük meg a cipőfűzőt.

S persze vannak magyarok is kevésbé ismert, ám nagyon gondolatébresztő előadóként, mint a fenti Dr. Németh Zoltán, aki A „szavak ereje” – szabadíts ki magad címmel mesélt a magyar nyelv játékosságáról. Egy másik kedvencünk Joós Andrea Márpedig a tanári pálya menő című videója, miszerint a pedagógus saját döntése, hogy börtönajtónak vagy egy varázsterem ajtajának tekinti a tanterem ajtaját, és a jövő szakembereinek inspirálásával valóban alkothatja a jövőt. Egyébként mi is készítettünk vele interjút, ami itt olvasható.

Az észhez és a szívhez szóló gondolatok

TED-előadások oldalán azt is beállíthatjuk, mennyi időnk van épp egy kis érdekesség meghallgatására: vannak 6 perces, 6-12 perces, 12-18 perces videók, illetve ritkán ennél hosszabbak is, ugyanis néhány témánál betarthatatlan az időkorlát. Több száz témakör közül választhatunk az életmódtól az üzleten át a gasztronómiáig. A meghívott előadók fantasztikusan inspirálóak, és ami a legfőbb:

hiteles személyek, hiszen már bizonyítottak az adott területen

Mondanivalójukban helyet kapnak személyes történeteik, az átadott ismeretek pedig egyszerre szólnak az észhez és a szívhez. Böngéssz te is a TED-videók között – nem fogod megbánni! 

 

Ajánljuk még:

Mi a szösz? Well-being az iskolában? Még mit nem, wellness is lesz? – Csurgó Kriszta magatartásvezetővel beszélgettünk

Van egy iskola Egyiptomban, ahol nemcsak létezik egy úgynevezett magatartásvezetői szerepkör, de ráadásul ezt egy magyar nő tölti be. Csurgó Krisztina már személyi edzőként is vendégei túlsúlyának lelki okain dolgozott, majd megalkotta saját akkreditált képzését Pszichológia és Pedagógia a Személyi Edzésben címmel. Később integrált inkluzív kisiskolás csoportokra szabott fejlesztő tornát dolgozott ki, amelyet egy kairói autista központban tökéletesített a helyi foglalkozásterapeutával és mind Dubajban, mind Kairóban értékesítette azt. Kriszta immár négy éve dolgozik well-being- és magatartásvezetőként, munkájáról és az iskolai well-being program sikereiről mesélt nekünk.

 

Már követem az oldalt

X