Aktív

Ajándékozz jól: három tanács és sok ötlet, ami elvezet a jó ajándékokhoz

Kutatások – és tapasztalatok – szerint szinte mind kaptunk már olyan ajándékot, aminek valójában nem örültünk. A jó ajándékozás azonban három pilléren áll, s ezekre alapozva nem tévedhetünk nagyot. Pláne, ha az ajándékozott szeretetnyelvére is fordítunk figyelmet. 

„Most pedig a cselekvést is végezzétek el, hogy amilyen az akarás készsége, olyan legyen a véghezvitel is, aszerint, amitek van! Mert ha megvan a készség, az aszerint kedves, amije kinek-kinek van, nem aszerint, amije nincs.”
(2Kor 8, 11- 12)

Karen Pine, a Hertfordshire-i Egyetem professzora, a „The Psychology of gift exchange” című kutatásában arról számol be, hogy az Egyesült Királyságban végzett felmérései alapján a nők 89 százaléka, a férfiaknak pedig 79 százaléka játszotta már meg azt, hogy tetszik neki egy olyan ajándék, amit igazából gyűlölt. Az emberek fele nyilatkozott arról, hogy az elmúlt év karácsonyában, legalább egy ajándékkal szemben érezte az ellenszenvet, mégis azt hazudta, hogy tetszik neki.

Mi tehet minket jó ajándékozóvá? A kutatók három választ sorolnak. Az első nem más, mint a közelség: minél közelebb áll hozzánk a másik személy, annál könnyebb kitalálnunk, hogy mi az, aminek örülne, vagyis tudjuk felmérni reálisan, hogy kivel milyen közeli a viszont, mit engedhetünk meg magunknak, és mi az, ami a másik fél számára kellemetlenséget okozna. A második tényező az empátia. A beleélés képességének hála objektíven és ésszerűen tapasztalhatjuk meg mindazt, amit egy másik ember érez, vagyis ráérezhetünk, mi az, ami tetszik neki, s mi az, ami nem. A sikeres ajándékhoz vezető út utolsó eleme az erőfeszítés, természetesen az ajándékozó részéről. Egy jó ajándék csendesen árulkodik arról, hogy a másik fél időt és energiát fektetett bele.

Egy nagy ajándékozó kis tanulságai

Szeretetdoboz – ez áll azon a dobozomon, amelyben ajándékozáshoz szükséges kellékeket, vagy a már meglévő darabokat tárolom. Ha tehetném, a Mikulás egyik segédjeként élném az életemet, hisz az ajándékozásra való rákészülés az egyik kedvenc szabadidős tevékenységem, eszméletlenül sokáig el tudok szórakozni vele. Az év utolsó hónapja így mindig tele van csodákkal számomra.

Sokunk legkedvesebb ünnepe a karácsony, ehhez pedig szorosan hozzátartozik az ajándékozási szertartás is. Hogyan lehet ezt gazdaságosan, mégis gazdagon kivitelezni?

Mutatom, mit tapasztaltam eddig:

1. Vásárolj tudatosan!

Ne a boltban próbáld kitalálni, hogy mit szeretnél venni! Kutass kicsit otthon, írj listát, járj utána, hogy mit, hol tudsz beszerezni. Ezzel időt spórolsz magadnak, hisz sok felesleges rohanástól megkímélheted magad, ugyanakkor az impulzusvásárlást is elkerülheted.

2. Egyeztessetek!

Beszéljetek a családdal az ajándékokról! Ez magába foglalhatja akár azt is, hogy megkérdezzük a megajándékozni kívánt személyt, hogy mi az, amire szüksége lenne, így garantált, hogy nem nyúlunk mellé, de jelentheti azt is, hogy megállapodunk abban, hány darab, milyen értékű ajándékot tervezünk venni. Már csak azért is egyeztessünk, hogy ne vegyen mindhárom gyermek inget apának, porszívó-kiegészítőt anyának. (Aki egyébként lehet, hogy nem a háztartási gépeknek örül igazán!) 

3. Hagyj magadnak időt!

Az ajándékozás egyik legjobb része a készülődés, és a várakozás időszaka, még mielőtt továbbadod a beszerzett kincset. Én általában nem decemberben veszek karácsonyi ajándékot, hanem korábban: ha meglátok valamit, és eszembe jut róla egy szeretett személy, azt gondolom, örülne neki, megveszem. Így nem terheli meg a pénztárcát egy karácsonyi időszak, ráadásul a tömeget is elkerülhetem, ahogyan a tucattermékekt is: már azelőtt betárazok, hogy feltöltenék a polcokat és weboldalakat a sorozatra gyártott ünnepi darabokkal.

ajandekozas

 

4. Legyen egyedi, személyes az ajándék

Röviden: szerintem a jó ajándék az, amit csak egyetlen embernek tudok odaadni úgy, hogy a várt hatást érjem el. Ebben nagy segítséget jelent nekem az, hogy igyekszem a családtagjaimnak, barátaimnak a szeretetnyelvük szerint ajándékozni. Mit jelent ez a gyakorlatban? 

Például azt, hogy ha valaki szeretetnyelve az elismerő szavak, akkor igyekszem eszerint kreatív ajándékokon törni a fejem. Üzenetet írok neki az adventi kalendáriumban, vagy akár egy személyes levéllel kísérem az ajándékot, amiben kifejtem, mennyire fontos nekem. De készülhet ilyen személynek egy házi naptár, amiben minden héten más, kedves üzenetet talál tőlünk,

esetleg egy befőttesüveg, amit teletömünk pozitív üzenetekkel, elismerésekkel – s amiből aztán egy éven át szemezgethet a másik. 

Ha a szívességekből érzi a másik, hogy szeretjük, jöhetnek a kuponok! Mosogatás, közös hétvége, vacsora-utalványok a konyhába – bármi, ami valamilyen közös tevékenységre hívja a másikat. 

A minőségi idő kicsit hasonló ehhez, ám itt az a kulcs, hogy a másikra szánjunk időt, olyan tevékenységeknek adjunk teret, amire tudjuk, hogy vágyik a másik, és amiből megérezheti: nekünk is ajándék, ha vele tölthetünk időt.

Amennyiben az ajándékozás a másik szeretetnyelve, könnyű dolgunk van: vehetünk olyasmit, ami egy kedves hobbijához kapcsolódik, esetleg valamit, amire rég vágyott az illető. Jöhet a ruha, a könyv, a legó – bármi, amit tudjuk, hogy használna, szeretne!

Ha testi érintés a másik szeretetnyelve, nem kell rögtön rosszra gondolni: jöhet egy (közös) masszázs, egy wellness-hétvége, esetleg egy tánctanfolyam.

5. Jó szívvel adj!

„Mert ha megvan a készség, az aszerint kedves, amije, kinek-kinek van, nem aszerint, amije nincs” – rájöttem, hogy nem mindegy az, hogy milyen lelkülettel állok neki az ajándékozásnak. Magam is úgy gondolom, hogy minden, amit másoknak odaadunk a teremtést tökéletesíti és fejezi be. Ha nagy bennem a szeretet a másik ember felé, akkor az apró figyelmesség is nagy örömöt okozhat neki.

Ez az időszak most a(z apró)csodák időszaka. Azoknak az embereknek köszönhetően, akik ennyi energiát mozgatnak meg bennem, számomra ez a csoda mindig egy kicsivel nagyobb, mint ami a decemberbe beleférhetne.

Arra biztatlak titeket is, hogy gondoljatok a szeretett személyre, és képzeljétek el, mi az az ajándék, amit rajta kívül senki másnak nem adhatnátok. Ha pedig vége lesz az ünnepnek, tartsatok meg ebből a lelkesedésből egy keveset a hétköznapokban is – legyetek éles látásúak, füleljetek, mert az örömök olykor nem a hatalmas végösszegben, hanem az apró részletekben rejlenek, amelyekből a másik félnek egyértelmű lesz: számítanak és figyelnek rájuk.

SZERETETNYELV-KVÍZÜNKBŐL KIDERÜL, BESZÉLED-E A LEGFONTOSABB NYELVET

Ajánljuk még:

Karácsonyi filmes klisék, amiket milliószor láttunk, mégis szeretünk

A legtöbbünknek van kedvenc filmje, amit minden évben, hagyományszerűen megnéz karácsony környékén azért, hogy ünnepi hangulatba jöjjön. Ezekben általában esik a hó, valaki szerelmes lesz, karácsonyi csoda történik vagy valakinek meg kell mentenie az ünnepet – ismerős, ugye?

 

Már követem az oldalt

X