Egy jókor mondott mese az életen át kísér minket – a mesélés mint az ősbizalmat megteremtő erő

Az ősbizalom a testet és a lelket átitató hit abban, hogy a világ megtart bennünket, számíthatunk magunkon kívül másra is. Ha a gyermekben megvan ez az elemi biztonságérzet, akkor bátran fog elindulni az emberek és a világ felé egyaránt. Ha pedig sérül ez a bizalom, nemcsak a párkapcsolatban, de az élet minden területén nehezebb dolgunk lesz. Jó hír, hogy a mesék abban is segíthetnek, hogy ezt az erőt a gyermekek megtapasztalják, elhiggyék. 

„Ha megértjük az autizmust, megértjük az agyat” – tények és tévhitek az autizmusról

Sokaknak ismerősek lehetnek az Esőember vagy a Nevem Sam című filmek, de elég csak Monkra, a flúgos nyomozóra, vagy Sheldon Cooperre, az Agymenők című sorozat szereplőjére gondolni. Közös bennük, hogy az autizmus-spektrumzavar széles skáláján helyezkednek el mindannyian. Bár egyre többet tudunk az autizmusról, mégis (részben pont ezeknek a filmeknek köszönhetően) számos tévhit él a köztudatban az érintettekről. 

„Jól enni, jól lenni” – könnyű ezt mondani! Interjú Papp Evelin dietetikussal
Az evés nem csupán élvezetet nyújt számunkra, olykor gyötrelem forrása is lehet az életünkben. Egymást követik a különböző diéták, trendek, a társadalmi elvárások pedig egyre nagyobb mértékben jelennek meg az életünkben. Nem beszélve a táplálkozási zavarokról, amelyek nemcsak az egyén étkezési szokásait befolyásolják, hanem az egészségre, a mindennapi életvitelre, társas kapcsolatokra egyaránt hatással vannak. Megkérdeztünk egy szakembert.
Behúzhatnánk a morális féket: ki figyel a felnőttre egy kommentszekcióban?

Azt gondolhatnánk, hogy miközben a gyerekeket tudatos online jelenlétre, és mások tiszteletére neveljük, mi, felnőttek már képesek vagyunk kulturáltan használni a közösségi médiát. Mégis sokszor elborzadva szemlélem, hogy milyen indulatokat képes felszabadítani egy-egy – nagyon sokszor teljesen ártalmatlan – bejegyzés. 

Van, aki a saját gyerekét betegíti meg: a kivetített Münchausen-szindróma abszurd pokla
Jó magaviselete miatt jövő év végén kérelmezheti szabadlábra helyezését Gypsy Rose, aki 2015-ben érintett volt a kivetített Münchausen-szindrómával élő édesanyja meggyilkolásában. A hír sokakat megosztott, és bennem is felmerült: meg tudja-e Rose haladni azt a sérült kötődésmintázatot, amin keresztül egész életében kizsigerelte az, akinek a legjobban kellett volna óvnia?
Mennyire ismered a paraszti kultúra titkos szerelemnyelvét? Kvízezz, és kiderül!
Legutóbbi olvasásélményemként a Gutenberg Kiadó gondozásában megjelent, dr. Balázs Lajos Cérna és tű című könyve szolgált, amely a paraszti világ szerelmi eposzát foglalja össze több száz személy emlékei alapján. A szerző mintegy ötven éven keresztül kutatott a székelyföldi falvakban. A könyvben volt olyan kifejezés, amit ismertem nagyszüleimtől, máskor viszont utána kellett néznem, mit is olvasok pontosan. Te mennyire értenél szót azokkal az emberekkel, akiknek hangot adtak a könyvben, ha szembe találnád magad velük?
Kórházszagban töltött kamaszkor – interjú Aczél Dóra ráktúlélővel

Aczél Dóra kamaszkorában küzdött meg a csontrákkal, a betegség a bal karját támadta meg. Túlélőként fontosnak tartja, hogy másoknak is segíthessen, akik küzdenek e kórral. Naplója őrzi a kórházban töltött időszak emlékeit, és e jegyzeteiből könyv is született, „Fájdallam” címmel. Ennek kapcsán kérdeztük most.