„Világszerte csökken a koncentrációs képesség” – interjú Steigervald Krisztián generációkutatóval

Az első nagysikerű könyve után nemrég jelent meg Steigervald Krisztián generációkutató legújabb munkája: Generációk harca a figyelemért — hogyan tanuljunk egymástól, egymásért? címmel. Szerinte a 21. század legfontosabb képessége az önismeret lesz. Többek között arról beszélgettünk vele, hogyan fog megváltozni az emberi agy, hogyan váltja fel a lineráis gondolkodást a szakadozott, és milyen generáció követi az alfát.

Ne zárd ki a gyereket a konyhából — ez a titkok felfedezésének színtere

Sokszor biztonságosabbnak tűnhet távol tartani a gyerekeket a konyha veszélyes eszközeitől. Nehéz rászánni magunkat arra, hogy az adott feladatot kétszer annyi idő alatt, iszonyatos piszok árán végezzük el, de a gyerekkel együtt. Ha azonban őket is bevonjuk a főzés folyamatába, a fejlődésük számos területére hatni tudunk. Arról nem is beszélve, hogy ez egy közös program. Tarr Anita fejlesztőpedagógussal együtt kerestük a választ arra, pontosan milyen területek fejlődésére hathat ez a közös munka.

Te mennyire értenéd nagyszüleink nyelvezetét? Kvízünkből kiderítheted!

Azt már minden bizonnyal mind tudjuk, hogy amit gyerekkorunkban a „kutya fája”-ként emlegettek, az nem a kutyának a fája, hanem egész más gondolatok szülték a felkiáltást. Nemrégiben ismét nosztalgiaórát tartottunk a családban, és kiderült, hogy a szüleink még mindig meg tudnak lepni új kifejezésekkel, amelyekkel gyerekkorunkban bolondítottak minket, hogy ne értsük, miről beszélnek.

Szenzoros a gyerek? Az intő jelektől a vizsgálatig és a terápiáig
Ha egy gyermeknek nehéz a külvilágból érkező információkat feldolgozni (pl. a hallást, látást, ízlelést, bőrérzékelést, egyensúlyt érintő ingereket), elképzelhető, hogy szenzoros feldolgozási zavara van. Különböző életkorokban más-más tünetek jelentkezhetnek – nem árt odafigyelni az intő jelekre.
Egy jókor mondott mese az életen át kísér minket – a mesélés mint az ősbizalmat megteremtő erő

Az ősbizalom a testet és a lelket átitató hit abban, hogy a világ megtart bennünket, számíthatunk magunkon kívül másra is. Ha a gyermekben megvan ez az elemi biztonságérzet, akkor bátran fog elindulni az emberek és a világ felé egyaránt. Ha pedig sérül ez a bizalom, nemcsak a párkapcsolatban, de az élet minden területén nehezebb dolgunk lesz. Jó hír, hogy a mesék abban is segíthetnek, hogy ezt az erőt a gyermekek megtapasztalják, elhiggyék. 

„Ha megértjük az autizmust, megértjük az agyat” – tények és tévhitek az autizmusról

Sokaknak ismerősek lehetnek az Esőember vagy a Nevem Sam című filmek, de elég csak Monkra, a flúgos nyomozóra, vagy Sheldon Cooperre, az Agymenők című sorozat szereplőjére gondolni. Közös bennük, hogy az autizmus-spektrumzavar széles skáláján helyezkednek el mindannyian. Bár egyre többet tudunk az autizmusról, mégis (részben pont ezeknek a filmeknek köszönhetően) számos tévhit él a köztudatban az érintettekről. 

„Jól enni, jól lenni” – könnyű ezt mondani! Interjú Papp Evelin dietetikussal
Az evés nem csupán élvezetet nyújt számunkra, olykor gyötrelem forrása is lehet az életünkben. Egymást követik a különböző diéták, trendek, a társadalmi elvárások pedig egyre nagyobb mértékben jelennek meg az életünkben. Nem beszélve a táplálkozási zavarokról, amelyek nemcsak az egyén étkezési szokásait befolyásolják, hanem az egészségre, a mindennapi életvitelre, társas kapcsolatokra egyaránt hatással vannak. Megkérdeztünk egy szakembert.

Már követem az oldalt

X