„Ismerjük meg a gyereket, ne csak a diákot!” – 10 szabályom tanárként

 Emlékszem, amikor először mentem iskolába mint kisdiák. Szorongtam, izzadt a tenyerem, nehezen tudtam elképzelni, hogy ezentúl mindennap iskolába kell járnom. Emlékszem, amikor először mentem iskolába mint tanár. Szorongtam, izzadt a tenyerem, nehezen tudtam elképzelni, hogy ezentúl mindennap teljesítenem kell, valamit adnom kell magamból, nemcsak tudást, de sok minden egyebet – mondja Cseh Katalin is, a tanERŐtlen című verseskötetében. Átérzem a helyzetet, velem is pontosan ez történt.

Mérgező munkahelyek: van megoldás, ha változtatnál!
Minap kávézás közben mosolyogva hallgattam, ahogy a barátnőm csillogó szemmel, szinte levegőt sem véve mesél a munkahelyéről. Nem magáról a munkáról, hanem a közösségről, kollegákról, vezetőségről, akikkel már lassan egy éve együtt dolgozik: „Tündi, el sem hiszem, hogy egy ilyen helyen dolgozhatok, ahol figyelembe vesznek minket”. Néhány nap múlva már egy másik ismerősömmel kezdtünk diskurzusba, amikor megjegyezte, ha így folytatódik, ő elhagyja Erdélyt, mert egyre több energiáját emészti fel az, hogy nap mint nap be kell menjen abba a közösségbe, ahol dolgozik.
Férfibarátok, akikért csak hálásnak lehet lenni

Ez az írás nem a nők ellen van, sőt. Oldalakat írhatnék tele azzal, miket tanultam a nőtársaktól és mi mindent adnak az életemhez számomra fontos asszonyok. De a nők méltó elismerése mellett nem szabad elfelejtkeznünk a férfiakról sem, akiknek szintén ezer dolgot köszönhetünk. Ezekből gyűjtöttem most össze néhányat.

Mesébe öltöztetett város, avagy kötelező gyermekirodalom, minden korosztálynak
Szívet melengető, gyermeki énemet előcsalogató olvasmányélményben volt részem, mikor annyi év után újra mesekönyvet vettem a kezembe. Rájöttem, az utóbbi hetekben, a sivár hétköznapokban Szabó Róbert Csaba Vajon Nagyi és a száguldó város, no meg a vele érkező hiányzott az életemből. Ki tudja, lehet, a tiédből is!
ADHD, ODD és egyéb diagnózisok: mit jelentenek az iskolai betűszavak?

Pszichopedagógusként dolgoztam, sokféle diagnózishoz és még több gyerekhez volt szerencsém. Bátran állíthatom: a cikkben felsorolt betűszavak, tünetegyüttest leíró szakkifejezések nem a gyerekek ellen vannak. A helyén kell őket kezelni, tudni kell, mit jelentenek és mi a teendő, ha – velünk egyetértésben, vagy éppen akaratunk ellenére – ilyennel illetnék gyermekünket. De elsődlegesen ehhez tudnunk kell, mi mit jelent.

Elfogadni az elfogadhatatlant: ha kiderül, hogy a gyereknek komoly baja van
Amikor egy család gyereket vár, a szülőket és hozzátartozókat egyaránt boldogság tölti el. Álmokat szőnek, a legjobb tulajdonságokkal ruházzák fel, szép és sikeres jövőt álmodnak neki. Mi történik azonban akkor, ha ez a kép idejekorán szertefoszlik? Mi történik akkor, ha a megálmodott gyerek minden előjel nélkül, vagy akár előre sejthetően, valamilyen speciális nevelési igénnyel érkezik meg a családba? Hogyan tovább? Gyógypedagógusként szerzett tapasztalataim által járom körbe a témát, a bevezető esettanulmányt pedig Szabolcs Judit és Singer Magdolna Sorsfordító gyerekek című könyvéből kölcsönöztem.
„A mozgáskorlátozottságom nem akadályozhat abban, hogy táncoljak”
Nagy Nóra Erikát már nagyon régóta ismerem, jobban fogalmazva: gyerekkoromtól tisztába vagyok vele, hogy él, és beszélgettünk is, de csak néhány éve jöttem rá, ki is ő valójában. Számomra egy példakép, egy hétköznapi hős, aki bizonyította, mennyivel több rejlik egy emberben, mint amennyit kinéznek belőle a többiek.
„A haragosodat is tisztelned kellett, és meg kellett mentsd” – bányászélet Ceaușescu ideje alatt
Létezik egy ember ezen a világon, aki számomra a bátorságáról, kitartásáról, szerencsésen megvívott harcairól ismert. Ez az ember az édesapám, aki értünk és bajtársaiért dolgozott bányászként Erdélyben. Történetei, hozzáállása példaértékű számomra, minden nehézségemben és örömömben támasz, ha rá gondolok. Elmesélem, amit ő mesélt – ezután talán mások számára is példa lehet.
„Önmagam ellen játszottam, míg nem volt önismeretem” – egy erdélyi lány, aki a román rögbiválogatottban tanulta az életet

„Élénken él még most is bennem az utolsó perc, amit leigazolt játékosként éltem meg a pályán. Egy hirtelen irányváltoztatás után, a földön feküdve mosolyogtam. Még nem éreztem a fájdalmat az adrenalin miatt, csak hálát és beteljesedést éreztem, mert álltam a szavam: addig játszottam, amíg a szervezetem bírta, és nem bántam semmit” – meséli Matei Linda erdélyi testnevelőtanár, egykori válogatott rögbijátékos, aki kérésünkre felidézte, mi vitte a pályára, majd mi tartotta ott, és mindeközben mennyi mindent tanult az élettől, az életről.