Aktív

Ahogy a kiskacsák úsznak az anyjuk után... – Együtt teker a család apraja és nagyja!

Ha biciklizésről beszélünk, a mai felgyorsult világ embere elsősorban egy rekreációs sporttevékenységet ért alatta. Természetesen nem jár messze az igazságtól, mert az is. Viszont sokkal több is lehet annál: „haszongépjármű”, hobbi és életstílus egyszerre.

Háromgyerekes családként, a mai trenddel szembe menve, környezettudatossági szempontokat szem előtt tartva, úgy döntöttünk, hogy autó nélkül éljük az életünket. Néha akadnak ugyan nehezebben megoldható helyzetek, de mindig sikerrel győzzük le az akadályokat. Van biciklijük a gyerekeknek is: futó- és pedálos változatban. Nagyon szeretnek tekerni, és egyre ügyesebbek. Sőt, igazából könnyen és játszva megtanulták a KRESZ-szabályokat is, pedig még csak óvodások. A két „nagylány” már képes velünk együtt biztonságosan közlekedni kerékpárral. A férjem megy elől, hároméves fiunk kényelmesen üldögél egy biztonsági övvel ellátott kétszemélyes bicikli-utánfutóban, a lányok szépen mennek egymás után, a sort pedig én zárom. Sokszor mosolyognak ránk az emberek, ahogy a kis karavánunkkal vonulunk az utcán, fiam pedig integet az utánfutóból, mint valami herceg a hintójából. Mi erre rendezkedtünk be, és nagyon élvezzük.

 
Markolt Nina
 

Persze nem minden település alkalmas az effajta közlekedésre, amikor Budapesten éltünk, inkább a tömegközlekedést választottuk. Viszont mióta egy fővároshoz közeli, húszezer lakosú városkában élünk, el sem tudnánk képzelni máshogy a napjainkat. 

Nálunk egész jó bicikliút húzódik a város legforgalmasabb útszakaszai mellett, így biztonságosan, fennakadás nélkül juthatunk el bárhova. Tavaly karácsonyig csak a férjem járt nagybevásárlásokra az üres utánfutóval, két hétre elegendő élelem elfért a kis biciklihez kapcsolható kocsiban. Ám amióta az angyalkák egy gyönyörű, hihetetlenül tágas kerékpártáskát hoztak nekem, én is szívesen megyek beszerezni a szükséges élelmiszereket. Hála ennek a praktikus táskának, nagyjából egy hétre elegendő tejterméket, zöldséget, gyümölcsöt, lisztet, tojást és húst tudok hazaszállítani a biciklimmel, különösebb attrakciók nélkül.

 
Markolt Imre
 

Ám a bicikli kiváló rekreációs sporteszköz is. A rendszeres kerékpározás pozitív hatással van az egészségünkre. A folyamatos tekerés során megnő a pulzusszámunk, vagyis élénkül a vérkeringésünk, tehát kevesebb idő alatt sokkal több oxigén jut el sejtjeinkbe, mint nyugalmi állapotban. Közben sok nagy izomcsoportunkat mozgatjuk át alaposan, javítjuk az erőnlétünket, izmaink feszesebbé válnak. A bringázás sok egyéb mellett a hátizmokat is erősíti, gerincferdülés és hátproblémák esetén is kifejezetten jótékony hatású.

Ha valaki túlsúllyal küzd, ez a sport az egyik legjobb választás, mert a boka-, térd- és csípőízület nincs annyira igénybe véve, mint például kocogás közben. Fél óra folyamatos, intenzív biciklizéstől már beindul a zsírégetés folyamata, így hatékonyan és viszonylag gyorsan lehet általa megszabadulni a súlyfeleslegtől. A kerékpározásnak a szívre és tüdőre gyakorolt hatása is jó. Kutatások bizonyítják, hogy az aktív kerékpáros életmód csökkenti a szívinfarktus kockázatát, továbbá minimalizálja a cukorbetegség és magas vérnyomás kialakulásának esélyét.

És szerencsére ez a sport sem csak a testünknek tesz jót, hiszen relaxáló és stresszoldó hatású. Én szeretek egyedül, a gondolataimban elmerülten biciklizni, de a családommal is mindig nagyon szuper élmény a tekerés! Büszke vagyok a gyerekeimre, hiszen annyira picik, mégis minden erejüket összeszedve küzdik fel magukat az emelkedőkön az apukájuk után. Rajtuk is látom a pozitív eredményt: sportos, erős gyerekek, a mosoly pedig elmaradhatatlan az arcocskájukon.

Aki ezek után egy kicsi kedvet is érez magában, hogy bringára pattanjon, szerintem vágjon bele! Nagyon sok helyen remekül lehet használni autó és tömegközlekedés helyett is. Saját tapasztalatból tudjuk, néha biciklin ülve ér oda leggyorsabban az ember, ahova szeretne, hiszen nem ragad dugóba, nem kell parkolóhely-kereséssel vesződnie, és még csak idegenek mellett sem kell nyomorognunk egy zsúfolt vonaton, ha épp nincs hozzá kedvünk. Közben pedig testileg és lelkileg is feltöltődünk, akár egyénileg, akár közösségben. Biciklizni jó!

Forrás: ITT, ITT és ITT 

Ajánljuk még:

Innovációval a gyerekek életéért (x)

Elindította a Mentő Márton gyermekekkel kapcsolatos vészhelyzetekre felkészítő mobilalkalmazást az MFB és a Szent Márton Gyermekmentő Alapítvány. A hasonló témájú videósorozatot, könyvet és képzést követően immár új platformon kaphatnak segítséget a szülők a vészhelyzetek megoldásához. Az MFB és a Szent Márton Gyermekmentő Alapítvány együttműködése több éve támogatja gyermekek életének megmentését.

 

 

Már követem az oldalt

X