Aktív

A minimalista határidőnaplók ezer előnye – A saját BuJo titka

Sosem voltam határidőnaplós típus, míg egy nap azon nem kaptam magam, hogy az elintéznivalók a fejemre nőttek, és úton-útfélen elfelejtettem valami fontosat. Úgy gondoltam, a felnőtt élet ezzel (is) jár, de azért illene valami megoldást találnom a dologra – és minő véletlen, pont ekkor jött szembe velem a BuJo ötlete.

Az eredetileg Bullet Journal néven népszerűvé vált, saját készítésű határidőnapló valójában közel sem olyan minimalista, mint a címben sugalltam – az egyszerűsítés inkább lehetőség, semmint kötelező érvényű szabály a rendszerezés módszertanában. A kézzel írott BuJo elképzelése az amerikai Caroll Ryder agyából pattant ki, aki – hozzám hasonlóan – néhány év után megunta, hogy sosem találja a tökéletes határidőnaplót.

Mert lássuk be, a legtöbb kis notesz hasonló sémára épül, tele felesleges oldalakkal és olyan pici fülekkel a vasárnapok számára, mintha a hét hetedik napjára tilos lenne elintéznivalókat besuvasztani. A BuJo-módszer lényege ezzel ellentétben pont az, hogy

a saját igényeinknek megfelelően alakítsunk ki egy rendszert a lapokon, az kapjon helyet, ami fontos,

és hétről-hétre, napról-napra átláthatóbbá váljon a teendőink listája. Bár Ryder készített egy útmutatót a BuJo létrehozásához, a kézzel írt határidőnaplónak nincsenek megkötései, úgyhogy az interneten talált minták alapján láthatjuk, hogy sokan művészi szintre fejlesztették az alkotást.

Hogyan készíts BuJo-t néhány lépésben?

    1. Sorold fel a tárgymutatót: mivel nem kizárólag határidőnaplóként, hanem rendszerezőfüzetként is fogod használni a noteszed, fontos, hogy az első vagy az utolsó oldalakra vezess fel egy tárgymutatót, amelyben felsorolod a BuJo tartalmát oldalszámmal együtt, pl. májusi rendező, adventi tevékenységlista. Ez alapján fogsz tájékozódni, ha szeretnél valamit gyorsan visszakeresni – persze, hagyj szabadon némi helyet az év közben előbukkanó ötleteknek.
    2. Készíts éves, havi és napi beosztást: a hagyományos BuJo-nak elmaradhatatlan része a hétköznapi határidőnaplóhoz hasonló tervezőnaptár, amelyekbe rendszeresen fel tudod vezetni az elvégzendő feladataid. Igen, tudom, elég kimerítőnek hangzik, hogy mindezt kézzel kell megrajzolnod, de nem kötelező – és nem is ajánlott – egyszerre végezned vele, megteszi, ha mindig csak a következő 1-2 hónap tervezőjét készíted el.

Rajzold meg a jelöléseid: szerintem a BuJo egyik leghasznosabb részét a jelölések jelentik,
ezek azok a kis logók és motívumok, amelyekkel a megadott feladatokat vagy azok állapotát jelölheted a naptárban. Például egy kis rajzolt mosógéppel jelölheted az előre betervezett takarítós napokat, tortával a szülinapokat vagy dollárjellel a befizetendő csekkek lejáratát. Itt sincsenek fix jelölések, minden csak a kreativitásodon múlik.

A tapasztalataim alapján még néhány jótanács:

  1. Alkalmazz különleges listákat: a saját tervezőnaptáradban szerencsére elegendő helyed lesz ahhoz, hogy ne csak a napi szintű feladataidat tudd feljegyezni, hanem a különféle célkitűzéseidet vagy különleges programjaidat felsoroló listák is helyet kaphassanak. Mire gondolok? Mondjuk, készíthetsz év elején egy listát arról a 30-35 könyvről, amit mindenképp szeretnél elolvasni, vagy éppen megtervezheted és folyamatosan nyomon követheted a havi megtakarításaidat, és készíthetsz magad számára helyet az edzéstervednek.
  2. Légy kreatív: a netes oldalakon fellelhető gyönyörű Bullet Journalok jól rámutatnak arra, hogy ez a kézzel készült füzetke nem csupán a feladataid összegyűjtésére szolgál, hanem arra is, hogy havonta legalább egy alkalommal lelassíts a nagy rohanásban, rendezd a gondolataid, és átadd magad az alkotás örömének. Természetesen, ha téged sem áldott meg istenadta rajztehetséggel és türelemmel a sors – én bizony így jártam –, nem muszáj arra törekednek, hogy flancos BuJo-d legyen, de azért próbáld meg különlegessé tenni, legalább magad számára.

Miben más a Bujo, mint egy hétköznapi határidőnapló?

 Elsőre azt mondtam volna, hogy a határidőnaplók unalmasak, a BuJo-k pedig csodaszépek, de mióta divatba jöttek a vintage jellegű, idézetekkel teletűzdelt darabok, azóta ez nem igaz – úgyhogy maradjunk annyiban, a BuJo-k előnye az egyedi tervezhetőségben rejlik.

A határidőnaplók lényegében mindössze arra szolgálnak, hogy felírd, mikorra kaptál időpontot a fogorvoshoz, és nem változtathatsz a belső szerkezetükön, míg

egy Bullet Journal lapjain a saját igényeiddel fogsz szembetalálkozni.

A listáknak köszönhetően lehetőséged nyílik rá, hogy egyben lásd az egész éves célkitűzéseidet, és olyan programrendszert építs fel magadnak egy kis noteszen belül, amivel ezeket a célokat el is érheted. Így lesz határidőnaplód, személyes naplód és rendszerezőfüzeted egyszerre, némi kreatív kikapcsolódással megspékelve. 

Ajánljuk még:

MUTI A KÖNYVED, MEGMONDOM A KARANTÉNÁLLAPOTOD!
MEGÉLNI, NEM CSAK TÚLÉLNI A SAJÁT ÉLETED: EZT ADJA A LASSÚ ÉLETMÓD
FÁJ A NYAKAD VAGY A VÁLLAD? PRÓBÁLD KI EZT AZ 5 JÓGAGYAKORLATOT!

 

 

Már követem az oldalt

X