A leggyakoribb hibák az edzőteremben – Az edző szerint

Aktív

A leggyakoribb hibák az edzőteremben – Az edző szerint

Minden sportnál fontos a helyes edzéstechnika elsajátítása, ha eredményeket szeretnénk elérni, elkerülve a sérüléseket. Ez fokozatosan alakul ki, sokszor évek kellenek hozzá. Azonban vannak hibák, amiket szinte mindenki elkövet eleinte, sőt, sokak évek alatt sem tudnak egy-egy rossz berögződéstől megszabadulni. Összegyűjtöttem nektek a leggyakoribb buktatókat, amikbe szinte mindenki beleesik a kezdetekben.

– Bemelegítés, nyújtás hiánya

Sajnos nagyon sokan nem tartják fontosnak, hogy edzés előtt megfelelően bemelegítsenek. Egy-két karkörzés, törzsfordítás, és már fekszenek is be a 60 kiló alá. Ennek a gyakorlatnak pedig, előbb vagy utóbb, könnyen sérülés lehet a vége. Pedig elengedhetetlen, hogy mind testileg, mind szellemileg megfelelően felkészüljünk, mielőtt nekiállnánk edzeni.

Negyed óra intenzív séta vagy kocogás futópadon, alapos gimnasztika, minden gyakorlat előtt bemelegítő sorozatok – ezek nélkül bele se kezdj.

Mondanom sem kell, az edzés utáni nyújtás sem örvend túl nagy népszerűségnek. Mindennapos látvány a termekben, hogy 1-2 éve sportoló férfiak már egy tisztességes karkörzést sem tudnak megcsinálni, mert annyira merevek a vállaik. Márpedig ha rendszeresen elhanyagoljuk a nyújtást,  mindannyiunkra ez a sors vár. Emellett a regenerációt is felgyorsítja, ha az edzés során megrövidült izmokat rendesen megnyújtjuk, érdemes tehát erre is rászánni legalább 5-10 percet edzés után.

– Az ego-edzés

Szintén gyakori és veszélyes hiba, amikor irreálisan nagy súlyokat választunk egy-egy gyakorlathoz. Mindenki látott már megpakolt bicepszrúddal hintázó, vagy a fekvenyomó rúd alatt hörögve hatalmasat homorító fiatalokat, akik szinte megfeszülnek, csak valahogy eljuttassák a súlyt A-ból B-be.

Ilyenkor legtöbbször pont azok az izmok dolgoznak legkevésbe, amelyeket meg szeretnénk dolgoztatni. Ellenben a gerincoszlop, a csigolyák és az izületek extrém  terhelésnek vannak kitéve. A sérülésveszély mellett tehát a fejlődés szempontjából sem célravezető ez a „módszer”.  A kezdetben kialakult rossz berögződéseket ráadásul később nagyon nehéz lesz kijavítani.

Alapvető fontosságú tehát, hogy már az elején megtanuljuk a helyes edzéstechnikákat, ehhez azonban el kell fogadni, hogy

kezdetben minimális súlyokkal, vagy esetleg súly nélkül kell megtanulnunk helyesen kivitelezni a gyakorlatokat.

Hagyjunk időt magunknak, fokozatosan, hétről-hétre növeljük a súlyokat, mindig törekedjünk a szabályos végrehajtásra.

– A mell-bicepsz / popsi-comb szindróma

A nőknél és a férfiaknál egyaránt megfigyelhető, hogy bizonyos izomcsoportokat akár hetente többször is megedzenek, míg másokat teljesen elhanyagolnak. A hölgyeknél természetesen a popsi-comb edzés a sláger, viszont cserébe gyakran egyáltalán nem edzenek felsőtestre. A férfiaknál többnyire a mell-bicepsz páros élvez prioritást, a láb vagy a hát izmaival már kevésbé törődnek. Persze, ismerjük a kifogásokat, a lányok nem akarnak „túl izmosak” lenni, a fiúknak meg csak az számít ami kilátszik a cabrioból, és a többi és a többi.  A valóság az, hogy akkor leszünk arányosak és egészségesek, ha egyik izomcsoportot sem hanyagoljuk el. Célszerű edzésterv alapján edzeni, pontosan követni az ott leírtakat, ehhez pedig személyi edző segítségét kikérni a kezdetekben.

– Túl sok pihenő

Alapvető hiba, hogy sokan akár 2-3 órát is képesek az edzőteremben tölteni egy alkalommal. Rengetegen vannak, akik minden fajta rendszer nélkül, sorra halmozzák a gyakorlatokat, köztük hosszú pihenőket tartva.  Ilyenkor megy a facebookozás, a barátokkal nevetgélés, a recepciós lányokkal flörtölés, telefonálás. Pedig ugyanezt az edzésmunkát egy óra alatt is el lehetne végezni, bemelegítéssel, nyújtással, levezetéssel együtt. Faragj le kicsit a pihenőidőkből, egy perc bőven elég a sorozatok között – ne feledd, a kevesebb több is lehet!

És ugyanezek a szabályok természetesen nem csak a súlyemelésre érvényesek. Ha futni mennénk is szükséges bemelegíteni és levezetni, a mozdulatok helyes végzése minden tornánál, de még a biciklizésnél is kiemelten fontos – már amennyiben valóban izmosodni, formálódni szeretnénk.

 

Ajánljuk még:

Otthagyok mindent, és kimegyek a tanyára, avagy az időskori szecesszióról

A szecesszió kifejezés nemcsak a XIX. századi művészeti irányzatot jelöli, hiszen eredetileg azt jelenti: „kivonulás”. Emberekre is mondhatjuk, hogy szecessziós: az az ember olyan, aki – élete bármelyik szakaszában – úgy dönt, városi, kényelmes lakását hátrahagyva kiköltözik vidékre, a természet közelébe, és egy faluban vagy egy magányosan álló tanyán folytatja mindennapjait. És bár nagy trend ez az utóbbi években, idősebb korban az ilyen döntést százszor meg kell gondolni, hiszen rengeteg problémánk adódhat belőle.

 

Már követem az oldalt

X