Aktív

7 + 1 egyszerű lépés, hogy elkerüljön benneteket a boldogság

Szinte mindenfelé belebotlani a keresetlen tanácsokba arról, hogyan lehetünk boldogok. És még ha könnyűnek is tűnik, idővel jellemzően kiderül, ezek a tanácsok nem segítenek az emberen, boldognak lenni olykor nem is olyan egyszerű. De mi a helyzet a boldogtalansággal? Senki nem szeretne boldogtalan lenni? Pedig valószínűleg sokkal egyszerűbb lenne! Ha nehezen megy, mutatok 7 + 1 tippet, amitől garantáltan elkerül benneteket a boldogság!

Mindenki boldog életet szeretne élni. Ennek érdekében pedig tudatosabbak vagyunk és teszünk azért, hogy boldogok legyünk. Mégis (tudatosan vagy sem) egymás után tesszük azokat a dolgokat is, amiktől boldogtalanná válik az életünk. Feltételezhetnénk, hogy a boldogtalanság akkor jelenik meg az életünkben, amikor a dolgok „nem jönnek össze”, holott ha egy kicsit megvizsgáljuk a dolgokat, kiderülhet, hogy valójában mi magunk is befolyásoljuk a történéseket. Tehát könnyen lehetünk boldogok is, boldogtalanok is – és mivel előbbihez rengeteg tanácsot kaptunk már az évek során, utóbbihoz pedig méltatlanul keveset, összegyűjtöttem most 7 + 1 egyszerű lépést, ami szinte garantálja, hogy elkerüljön benneteket a boldogság!

1. Panaszkodjunk sokat!

Ez egy meglehetősen általános elfoglaltság, szinte már észre sem vesszük, csak mondjuk, és mondjuk a magunkét – és milyen jó ez; könnyű így boldogtalanná válni! Ezer okot találhatunk: már megint rossz az idő, semmi nem úgy működik, ahogy kellene, minden túl drága, túl kicsi, túl nagy, túl fekete vagy túl fehér. Panaszkodunk a családunkra, a munkatársainkra, a párunkra, a hivatalnokokra és a szolgáltatókra.

2. Hasonlítgassuk magunkat másokhoz!

Önmagunk másokkal való összehasonlítgatásával is nyugodtan eltölthetjük a szabadidőnket, ha boldogtalanok szeretnénk lenni. Nagyon könnyű, hiszen körülöttünk valószínűleg mindenki sokkal okosabb, csinosabb, szebb, gazdagabb, sikeresebb, elégedettebb, és így tovább. Vagyis annak tűnik – de legyen ez elég, jó?!

3. Töprengjünk sokat!

Bánkódjunk a múlt eseményei miatt, keseregjünk, hogy „mi lett volna, ha…”, így garantáltan rossz lesz a kedvünk, és egyre boldogtalanabbá válunk. Sokan azt mondják, azon már nem tudunk változtatni, ami megtörtént, és sokkal fontosabb a jelennel foglalkozni, azon dolgozni, hogy abban a pillanatban legyünk jól, amelyikben éppen vagyunk, ha már a múlton nem tudunk változtatni – de ne dőljünk be ennek! Ha boldogtalanok szeretnénk lenni, ne zavarjon meg bennünket a racionalitás, rágódjunk csak nyugodtan, lehetőleg minél többet!

4. Aggódjunk!

Jó lehet az is, ha épp nincs kedvünk a múlton rágódni, hogy aggódunk azok miatt a dogok miatt, amik még meg sem történtek. Az elképzelt események ugyan valószínűleg nem fognak megtörténni, vagy nem úgy, ahogy mi azt elképzeljük, mégis: ha folyton valami rosszra készülünk, rosszat vetítünk előre, nem is csoda ha bevonzzuk, és negatív irányba tolódnak el az események!

5. Ne változtassunk, hogyha valami rossz!

Nyilvánvalónak tűnik, hogy ha boldogok szeretnénk lenni, akkor olyan dolgokat kell csinálnunk, amiket szeretünk. Egyenes út vezet tehát a boldogtalansághoz, ha olyan munkahelyen maradunk, ahová rettegünk bemenni, olyan feladatokat végzünk el, amiket egyáltalán nem élvezünk és olyan emberekkel töltjük az időnket, akiket nem kedvelünk. Tűrjük el azokat a helyzeteket, amelyek kellemetlenek számunkra, és garantáltan boldogtalanokká válunk!

6. Kössük magunkat a nem megfelelő emberekhez!

Az előző pont már előre is vetíti a boldogtalansághoz vezető út újabb lépcsőfokát, miszerint maradjunk olyan kapcsolatokban, amik már nem boldogítanak. Ha a (pár)kapcsolat (barátság, szerelem, rokonság) nem tesz bennünket boldoggá, sokkal inkább állandóan csak marjuk egymást, nap mint nap idegesek, kedvetlenek, enerváltak, csalódottak vagyunk miatta, nem érdekel bennünket sem a másik fél, sem az, hogy merre tartunk, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy miért is vagyunk még mindig benne. Ha boldogtalanok maradnánk hosszú távon, érdemes ragaszkodni az ilyen kapcsolatokhoz!

7. Törődjünk állandóan mások véleményével!

Ha mindig másoknak szeretnénk megfelelni, szinte borítékolható a kudarc, ahogyan az is, hogy boldogtalanná válunk. Hosszú távon ugyanis nem kifizetődő ez, a „mások kedvében járás”, nemigen tesz boldoggá senkit. Ha lépten-nyomon arra törekszünk, hogy mindenkinek megfeleljünk, hogy mindenki szeressen bennünket, az meglehetősen fárasztó, emellett idővel rádöbbenhetünk, hogy teljesen elvesztünk, már azt sem tudjuk, hogy kik vagyunk vagy mit akarunk valójában – kell ennél több a boldogtalansághoz?

+1. Olvassunk rossz könyveket!

A túl sok önsegítő könyv olvasgatása, vagy interjú, előadás hallgatása is könnyebben terelhet bennünket a boldogtalanság felé vezető útra, mint a boldogság felé. Ha folyamatosan jobbá szeretnénk tenni az életünket, a boldogság kergetése olykor a visszájára fordul: annyira szeretnénk, olyan görcsösen hajszoljuk, hogy végül csak azt érjük el, hogy boldogtalanok leszünk. 

Milyen jó, hogy ennyiféleképpen lehetünk boldogtalanok – a kár csak az, hogy ezeknek ellentettje még boldoggá is teheti az embert, és még olyan sokat sem kell tenni érte! Nagy a nyomás rajtunk, ha boldogtalanok szeretnénk lenni, de legyünk kitartóak!

Ajánljuk még:

Ha boldog gyereket akarunk nevelni, engedjük meg a maszatos napokat
A múlt héten, egy-egy munka között többször befutottam a közelemben élő unokákhoz. A nagyfiú már tizenegy éves, a kislány pont kettő. Bár nem kényeztet minket a jó idő, az esős napok szünetében, de közvetlenül eső után is az udvaron találtam őket. Minden alkalommal.

A boldogsághoz egyvalamit mindenképp csinálj: a semmit!
Milyen az, amikor hónapokig nincs se tévé, se internet? Amikor megszűnik körülötted a tér és az idő? Milyen az, amikor a rengeteg kötelezettség után valami sokkal fontosabbat kell tenned? Mondjuk a nagy semmit. Nyaranként visszarepülök az időben, és úgy élek, ahogy kislánykoromban. De idén egy új, különleges hobbit is felfedeztem magamnak, amit szerintem érdemes lenne mindenkinek elsajátítani.