Aktív

6 dolog, amit csak a macskatartók érthetnek

Macskatartónak lenni nem könnyű. Amikor 11-12 évesen megkaptam életem első macskáját (nyugodj békében, Csizma), gyermekfejemmel halványlila gőzöm nem volt arról, hogy életem egyik legnagyobb alkalmazkodást és felelősséget igénylő feladata elé nézek. Azt sem sejtettem, hogy ezek az apró, purrogó főnökök majd annyira befurakodnak az életembe, hogy nélkülük már nem is lesz teljes. Könyvet lehetne írni azokból a tipikus mozzanatokból, amelyek a macskás élet velejárói, én most mégis csak pár apró, de annál gyakoribb szösszenetet szedtem össze, amiket csak a macskatartók érthetnek meg.

  1. Nem kell vekker, ha otthon van egy macska

Kezdjük a reggeli ébresztések rituáléjával, avagy életem egyik legfontosabb megfigyelésével: a lakáson belüli macskatartók el sem tudják képzelni a reggeli napindítást a rendszerint hajnali 5-6 között bekövetkező, célirányzott, apró, puha pofonok nélkül. Ha a kis kedvenced kitartó próbálkozása árán azt látja, hogy az istenért se akarsz felkelni, nem retten el attól, hogy karmait is kieressze – pont csak annyira, hogy ne tudj megsértődni rá –, és a paplan alól félig kikandikáló lábadra is könyörtelenül rátámad, ezzel garantálva a teljes ébredést.

  1. Csak éhes ezt az érzést azonban egy percig sem tűri el

Nincs apelláta. Ha hajnali háromkor tör rá a cicákra az éhség, megoldják és felébresztenek. Egy fikarcnyi szégyenérzet sincs bennük: ha enni akarnak, hát akkor ők enni fognak – érjék azt el bármilyen áron.

  1. Jó tett helyébe jót várj, avagy tudd, hogy nagyon is jó gazdi vagy, ha a macskád egérrel lep meg

Noha elvárják, hogy óraműpontossággal etessék őket, és nem félnek büntetni a nézésükkel, ha csak egy percet is késik a fogás tálalása, de a kitartó, igyekvő munkát viszonozzák: rabul ejtett madarakat, megölt egereket, szétrágott pókokat és legyeket sorakoztatnak fel a bejárati ajtó előtt a tisztelet jeléül. (Vagy behozzák az élő, kétségbeesetten cincogó egeret a lakásodba, hogy rezzenéstelen arccal szabadon eresszék, miután látják, szívinfarktust kaptál – ez is megtörtént eset.) Azt mondják, ez a szeretetük egyik legősibb, legmélyebb kifejeződése; tudják, hogy eteted őket, hát cserébe ők is meg szeretnének etetni téged.

  1. ...gondatlanság helyébe viszont bosszút

A macskatartóknak három egészen egyszerű szabályra kell figyelniük: az óraműpontosságú etetésre, a makulátlanul tiszta alomra és a friss, hideg víz állandóságára. Ha ebből valamelyik borul, és épp rossz kedve van a négylábúdnak, akkor megbüntet. Ha pedig rendszeresen borul, akkor pokollá teszi az életed: ágyba vizel (esetleg mást is csinál) tüntetőleg, indokolatlan dolgokat ver le az asztalról – holott addig békén hagyta őket –, rohangál fel-alá, természete pedig rendkívül hisztissé válik.    

  1. Ha kiengesztelnéd: ne luxuságyat vegyél neki, hanem tegyél a földre egy üres kartondobozt…

…és a hirtelen feltörő boldogsághormon egy szempillantás alatt elfeledtet vele mindent. Mert ez a nagybetűs Macskaboldogság: az üres kartondoboz látványa, amibe tudja, hamarosan beszuszakolhatja magát. A kartondoboz valahogy úgy hat a macskákra, mintha egy kisgyerek a kedvenc játékával játszana. Az én Yodámnak is csak egyetlen életcélja van: cipősdobozának egyeduralma.

  1. Árnyoldalak, nehézségek ide vagy oda, a több mint 10 éves macskás tapasztalatom azt mondatja velem, az apró szőrgolyók legalább annyira ragaszkodnak, mint a kutyák

Nem túlzok. Ha egy hosszabb nyaralás után hazatérek, eleinte még türtőztetik magukat, előadják, hogy ők észre se vették, hogy 5-6 napig távol voltam, de aztán nem bírják ki, feltűnően sok időt szeretnének az ölemben tölteni. Mindenhova követnének, a személyes tér fogalmát pedig végképp nem akarják tudomásul venni: feltett szándékuk bedorombolni magukat az ölembe még akkor is, ha pontosan látják, dolgoznék, sietnék, mennék, kapkodnék. És rendszerint győznek. Kit érdekel, ha kések 15 percet, ha a macskáimnak épp szeretetrohama volt.

Ezek a kis szőrös főnökök néha ugyan kikergetnek a világból, de egy biztos, és hangozzon ez bármennyire klisésen: nélkülük egyszerűen már nem lenne teljes semmi sem; személyiségükkel, hóbortjaikkal, őrültségeikkel forog jól az életem.

(A nyitókép a szerző tulajdona.)

Ajánljuk még:

BANDIRÓL, A LEGSZELÍDEBB MEDVEÖLŐRŐL EZEN A VILÁGON
HALÁLON TÚL IS HŰ: EGY KUTYA SZÍVSZORÍTÓ TÖRTÉNETE
HÁZŐRZŐ, VAGY SORSTÁRS? – TÜCSÖK KUTYA HIHETETLEN TÖRTÉNETE

 

Már követem az oldalt

X