ZónánTúl

Utazás Törökországba – Miért jönnék ide nyaralni, ha nem itt élnék?

Kelet és nyugat találkozása, az Európát és Ázsiát összekötő híd, amely fizikai értelemben is létezik, és nagy élmény átkelni rajta Isztambulban. Az ország elhelyezkedéséből és méreteiből adódóan mindenki, de tényleg mindenki megtalálhatja a neki való nyaralási célpontot. 

Napsütés és tenger? Itt a török riviéra számtalan üdülőhelye. Isztambul? A megapolisz felfedezése önmagában is lehet útiterv. Túrázás és hegyek? Itt az Alpokat megidéző hegylánc a harsogó zöld fennsíkjaival és vízeséseivel. Régészeti emlékek, történelmi helyek? Az ország egésze számtalan titkot mesél az omladozó falakon keresztül. Kulináris élmények? Égei-tengeri konyha, délkeleti konyha, oszmán konyha, fel sem lehet sorolni a sok regionális ízvilágot. Ha nem itt élnék, ezek a lehetőségek mágnesként vonzanának, és ha egyszer elfúj innen a szél, pontosan ezek fognak hiányozni. 

A történelem a lábaim előtt hever

Most félreteszem azt, hogy eldönthetem, Tróját szeretném meglátogatni, esetleg Epheszoszt, az Hagia Szophiát vagy Göbekli Tepét. Legendás helyszínek, elképesztő történelmi háttérrel. Göbekli Tepe egy i.e. 10 000 körül épült kultuszközpont, amely ma a világon legkorábban épült templom maradványainak számít. Na és amikor az ember letekint Mardin házainak tetejéről, és előtte terül el Mezopotámia? Csodálatos.

Fantasztikus látni, hogy az emberiség bölcsője és az ókori civilizációk nyomai ott vannak mindenütt. Olyannyira, hogy a kövek sok esetben elszórva hevernek a fűben, és ha akarom, megérinthetem őket.

A természeti csodák végeláthatatlan forrása

A török riviéra öblökkel teletűzdelt tengerpartja és a mélykéktől a türkizzöldig játszó vize bárkit meghódít, aki arra vetődik. A partoktól eltávolodva kihagyhatatlan csoda Pamukkale mészkőképződménye vagy Kappadókia sziklatemplomai és ahogy a helyiek mondják, „tündérkéményei”. Ez csak néhány a 19 helyszínből, amely szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A fekete-tengeri partvidék hegylánca például egy teljesen más világot rejt magában. Az egymással váltakozó, harsogózöld fennsíkok, a tiszta vizű patakok és a teacserje-ültetvények nem csak a hegyek szerelmeseit varázsolják el. 

A török tengerpartok

Ha már nyaralás, a tengerpartokról külön is érdemes szót ejteni. Bodrum, Antalya, Izmir és Fethiye környéke a legnépszerűbb, ha törökországi tengerparti nyaralásban gondolkozik valaki. A csendes, eldugott kis öblöktől az óriási tengerparti bulikig minden megtalálható, csak egy valami ugyanaz: a kristálytiszta tengervíz. Törökországnak több mint 500 kék zászlós minősítésű tengerpartja van, nehéz eldönteni, hogy az ember melyikben szeretne csobbanni egyet.

 

A fantasztikus török ételek

Elég csak végignézni a helyi piac zöldség- és gyümölcskínálatán, hogy megérthessük, mitől olyan finomak a török ételek. Mindegy, hogy az ember vegetáriánus vagy húsimádó, igazi kulináris túrára van lehetősége az ország különböző régióit bejárva. Az Égei- és a Földközi-tenger mentén rengeteg zöldséggel készült ételt fogyasztunk, míg az igazi húsételek Délkelet-Törökországban sülnek. Gaziantep nemcsak a húskedvelők fellegvára, de az eredeti pisztáciás baklava hazája is. Na és a tenger kincseiből készült halételek a sok-sok mezével? Nem is említve a fantasztikus török édességeket, amelyeknek valóban érdemes áldozni az oltárán. Vagy a bőséges török reggelik, amelyeknek szintén nincsen párja? A fogyókúrát. Félre. Kell. Tenni. Legalább néhány napig.

A török emberek vendégszeretete

Már több helyen hallottam azt a nagyon is igaz kijelentést: minél keletebbre halad az ember, annál érdeklődőbbek, nyitottabbak és vendégszeretőbbek a helyiek. Törökországban a vendégszeretet szívet melengető meglepetés lesz, ha valaki nem járt még ebben a régióban. A török emberek úgy tartják, hogy az ajtójuk előtt álló vendéget maga Isten küldte, ezért így is kezelik. Mit kezelik, kényeztetik. Bár a hagyomány a helyi kultúrában gyökerezik, a turistákkal is nagyon segítőkészek és barátságosak.

A török bazárok

Aki szeret piacolni – de az is, aki nem –, annak kihagyhatatlan program a helyi bazár meglátogatása. A zsivaj, az árusok hangos vásárlásra buzdítása egészen más dimenziókba repít bennünket, és sokkal közelebbről ismerhetjük meg a helyieket. Az isztambuli Fedett Bazár és a Fűszer Bazár talán a bazárok csúcsa, és nem ritka, ha a potenciális vevőket teával kínálják az árusok. Az alkudozás kötelező, és az is, hogy az ember bevásároljon a keleti fűszerekből. Kerüljön a bőröndbe fűszerpaprika-pehely, római kömény, sumac (a szömörcefélék családjába tartozó, savanykás ízű fűszer), menta és szezámmag is.

Bárhová is utazzon az ember Törökországban, talán a legfontosabb a nyitottság, és hogy akarjuk megismerni a helyi kultúrát, a helyi lakosokat. Sokkal több élményben lesz részünk, és egy olyan utazásról térhetünk haza, amelyről tudjuk, itt még nem ért véget a történet.

Fotók: K. Tengeri Dalma

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X