ZónánTúl

Pillangóparádé: újra várják látogatóikat a trópusi lepkekertek Szegeden, a Fővárosi Állatkertben és Parajdon!

Május elején újra megnyitotta kapuját a trópusi lepkekert a szegedi Füvészkertben. A csöppnyi esőerdőben az állatvilág repülő ékszereit csodálhatjuk meg egész nyáron. Lepkekert várja a repülő virágok rajongóit a Fővárosi Állatkertben is. Aki pedig messzebbre merészkedne, azt trópusi lepkeház várja Parajdon, és pazar pillangók a szecessziós Pálmaházban, Bécs központjában is.

Lepkekert Szegeden

A rovarok közül talán a pillangók azok, amelyek az emberek szimpátiáját leginkább elnyerik. Kecses röptükben, színes szárnyaikban órákig lehet gyönyörködni. Állítólag velük üzennek nekünk az angyalok! Egészen elámulok, amikor a levenduláimon táncot járnak a sárga meg a fehér lepkék, a kardos lepke, a szemeslepkék. Nemcsak megjelenésük, táncuk, szokásaik különlegesek, hanem a fejlődésük is egészen rendkívüli. Van az életüknek egy szakasza, ami sokakat elriaszt – mert ami pillangó, az előbb hernyó volt. A hernyót nyugodt szívvel, undorral, esetleg sikolyok közepette csapja agyon a legtöbb ember. Ha elpusztul a hernyó, egy lepkével is kevesebb lesz: ezt az általános iskolában tanultuk, de sokan elfelejtik.

E „repülő virágok” legszebb példányaiban gyönyörködhetünk május elejétől a szegedi Füvészkertben. Ide csöppnyi őserdőt varázsoltak egy fóliasátorba, ahol rendkívül magas páratartalom és 30 foknál magasabb hőmérséklet uralkodik. Igazi őserdőben érezheti magát a látogató! 20 lepkefaj 400 képviselőjével találkozhatunk, hiszen a bábszekrényből folyamatosan bújnak elő a pillangók. Így lehetőségünk lesz megismerni az átváltozásukat is. Én így láttam:

 

A lepkék napsütéses időben aktívak, libbennek növényről növényre, megpihennek a lepkeetetőnél vagy éppen egy szerencsés látogató vállán. Borús időben szárnyaikat összecsukva pihennek az ágakon, a levelek védelmében.

A kihelyezett táblák segítenek abban, hogy még jobban megismerhessük az állatvilág repülő ékszereit és az őket körülvevő sokszínű, trópusi növényvilágot. A Lepkekertet a Füvészkertben a mediterrán üvegház mögött találjuk meg. Mindenképpen látogassuk meg az Orchideaházat is, ahol a meleg égövi orchideafajokból és kertészeti változatokból kínálnak színpompás ízelítőt. Izgalmas megtekinteni a Páfrányházat, ahol nemcsak a páfrányokban, harasztokban gyönyörködhetünk, de találkozhatunk a növényvilág látványos matematikai törvényszerűségeivel is.

Lepkekert a Fővárosi Állatkertben

A Pálmaház szomszédságában található Lepkekert nyár elejétől őszig látogatható. Feltétlenül nézzük meg a bábszekrényt, ahol az átváltozás csodáját ismerhetjük meg! Több száz pillangó közt sétálhatunk, fotózhatjuk őket, megfigyelhetjük, hogyan táplálkoznak különleges szájszervükkel. Vannak tenyérnyiek és egészen különleges mintázatúak, sőt, átlátszó szárnyúak, amelyek belesimulnak a környezetükbe. Megérinteni őket nem szabad, csak a szemünkkel élvezzük a gyönyörűséget!

Trópusi Lepkeház Parajdon

Május végén nyit, és egész nyáron át látogatható a székelyföldi Parajdon a Trópusi Lepkeház. Románia első lepkeházában gyönyörűséges pillangókat csodálhatunk egy meghökkentően érdekes, modern épületben. Remek program gyerekekkel bepillantani a rovarvilág eme csodáiba.

Lepkeház egész évben Bécsben

Bécs központjában Európa legszebb szecessziós üvegházában a Lepkeház várja a látogatókat. Igazi trópusi őserdei körülmények közt, hatalmas növények védelmében egész évben megszemlélhetjük a különleges pillangókat. Ha szerencsénk van, rózsabimbónak néznek, és ránk is száll egy-egy a szabadon szálló lepkék közül. Ebben a 19. századot idéző, pompás üvegházban átélhetjük a „boldog békeidők” nosztalgikus hangulatát, miközben lepketánc vesz körbe minket.

Érdemes körbenézni a rózsakertekben is, amelyek országszerte várják látogatóikat!  

Ajánljuk még:

Bertényi Miklós füvészkert: egy alig ismert csodahely a Visegrádi-hegység szívében

A Dunakanyarban való kirándulások egyik legnépszerűbb szereplője Visegrád, nem véletlenül. A Fellegvár tetejéről elképesztő panoráma nyílik a Duna kanyargó vonulatára, amit nehéz felülmúlni. Érdemes azonban Visegrádon járva egy másik helyet is felkeresni, a Bertényi Miklós füvészkertet. Kevésbé ismert, ám annál lenyűgözőbb helyről van szó, ami a természetközeli élményeket kedvelők és kisgyerekes családok számára is garantált feltöltődést nyújt.

 

Már követem az oldalt

X