Bíbor nebáncsvirág
Akár kétméteresre is megnövő egyéves növény, szára pirosas csíkokkal díszített. Virágai 2-4 centiméteresek és a rózsaszín különböző árnyalataiban pompáznak. Magjait szeptembertől október végéig lehet gyűjteni.
Fekete magja kicsit nagyobb a szezámmagnál, ízre leginkább a dióhoz hasonlítható.
Utunk során feltöltődhetünk energiával, ha ezeket az apró magokat elfogyasztjuk, de érdemes haza is vinnünk belőlük, hiszen megpirítva ízletes csemege készíthető belőle: müzlikbe, energiaszeletekbe, süteményekhez kitűnő alapanyag.
Fotó: Pixabay / Maria
Galagonya
Október végéig, november elejéig gyűjthetjük érett piros bogyóit. Erdőszélek gyakori növénye az akár tíz méteresre is megnövő tüskés bokor. Termése C-vitaminban gazdag, fokozza az energiaszintet és növeli a vér oxigénszintjét. Érdekessége, hogy bogyói első kóstolásra semleges ízűek, azonban minél többet eszünk belőlük, annál kellemesebb, édeskésebb ízűnek érezhetjük.
Otthonra is gyűjthetünk, hiszen lekvárt, szörpöt vagy akár likőrt is főzhetünk belőle
– a bogyók egy egész orvosságos polcot rejtenek magukban: a galagonya kitűnő vérnyomás-szabályozó, segíthet szédülés vagy alvászavar esetén, és szív- illetve idegrendszeri problémák kezelésében is segítségünkre lehet.
Fotó: Pixabay
Halovány aszat
Még van esélyünk elcsípni egy-egy később érő halovány aszatot, melynek levelei ebben az időszakban a leginkább lédúsak. Mielőtt megesszük, szedjük ki a levelekből a középső erezetet, így egy kellemesen sós, frissítő erdei salátához juthatunk. A növény kiváló görcsoldó, serkenti az anyagcserét, és reuma illetve köszvény kezelésére is alkalmazható. Ha pedig ránk tör a hirtelen fogfájás, a legjobb helyen vagyunk: a halovány aszat ugyanis segít megszüntetni a kellemetlenségeket.
Fotó: Pexels / Grett Sayles
Kökény
Az első fagyok után álljunk meg egy kökénybokornál, ugyanis a bogyók fanyarsága ekkor megenyhül, és egy ízében és hatásában is élvezhető finomsághoz juthatunk.
A kökény vitaminokban, flavonoidokban gazdag, jó hatással van a szív- és érrendszer működésére.
Segíti a vesét, serkenti az anyagcserét, alkalmazható megfázás és szénanátha esetén, de a reuma enyhítésére is ajánlják. Érdemes egy kosárral haza is vinnünk, hiszen a kökénylekvár, a belőle készült szörp, tea vagy likőr kitűnő energiabomba lesz a leghidegebb téli napokon is.
Fotó: Pixabay / Manfred Richter
Közönséges galaj
Hajtása, szára lédús, salátára emlékeztető csemege, amely enyhe vízhajtó hatással is rendelkezik. Serkenti a nyirokműködést, enyhíti az éhségérzetet, de friss sérülésre helyezve segít a gyorsabb sebgyógyulásban is. Kísérletezhetünk vele levesek vagy szószok főzésénél, de a csőben sült ételeknek is egészen különleges aromát kölcsönözhet.
Fotó: Pixabay / Hans
Madárberkenye
Ernyősen szervezett korallpiros bogyóval vár minket a madárberkenye, amely akár 20 méteres fává is nőhet. Bogyói szomjoltó hatásúak, lassítják a verejtékkiválasztást, energiát adnak testünknek.
Vigyázzunk: csak keveset ehetünk belőle, mert 10 bogyónyi mennyiség már hasmenést és hányást is okozhat (a benne található paraszorbinsavnak köszönhetően, amely csak főzéssel ártalmatlanítható).
Bogyója erősíti a májat, köhögéscsillapító, immunerősítő, és segít az emésztési zavarok leküzdésében. Igazi csemege sültek mellé vagy gyümölcsös ételekhez adva.
Fotó: Pixabay / Jevgeni Fil
Egy dologra nagyon ügyeljünk! Soha ne együnk meg semmi olyat az erdőben, aminek pontos hatásaival nem vagyunk tisztában, vagy nem azonosítottuk be teljes meggyőződéssel.
A természet csodálatos, számos kincset rejt magában, de sok mérgező, kellemetlen hatást kiváltó növénnyel is találkozhatunk – ezeket pedig jobb elkerülni!
Fotó: Pexels / Irina Iriser
Ajánljuk még: